Ik had het graag geproefd Chris maar dat weekend moet ik helaas werken π
Ben ik blij dat ik 65 ben Munckerik.gr.?Chris.V.
Chris, Erik heeft sinds kort deze baan en ik kan mij voorstellen dat hij daar enorm blij mee is, gezien het aantal werklozen.
Aha dat kan ik me wel voorstellen,ik hoop dat hij het er naar zin zin heeft,ens soms moet je offers brengen.gr.??Chris.V.
@Munckerik, dus de vloeibare kool is alleen aan te raden bij het stoken van pure alcohol, dat klinkt ook logisch.
maar zodra je iets gaat stoken waar smaak aan zit dan is de juiste gist dus heel belangrijk omdat je dan eventuele bijsmaken niet weg kan werken met de kool.
@ChrisV ik neem aan dat die bakkersgist wat langzamer werkt dan andere gist ?, werkt die optimaal ?, geen bijsmaken ?,Β
wil zelf ook wel eens iets proberen met bakkersgist ... maar stook (nog) geen fruit, heb geen idee waar je het allemaal bij kan gebruiken ??
Ik heb het zeer naar mijn zijn Chris alleen jammer dat ik dat weekend geen tijd heb.
Wanneer ik 65 ben mag ik zeker nog twee jaar en 3 maanden, voorlopig...... wie weet plakken ze er weer een aantal jaar aan vast. Toen ik begon zou ik na 40 dienstjaren mogen stoppen, dat zou volgend jaar zijn.
Fastback,ik stook alleen fruit duurt mischien iets langer maar ik ben niet beter gewend,ander gist zou hoger alc.persentage opleveren,maar ik ben tevreden zo en de smaak is goed,alleen het bezinkselΒ van de gist niet meestoken.ik weet niet of je op het treffen komt dan mag je het resultaat van mij proeven.gr.?Chris.V?
Munckerik ik weet het in ander landen gaan ze er uit met 55 krijgen een 13'maand etc.en wij maar belastinggeld sturen en tot 75 werken( hoeven ze bijna geen pensioen meer uit te betalen,de meeste zijn dan de pijp uit ) goed geregeld in NL.lang leve Europa.getekend met medeleven voor die nog moeten werken.gr???Chris.V
@ChrisV, ik had het graag geproefd maar ben er dat weekend niet.
maar ik geloof je uiteraard meteen hoor
@Munckerik, dus de vloeibare kool is alleen aan te raden bij het stoken van pure alcohol, dat klinkt ook logisch.
maar zodra je iets gaat stoken waar smaak aan zit dan is de juiste gist dus heel belangrijk omdat je dan eventuele bijsmaken niet weg kan werken met de kool.
@ChrisV ik neem aan dat die bakkersgist wat langzamer werkt dan andere gist ?, werkt die optimaal ?, geen bijsmaken ?,Β
wil zelf ook wel eens iets proberen met bakkersgist ... maar stook (nog) geen fruit, heb geen idee waar je het allemaal bij kan gebruiken ??
Β Vloeibare kool idd enkel bij suikerwash.
Zodra je iets gaat stoken waar je de smaak van wil overhalen gebruik je geen kool. De juiste gist kan zelfs zorgen voor extra smaak! Neem nou bv de ceder gist van Mangrove Jack, dat is een gist die veel esters produceert. Bij bieren kies je ook juist die gist die esters produceren die passen bij bv een tripel of een ale. Dus "bijsmaken" worden ook vaak gezien als smaken. De vergistingscondities zijn belangrijk om juist die esters wel of niet te krijgen daarom is gecontroleerde vergisting aan te raden.
Ben nu bezig met het stoken van mijn whisky mash. Heb single strain whisky yeast gebruikt van Alcotec. Wat een verademing!!! Nu al heerlijk en is de eerste stook! Nadeel; laag alcohol percentage van maar 7% volgens mijn vinometer π Nog even ren vraagje; hoe zit het met de methanol productie bij het stoken van mout?
De vino meter meet alleen je stookwijn voor het stoken, 7% klopt denk ik niet.
De eerste 100ml weg, je kan het goed ruiken en proeven wanneer de voorloop stopt dan heads en dan het mooiste je hearts...cuts maken, proeven en ruiken.
Have fun
"De vino meter meet alleen je stookwijn voor het stoken, 7% klopt denk ik niet." Dat bedoel ik ook. Heb gemeten voordat ik t stook. Niet achteraf
Wanneer er nog restsuikers zijn, is het resultaat van de vino-meter niet betrouwbaar meer.Β
Over de meters gesproken, ik wil graag een refractometer aanschaffen, welke raden jullie aan ?, en welke meter is nog meer handig om te hebben naast mij alcohol dobber ?