Meldingen
Alles wissen

Turbogist beter dan bakkersgist. Juist of niet?


Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In de wikipedia staat "Langzame fermentatie levert een product met meer hogere alcoholen en esters dan snelle fermentatie." Dan zou een turbogist toch zuiverder alcohol moeten produceren dan bv bakkersgist?

Beantwoorden
11 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Beiden geprobeert bij turbo ging het wat sneller en iets meer opbrengst,maar voor maakt een ltr meer of minder niets uit 15 of 16 ltr.intreseerd mij niet dus ben trouw gebleven aan mijn nattebakkersgist.

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Komt dit niet van de stress door bv te weinig gist oid.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je mag niet verschillende soorten gist op die manier met elkaar vergelijken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Het is met stoken,die ervaring heb ik dat je nooit kunt zeggen wat de opbrengst is,de een keer haal ik 12 ltr dan 16 ltr.kan er mee te maken hebben dat mijn vaten altijd buiten staan te vergisten,themp schommelingen.of iets te vroeg gestookt(dorst en min.in huis)voor mij maakt dat niets uit ik kijk niet op een litertje als het maar lekker is.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zuiver alcohol word bepaald door basis product zuiverheid dan komt vaardigheid van de stoker . En ook de inrichting van ketel en of men die juist bedient . En dust een juiste scheiding maken van delen Lanzaam gisten betekent inderdaad meer aroma ' en Ester werking. Te langzaam betekent ook verval en verslechtering . Turbo gist is leuk als je snel wil maar is absoluut geen garantie op zuiver alcohol . Te snel gisten kan ook afenrechts werken wanneer het gist niet kans krijgt de suikers goed vrij te krijgen en slechts delen verwerkt toch ethyl en andere delen als vervuilingen uitscheidt . De gist voed zicht op andere stoffen dan de suikers . De versnelling zit niet alleen in gist zelf maar ook de bijproducten in de turbo gist .

Beantwoorden
Vlisbier
Berichten: 135
(@vlisbier)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb nu 2x met turbogist gewerkt.

Volgende keer wil ik met bakkersgist gaan werken, is onderstaand hier geschikt voor.

en dan hoeveel ?wie kan mij een goed recept geven, hiervoor.

6 kg suiker heb ik nu in 5 liter water 20 min laten koken met 10 gr citroenzuur toegevoegd.aangevuld tot 25 liter in fermenter turbogist classic 8 en Carbon op 25 graden.

volg dit met ispindel en week verder lijkt alles stil.

Volgende keer wil ik van de turbo en Carbon af.

we kan mij veder uitleg geven hierover.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat gezegd hebbende nog even een dingetje:
Turbogist bevat dus een lab getest gistvoedingsmengsel.
Bakkersgist bevat GEEN gistvoeding.
(voeg wat gekookte groenten toe- lees het topic over gist maken van Robbert).

Turbo VS Bakkersgist is dus een ongelijke strijd.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@rikvanbeusichem)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inmiddels - na jaren natte bakkersgist en droge bakkersgist- verschillende turbo gisten geprobeerd en blijven hangen bij de vodka-gisten.
De oude ‘Dynamiet’ gist van heeeeel lang geleden vond ik geen succes. De 24 en 48 uurs gisten vond ik kwa smaak ook nooit geweldig. Zeker niet voor Vodka. Met suiker en een essence kun je er wel weer een drinkbare likeur van maken en als dat je doel is: gewoon doen.

Een paar weken terug weer eens oude recepten met droge bakkersgist en suiker geprobeerd.
Eigenlijk weer dezelfde bevindingen als jaren geleden (zoals velen met mij) : soms gist een batch volledig uit - dan weer duurt het 4 of 5 weken of zelfs langer. Allerlei recepten met verschillende voeding, geïnverteerde suiker, DAP etc., maar veelal trage vergisting. De alcohol die dit oplevert is wel mooi neutraal (net als met de natte bakkersgist trouwens). Ook met natte bakkersgist duurt een vergisting al snel 4 a 5 weken.

Met de Vodka(turbo) gisten gebruik ik tegenwoordig 1zakje op de dubbele hoeveelheid water (+- 43 liter) en suiker (12 Kg). Dit gist mooi uit in een week of 2.
Heeft ook een mooie neutrale alcohol (met fractioneer kolom). Er is dan absoluut geen Carbon filtering nodig.

Je leest op verschillende fora veel over mensen die een eerste batch maken met een turbo en dan voor de Allereerste keer stoken - met een potstill notabene. Dit is dan niet lekker en vervolgens wordt de gist tot aan de grond toe afgebrand. Laat diezelfde mensen proeven van een neutraal (van een turbo uit een fractioneer kolom), waarbij goede scheidingen zijn gemaakt, en je wordt vol ongeloof aangekeken.
(Heb je een potstill, dan is bakkersgist makkelijker omdat de alcohol neutraler is.)

De bottom-line is dus dat een snelle vergisting per definitie geen zuiverder alcohol produceert.

Dit is dus geen pleidooi voor het een of het ander, maar als je een turbo niet op de juiste manier stookt is het gewoon niet echt lekker. Maak je daarentegen een beslag met granen (of voor mijn part suiker met een pak broodmix) en vergist je dat met bakkersgist, dan smaakt het al snel.

Groet,
Rik.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zou 3-4 eetlepels gebruiken.zodat ik op 60 gram natte kom.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Toen ik begon waren er geen turbo en snelle gisten .
De keuze was toen voor mij simpel zelf maken , of gist van de baas meenemen of bij een bakker een blok halen .
De belofte van de dynamiet gist was inderdaad geen succes.
Door de jaren veel geprobeerd maar steeds kom ik toch terug op dat zelf maken specifiek voor het beoogde doel het beste resultaat bied .
Keuze van gist voor de beginner is vaak de weg van wat het makkelijkste en snelste gaat en verwonderlijk ook liefs zo goedkoop mogelijk .
Commerciële turbo's en vodka gisten zijn vanuit dat oogpunt interessant .
bakkers gist is uiteindelijk van oudsher een geschoond biergist en is daarom vrij neutraal en bijna overal in geeft het een fatsoenlijk resultaat . ( Lukt het niet met bakkersgist een fatsoenlijke drinkbare alcohol te krijgen ligt toch meer aan vaardigheid dan aan de gist )
Maar keuze van gist zou niet moeten afhangen van prijs , gemak , snelheid , mooie verhalen maar de keuze hangt af van product wat je wil maken .
Goede Basis producten , versheid , type van te maken drank en gist milieu moeten overeenkomen .
Tijd van vergisten mag niet afhangen van wanneer je het klaar moet hebben .
Tijd van gisten is voor verschillende producten anders .
En naast producten ook wat je uit de producten juist wil stimuleren .
Dat kan zijn aroma's , enzym werking , werking van zuren , eiwitten , zouten en andere mineralen .
Zelfs bij de Simpele dranken te maken als whiskey , vodka ,aquavit ,jenever en gin is de keuze van een gist niet " o dat is een Whiskey gist of vodka gist " dus het komt wel goed .
Een algemeen gist als bakkers gist of fermentis c70 zal tot goed resultaat leiden maar ook daarin zijn de basis producten die altijd verschillende gisten kunnen vragen .

Een snel pakje met beloftes als" in 7 dagen klaar " geeft een resultaat . Voor een groot aantal mensen acceptabel en het kost weinig dus men is happy .
Ga je voor hogere kwaliteit zal ook de keuze van gist specifieker worden .

Beantwoorden
Vlisbier
Berichten: 135
(@vlisbier)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb je ook verder recept hiervoor.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?