Jan, meten is weten.
Trouwens kun je ook het suikergehalte van de morellen aan de leverancier vragen, immers stookt hij zelf ook met deze morellen.
Hij heeft er jarenlang ervaring mee en zou je zelfs ook wat kunnen zeggen over hoeveel water en welke gist het beste resultaat oplevert.
Ik weet niet of hij hier zelf van stookt. Dat heb ik nergens gelezen. het is een wijnmakerij.
Het sap bevat 6% suiker. maar ik meet zelf ook nog en bedenk nog wel hoever ik wil gaan. Ik hoef niet het maximale alcohol percentage te behalen als dat de kwaliteit naar beneden haalt. Ik denk wel dat het gebruik van druivesuiker heel wat beter is dan kristalsuiker.
Jan, wat zeg je me nou, hij maakt toch zelf ook eau de vie van allerlei vruchten?
Ik denk dat je in de war bent met Lubberhuizen en Raaff. Zij maken inderdaad geweldige eau de vie, ook van morellen. Zij zitten wel in de Betuwe maar dat is niet waar dit sap vandaan komt. Dit komt van de Wijkgaard.
Ik was idd in de war met Lubberhuizen en Raaff.
Ik heb even bij de Wijkgaard gekeken, maar zij adviseren het om te gebruiken bij:
Ideaal voor het maken van wijn, kriekbier en likeur.
Dus geen eau de vie.
Het zijn voorbeelden Rob, je kunt er natuurlijk gewoon eau de vie van maken. Dat doet Lubberhuizen en Raaff immers ook.
De wijkgaard stookt ook, dat kan zelfs met eigen stookwijn en ze rekenen € 2,- de liter ( dus alleen voor het verstoken) en dan nog de accijnzen en btw
Dat is opzich een mooie service als je sporadisch eens je tegenvallende wijntje wil laten distilleren. 2,00 per liter is voor hun amper kostendekkend (je weet hoeveel tijd er in gaat zitten) en voor de klant niet echt interessant. Je betaalt dan accijnzen over je eigen drank. Daar komt bij dat het voor dat geld 1 keer gedistilleerd is. Een 2e keer betaal je weer 2,00 per liter. Ik kan mij best voorstellen dat mensen dat soms laten doen, maar ik zelf zou er niet snel voor kiezen.
Er is wel een minimum als je iets te verstoken hebt:
Voorwaarden:
1. Aantal liters te verstoken drank tussen de 20 en 150 liter.
Ik ga het sap niet meer koken, misschien een deel om de dextrose op te lossen.
dextrose lost goed op zo, ik weet niet of het nodig is van te koken.
grts.
Ik had nog nooit dextrose in mijn handen gehad. Het ziet er inderdaad uit alsof het zo oplost als het met het sap in aanraking komt.
Hier een leuk stukje over eau de vie: https://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/14/eau-de-vie-fantasie-1465942-a42181
ik heb het eens 1 kg dextrose in een emmer dat aan het gisten was gekieperd, dat ging nogal te keer hij ging haast overlopen.
Dan ga ik er heel voorzichtig mee zijn, wellicht in delen toevoegen. Bedankt Dumo!
als het nog niet aan gisten is ( voor de gist toegevoegd), dan denk ik dat je alle dextrose er mag in doen, bij die barrel whiskey kit heb ik de 5 kg dextrose er bij gedaan en dan de gist en hij ging niet opvallend harder als de andere, ik weet nu niet of dat met fruit ook zo gaat zijn, tijdens de gisting dan is het best in delen denk ik.
grts.