Meldingen
Alles wissen

rum fermenter


Berichten: 87
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb rum mash gemaakt iets meer dan twee maanden tijd maar blijft 1080 was sg bij het beging ph 4.9 al keer eiren schillen er in gegooid om dat de ph zakten de temper is 21.5

Vind het zelf wel beetje lang duren ?

Beantwoorden
35 reacties
5 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@peet wat was je start S.G. en huidig S.G.? Twee maanden is erg lang, hoe heb je het gemaakt?

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@alchemist  gemaakt zo als het aan gegeven is 6 killo rietsuiker 5 litter malaise met dap en bakkersgist.  Sg van toen ik het maakte ben kwijt

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@peet op hoeveel liter water?

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 146

@alchemist daar dacht ik ook meteen aan. 6 liter suiker is al een stuk meer dan ik in 25 liter water zou durven stoppen. Samen met 5 liter melasse ga je een flinke fermenter met veel water erbij nodig hebben.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet als 6kilo suiker en 5 liter melasse in een vat van 25 liter zit gaat het niet werken ! 

Voor een goede vergisting met bakkersgist is een SG van 1070 te adviseren.  Boven 1100 is het zo goed als uitgesloten om daar een fatsoenlijk product uit te krijgen 

Beantwoorden
Berichten: 87
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Op 60 liter water voor rest niks anders gedaan 

Beantwoorden
28 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@peet, we komen er wel, nog wat vraagjes aangezien 6 kg suiker en 5 liter melasse op 60 liter zou moeten werken.

 

  • hoeveel gist heb je toegevoegd? 
  • droge of verse bakkersgist?
  • het geheel is niet vooraf gekookt toch? (vanwege aanwezige zuurstof)

 

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@alchemist 100 gram gist en 100 gram  nutriënten zie foto

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@peet ik zie geen foto bijgevoegd, heb je een merknaam? 100 gram klinkt als veel namelijk voor de gistvoeding.

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@alchemist kijken of het zo wel werk  het is voor het eerst dat ik met bakkersgist werk kan ik er wel bij zeggen

https://ibb.co/hFjkP16

https://ibb.co/GpyJq1C https://ibb.co/GpyJq1C

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet leuk zo een potje voor de winkeliers .  Maar erg duur in gebruik.  

Gewoon gistvoedingszout DAP is goedkoper makkelijker in gebruik . En aanvullende mineralen  heb je zelfs bij de kruidvat voor €3,00  en Zit geen schuim remmer in dat van stillspirit .( meeste schuimremmers zijn op basis van siliconen. Breekt niet af in lever !)

 

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert wordt je ook niet vrolijk van .heb jij een lijstje met naam van merk die ik wel moet hebben ik krijg zo veel te zien als ik zoek op dap

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet als je op google intoetst diamoniumfosfaat / gostvoediu krijg je vanzelf diverse ervoor  .

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert geen schuim in het vat zal vanavond foto maken

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet wat was hoeveelheid gist? Hoeveel dap ? Wat was start ph ? Start SG ? 

Wat had je gebruikt om jou gist ton te spoelen / reinigen vooraf ? 

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert ik weet niet meer hoeveel sg was ik ontsmetten die vatten eerst voor ik ze gebruikt met halamid d of chloor en dan spoel ik ze nog goed naar start ph 6.5

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet ph 6,5 is iets aan de hoge kant en 100 gr dap op 60 liter is 4 x de nodige hoeveelheid en  kan daarmee een gist omzeep helpen.

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert op de pot staat dat ik er zo bij moest doen toen mash maakte was ph rond de 6 .nu rond 4.7

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet klopt dat ph gaat zakken. 

Maar betreft de DAP .  Wanneer je beslag arm is aan voedingsstoffen gebruik je 0,3 -0,6 gr per liter. 

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert  is mash goed voor planten voeding of is er nog te reden?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet waarschijnlijk wel.  Wat is het sg op dit moment en wat huidige ph. ?

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert ph is 4.8 en de sg 1.085 en het is uit gegist kan de aansteker er boven houden

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet bijvullen met helderwater tot een sg van 1070  . Dan sap van 2 sinaasappels erbij doen  . En dan een sterk betrouwbare gist erbij . Zoals : redstar dady , fermentis C70 of GR2 of eventueel de lallemand distillamax RM.

Dit zou moeten aanslaan tenzij er een desinfecterende residu of i.d. aanwezig is.

( geen angel yeast of kveik ! Deze krijgen  niet SG onder acceptabel eind sg en geven in melasse een muffe ( graf )nasmaak. ) 

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert melasse stink niet muf ruikt smaakt normaal dus ik ga even boodschappen doen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet als geur goed is dan zou het weer kunnen opstarten.

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert hoeveel gist heb ik nodig ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet welk gist gebruik je ?

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert fermentis C70

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet voor melasse opnieuw opstarten  2 gr per liter

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert heb foto gemaakt hoe het nu er uit ziet https://ibb.co/tcPh1KJ

ph 4.7

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet lijkt erop dat de gist bovenop ligt en nog aerobe is . Geef het een 24 uur om te starten

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert sinaasappel sap zit er bij

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert opstarten is goed gelukt nu .het vergist is weer aan het werk 😀

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@peet dat is goed te horen.

👍

 

Beantwoorden
Berichten: 87
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hij blijft nu hangen tussen 1 070 1 065 dus wat is wijs ?

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?