Hoy,
Hier heb je wat leesvoer, en misschien kun je de vragen daar posten dan vinden we alles gemakkelijker terug.
http://www.stookforum.nl/thread/de-juiste-refractometer/
http://www.stookforum.nl/thread/meten-en-weten/
http://www.stookforum.nl/thread/tilt-hydrometer/
grts.
Perfect, bedankt dumo, ik heb de linkjes aandachtig gelezen
Over de meters gesproken, ik wil graag een refractometer aanschaffen, welke raden jullie aan ?, en welke meter is nog meer handig om te hebben naast mij alcohol dobber ?
Tip: Wanneer je met een refractometer tussentijds metingen verricht van je stookwijn of jong-bier moet je ook een correctie toepassen (vanwege de suikers die -nog- niet opgelost zijn die ).
Via deze link kun je lezen hoe je de correctiefactor bepaalt: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/
Bedankt Munckerik, ik heb die pagina opgeslagen, hoewel ik nog niet precies begrijp hoe het werkt begrijp ik wel het principe en het waarom.
Dat meten geeft zoveel inzicht in het hele proces, eerst maar eens zon refractometer voor SG bestellen en dan proberen
Hoi Nimrax, de snel werkende zijn de slechtste, en daar ben ik het mee eens. Althans gedeeltelijk. ik heb tot nu toe alleen Alcotec 48 geprobeerd en een batch die ik van het voorjaar had gemaakt die 12 tot 14 dagen dagen had gegist is velen malen beter dan een batch die in nauwelijks 5 dagen klaar was met deze temperaturen. Scherp en onaangenaam. Voor olie geen probleem maar om te drinken niet interessant. Ik vond het een mooie test in ieder geval.
Fastback, je kunt niet zondermeer een gist beoordelen in goed of slecht.
Er zijn op dit forum vele commentaren gegeven zonder een gegronde reden.
Op iedere gistverpakking staat een duidelijke gebruiksaanwijzing met de opbrengst met 6kg suiker en met 8kg suiker. Ook staat erbij vermeld wat de temperatuur dient te zijn.
Bij Alcotec 48 Turbogist staat b.v. tussen de 20 en 30 graden.
Velen geven dan commentaar over een te hoge temperatuur zonder te vragen welke gistsoort of merk is gebruikt. Dat geeft veel verwarring bij anderen die denken dat elke gistsoort dezelfde gisttemperatuur heeft.
Dus graag in het vervolg paard en naam noemen.
Betweter als jij de puntjes op de i wilt zetten met Alcotec 48 kijk dan nog eens op het zakje. Wil je langzaam vergisten dan is de ideale temperatuur 18 tot 24 graden. Staat er gewoon op. Als je geen zakje meer hebt liggen zal ik zo wel een foto maken.
Sterker, aanvullend is nog te lezen dat als je 21% wilt halen dat je de temperatuur van de stookwijn niet verder mag laten oplopen dan 24 graden.
Lummel, je blijft een eigenwijze vent, zelfs als het op de verpakking staat weet jij het beter, lees de beschrijving maar eens:
http://www.vinimare.nl/contents/nl/p6269.html
Zoals ik al eerder schreef dat niet alle VERPAKKINGEN hetzelfde zijn, dit is SUPER YEAST
Joh als vinimare het beter weet dan fabrikant van het product en door mij uitgetest, dan blijf je toch lekker op 25 graden vergisten. Alcotec is goed spul om snel alcohol te krijgen en goed als je op lage temperatuur vergist. In de zomer heb je er geen donder aan. Althans ik hoef het niet meer en ik heb verschillende monsters bewaard en net weer geproefd, allemaal gemaakt met de zelfde t500.
Alcotec 48 Turbo SUPER YEAST in de goudkleurige verpakking is het paradepaardje van Alcotec. Dus Lummel, niet gelijk beginnen te schreeuwen.
Zoals ik al eerder schreef dat niet alle VERPAKKINGEN hetzelfde zijn, dit is SUPER YEAST
Hahaha, volgens mij heb je het gewoon over de oude verpakking. Moeilijk om je ongelijk toe te geven he. Maar verdomde knap dat je een winkel hebt gevonden die de gist 0,50 cent goedkoper verkoopt.
Vinimare is alleen maar de leverancier en heeft niets met het Amerikaanse Alcotec te maken. Jij hebt tot nu toe alleen maar de gewone Turbo yeast van Alcotec gebruikt, en ken je het verschil dus niet.
Ik heb hier nog 3 zakjes liggen waarvan de houdbaarheidsdatum oktober 2019 is.
@Betweter, mijn vraag is nooit geweest welke gist goed of slecht is.
Ik ben juist in het bijzonder benieuwd naar de invloed op de smaak van het eindproduct.
Daarnaast ben ik benieuwd naar ieders ervaring met bepaalde gist soorten en merken, ik ga er daarbij vanuit dat iedereen zich aan de geadviseerde temperaturen etc. houdt, want als je dat niet doet kan je ook niet echt een oordeel geven.
Overigens kan ik mij wel voorstellen dat er hier gebruikers zijn die juist adviseren om ondanks de aanwijzingen op de verpakking juist op een andere temperatuur of met meer/minder suiker te werken omdat in hun ogen het resultaat/smaak beter is.
Tot nu toe begrijp ik al dat snelle turbo gisten nogal eens te wensen over laat wat betreft smaak, alcotec komt dan nogal eens voorbij, aan die informatie heb ik wat.