Hoi allemaal,
Nadat ik ongeveer 1.5 jaar niet meer heb gestookt heb ik het weer opgepakt. Nu heb ik nog wat oude spullen liggen die ik in 2018 heb aangeschaft maar inmiddels over datum zijn. Mijn vraag is daarom of ik dit nog kan gebruiken of het maar zal weggooien en nieuw spul aanschaffen?
Het gene wat over datum is:
alcotec C48 houdbaar tot 01-2019 (vacuüm verpakt)
Double Snake C3 houdbaar tot 01-2019
Pot distillers Yeast houdbaar tot 22-09-2018
alcotec vodka star houdbaar tot 06-2019
En 2x Alcotec turboklar houdbaar tot 02-2019
Als het gist niet meer goed is, zou de turboklar dan nog wel goed zijn?
Met vriendelijke groet,
Dragonyichi
Gist is goedkoop en er zij momenteel gisten verkrijgbaar die veel betere kwaliteit zijn en beter resultaat leveren . EN bij vers kun je gelijk gist voor de juiste toepassing aanschaffen .
Welkom terug. Ik ben zelf niet zo van het weg gooien, dus ik zou het wel proberen. Ik bewaar mijn gist altijd koel en donker(vaak in de koelkast) en dan blijft het lang goed. Maak voor de zekerheid wel een goede giststarter en het klaringsmiddel zou ik zowiezo niet weg gooien.
Ik ben ook niet van weggooien,maar waroom je drank verprutsen gist kost niets.
Bakkersgist is dan wel goedkoop maar sommige onder ons willen wel eens iets anders gebruiken en dan ben je al snel 6 of meer euro kwijt. De gist die over de datum is is niet bedorven of zo. Maar zal niet zo actief meer zijn of helemaal niet opgang komen. Als de giststarter opgang komt dan kan je het gewoon gebruiken.
Gist kan inderdaad heel lang bewaard worden en zal niet meteen bedorven zijn .
Maar zal toch achteruit gaan in kwaliteit .
Dus moet je vooraf gebruik regenereren daar is veel energie nodig en ook geeft dat vervuilingen extra .
Regenereren doe je vooraf en je voegt alleen verse generatie toe de oude gebruik je niet .
Laat je als het ware genereren in een giststarter en dus de oude gist mee gebruikt en toevoegt .
Krijg je een vervuilen .
Van mij mag Kwaliteit wat kosten en wat is nu 6 euro ..?
En anders gewoon zelf gist maken .
Ik gebruik geen bakkersgist om dat hij goedkoop is maar om dat ik daar tevreden over ben,ik gooi blokjes in de diepvries en als ik het nodig heb gebruik ik het.en is op veel plaatsen te verkrijgen.als ik in Roemenie ben heb ik ook niets anders.ik heb wel eens wat anders geprobeerd maar gaf niet het resultaat dat ik verwachte.bij mij hoeft ook niets turbo te gaan ik heb tijd genoeg en een liter meer of minder intreseert mij ook niet,mijn drank smaakt lekker en daar gaat het mij om.
Ik zou ook een gist starter maken.
Als hij het goed doet gebruiken en anders weg mikken
Heb met brouwen meermaals gist gebruikt van een jaar over de datum. Eventueel 25% meer gebruiken. Als je gist al die tijd in de koelkast Is bewaart, gewoon gebruiken.
Als je uit je ketel 10-15 ltr drank krijgt die €1.00 de fles kost dan maakt het mij niet uit dat ik een zakje gist van €6.00 weg moet gooien.maar dat ben ik.
@Chrisv Ik hou van met vers werken .
Wat oud of over datum is flikker ik weg.
Ik begrijp de zuinigheid niet voor als je een goed product en kwaliteits drank wil.
Tja of het moet zijn voor de goedkope zuip alcohol uit suiker voor een feestje dan kan misschien wat ruig maar dan nog .
Raar is dat al de iphone tegenwoordiger met elk nieuw model wordt vervangen kosten wat het kost
Als mijn bakkersgist van 0.20 euro over de datum zou zijn zou ik het ook weg gooien. Alhoewel er in mijn dorpje ook niet altijd aan te komen is. Maar ik ben eens maanden op zoek geweest naar een vloeibare Bourbon gis, dat spul is beperkt houdbaar en dus moeilijk leverbaar. Ik was het na een tijd helemaal zat dat zoeken naar bijzondere gisten en ben toen over gestapt na het zelf opkweken van gist. Ik heb nu een gist voor de wodka staan die aan bio-yoghurt en meel ook meer heeft gekost dan een blokje bakkersgist maar het is veel leuker om te doen.
Ja, weg gooien kan altijd nog.
Dat komt om dat ze nooit geleerd hebben op de goede manier zuinig te zijn.mij intreseerd een mobiel niet,ik heb er een om dat ik die nodig heb voor mijn werk.wat je eet en drinkt dat ben je.zo ben ik 68 jr gezond oud geworden.maar ook mijn zoon van 19 die nog in huis is,intreseerd niet wat hij eet of drinkt,als ik wat zeg zanik ik.zuipt ook alleen troep,dus heb ik het opgegeven.ik kom uit een naoorlogs arm gezin,ik weet wat armoe is,ik ben zuinig op mijn mannier.heb veel geld verdient,leef met mooie dure spullen om mij heen die mij doordat ik er mee handelde niets hebben gekost,ik gooi niets weg wat goed is,draag mijn kleren tot ze versleten zijn of geef ze af in Roemenie.maar iets over de datum gooi ik weg.
Ik denk dat ik ouderwets ben in zulk soort dingen. Maar wat is een datum. Het is beter om te kijken of iets goed dan wel niet goed Is. Gist weggooien zijn de kosten niet, maar goede dingen weggooien is slecht voor het milieu en je wordt er financieel niet beter van. Ik kweek regelmatig gist op. Uit een flesje of zomaar voor reserve. De kosten zijn niet lager dan bv een zakje gist, maar hobby en uitdaging.
Zelfs een zakje gist van 2 jaar over de datum vergist bij mij als een speer. Dan maak ik ff een starter.