Meldingen
Alles wissen

Welke gist voor welk resultaat ?

Pagina 10 / 11

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jan, meten is weten.

Trouwens kun je ook het suikergehalte van de morellen aan de leverancier vragen, immers stookt hij zelf ook met deze morellen.

Hij heeft er jarenlang ervaring mee en zou je zelfs ook wat kunnen zeggen over hoeveel water en welke gist het beste resultaat oplevert.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik weet niet of hij hier zelf van stookt. Dat heb ik nergens gelezen. het is een wijnmakerij.

 

Het sap bevat 6% suiker. maar ik meet zelf ook nog en bedenk nog wel hoever ik wil gaan. Ik hoef niet het maximale alcohol percentage te behalen als dat de kwaliteit naar beneden haalt. Ik denk wel dat het gebruik van druivesuiker heel wat beter is dan kristalsuiker.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jan, wat zeg je me nou, hij maakt toch zelf ook eau de vie van allerlei vruchten?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik denk dat je in de war bent met Lubberhuizen en Raaff. Zij maken inderdaad geweldige eau de vie, ook van morellen. Zij zitten wel in de Betuwe maar dat is niet waar dit sap vandaan komt. Dit komt van de Wijkgaard.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik was idd in de war met Lubberhuizen en Raaff.

Ik heb even bij de Wijkgaard gekeken, maar zij adviseren het om te gebruiken bij:

Ideaal voor het maken van wijn, kriekbier en likeur.

Dus geen eau de vie.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het zijn voorbeelden Rob, je kunt er natuurlijk gewoon eau de vie van maken. Dat doet Lubberhuizen en Raaff immers ook.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De wijkgaard stookt ook, dat kan zelfs met eigen stookwijn en ze rekenen € 2,- de liter ( dus alleen voor het verstoken) en dan nog de accijnzen en btw

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat is opzich een mooie service als je sporadisch eens je tegenvallende wijntje wil laten distilleren. 2,00 per liter is voor hun amper kostendekkend (je weet hoeveel tijd er in gaat zitten) en voor de klant niet echt interessant. Je betaalt dan accijnzen over je eigen drank. Daar komt bij dat het voor dat geld 1 keer gedistilleerd is. Een 2e keer betaal je weer 2,00 per liter.  Ik kan mij best voorstellen dat mensen dat soms laten doen, maar ik zelf zou er niet snel voor kiezen. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Er is wel een minimum als je iets te verstoken hebt:

 

Voorwaarden:
1. Aantal liters te verstoken drank tussen de 20 en 150 liter.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ga het sap niet meer koken, misschien een deel om de dextrose op te lossen.

dextrose lost goed op zo, ik weet niet of het nodig is van te koken.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik had nog nooit dextrose in mijn handen gehad. Het ziet er inderdaad uit alsof het zo oplost als het met het sap in aanraking komt. 

 

Hier een leuk stukje over eau de vie:  https://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/14/eau-de-vie-fantasie-1465942-a42181

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik heb het eens 1 kg dextrose in een emmer dat aan het gisten was gekieperd, dat ging nogal te keer hij ging haast overlopen.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dan ga ik er heel voorzichtig mee zijn, wellicht in delen toevoegen. Bedankt Dumo!

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

als het nog niet aan gisten is ( voor de gist toegevoegd), dan denk ik dat je alle dextrose er mag  in doen, bij die barrel whiskey kit heb ik de 5 kg dextrose er bij gedaan en dan de gist en hij ging niet opvallend harder als de andere, ik weet nu niet of dat met fruit ook zo gaat zijn, tijdens de gisting dan is het best in delen denk ik.

grts.

Beantwoorden
Pagina 10 / 11
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?