Hallo,
Ik ben bezig met een poging tot een graan jenever en heb gisteren verschillende granen met gerstemout gemaischt.
Toen ik vandaag (Mash laten afkoelen) eierschalen en gist wilde toevoegen stond hij al deftig te gisten. Een wilde vergisting dus. Is dit wenselijk bij een graan Mash? En wat kan ik eraan doen. Gewoon (bakkers)gist toevoegen of zo maar door laten gisten?
Vanwaar de eierschillen? Dit doe je toch enkel als de pH te laag is (dus te zure maisch). Wat is momenteel de pH waarde? En ik zou gewoon de bakkersgist toevoegen in een voldoende grote hoeveelheid.
Ik ben benieuwd naar welke granen en tot welke temperatuur je bent gegaan tijdens het maischen. Gist gaat al snel kapot maar melkzuurbacteriën kunnen 71 graden overleven, of iets anders is erin gekomen.
Ik zou net als Saense al zegt stevig pitchen nu met bijvoorbeeld bakkersgist. Deels ook om het niet teveel eigen karakter te geven gezien dat je een jenever ermee wilt maken.
Het lijkt mij heel raar als het een gewone Melkzure gisting is. Zeker als het meteen na maischen al inzet !
Het lijkt er meer op dat vochtig graan en warmte vooraf al een infectie heeft gekregen. Ik vermoed dat je een infectie hebt van claviceps purpurea .
Hier zou ik zelf niet zo blij mee zijn omdat deze meerdere en ook giftige alcoholen uitstoot.
Dit vraagt iets meer aandacht dan gewoon laten gaan en maar afstoken.
Oké dank allen. Erg jammer maar dan gaat het het riool in. Volgende keer weer beter. 😔
Werk altijd met vers product van kwaliteit! Als het fout gaat is het altijd weer iets wat men graag in het nieuws zet. " mensen ziek geworden door moonshine of thuis gestookte alcohol"
Gooi bedorven of beschimmeld spul in het riool!