Wederom een beginnersvraag, komende week krijg ik mijn gistingsvaten binnen en kan ik beginnen! Wat zijn nu de juiste omgevingsfactoren voor het laten vergisten van fruit?
Zet ik, gezien het huidige jaargetijde, het vat: onderin m'n trapkast (ca 10°), ergens in de keuken (ca 18°) of lekker warm en broeierig in bij de CV ketel op zolder (ca 23°)?
Hoor het graag.
ABBOV
Ik zou voor die 23 graden kiezen. Ben benieuwd, welk fruit ga je vergisten?
Heb m'n zinnen gezet op frambozen. ?
een temperatiur voor gistings vat hangt af van welke gist je gebruikt en ook of je met temperaturen de gisting wil sturen .
Met temperatuur sturen kun je ook aroma's opnemen masr ook zuren ontwikkeling ontwijken.
een fruit moet je nooit te warm vergisten .
Ook niet te veel vertragen want dan verhoog je kans op schimmel vorming .
Meeste gebruikte temperaturen ligt tussen 18 en 23 graden .
Frambozen kun je het best een neutraal of een cider gist voor gebruiken en een rustige vergisting stimuleren .
19 - 21 graden .
Maar zet ook nooit een gistton op de grond .
Dan krijg je warmte verlies onder en boven warmer .
Zet een ton op een krukje of iets dergelijks en probeer temperatuur zo constant mogelijk te houden .
Voor frambozen zou ik voor 18 graden kiezen, voor rum voor 23 graden.
En inderdaad iets van de grond af houden.