De all grain kits zijn inderdaad bedoeld voor nieuw Zeeland, Wellicht bij een grotere afname dat ze er brood in zien om het ook hier te distribueren.
Jan, "all grain kits" zegt me niets, welke biersoort en wat zit erin?
Ik koop nu ook diverse samengestelde brouwpakketten waardoor ik niet te grote voorraden er op na hoeft te houden, waardoor ik meerdere soorten bier kan uitproberen en op de lange duur maar twee soorten bier wil overhouden om regelmatig te brouwen.
Rob, dat zijn kits om b.v. whisky te maken die Grainfather in Nieuw Zeeland voert. Op de site Grainfaither.com kun je ze vinden. Zorg wel dat je als land Nieuw Zeeland invoert ipv Europa.
Hoy,
ik zie dat jullie een nieuwe topic over de grainfather gemaakt hebben, is het beter hier alle vragen te stellen ook over de werking met de ketel, of is het beter hier de technische vragen te stellen en de andere gewoon verder doen op den topic
http://www.stookforum.nl/thread/nieuw-hier/
Mvg
Hoi Dumo,
Dat is een goede vraag. Laten we alles over de Grainfather verder hier bespreken. Ik zal straks het andere topic sluiten. (blijft wel leesbaar hoor)
Dan hebben we nu voor zowel de Grainfather en de T500 een eigen topic.
Geef ze een pinnetje :p blijven ze bovenaan staan :p
Hoy,
Ik zou de kookzak die ik gekocht heb in stookwinkel willen gebruiken met de grainfather als ik aan het distilleren ben, in mijn moutcilinder ofwel met een stoomschaal.
Die kookzak zou die daar tegen kunnen van zolang mee te koken, en geeft die geen smaken af ?
groetjes
dumo, volgens mij is bij de Grainfather een kookzak bij het distilleren overbodig, immers zit er een binnenmand in en kun je met de bovenste geperforeerde plaat de mout samenpersen en met het hengsel de binnenmand eruit nemen.
Alleen tijdens het brouwen van bier wordt tijdens het koken van de wort het kookzakje met daarin de hopbloemen er in gehangen.
Ja, ik weet het maar zouden de gaten niet te groot zijn van den onderste binnenmand als je wilt n'en whiskey mash maken zoals op stooktv daar wordt alles heel fijngemalen voor de smaak, het was zo fijn bij mij dat ik de stookwijn er niet uit gefilterd kreeg met de kookzak.
Als je bier maakt is alles veel grover gemalen, en is het schroot die eigenlijk de filter maakt.
mvg
Wanneer je een whisky mash maakt, en zeker met een Grainfather, kun je beter je graan schroten ipv fijnmalen. In de whisky stokerijen schroten ze ook ipv fijnmalen. Het fijnmalen zal geen gunstiger effect hebben op de smaak. Het belangrijkste is dat de zetmeel omgezet wordt in verwijtbare suiker en dan is schroten voldoende.
Ik kan het verkeerd zien maar zijn de gaten in de stoomschaal niet groter dan in de Grainfather?
Verwijtbare is vergistbare (leuk zo'n spellingscontrole....)
Ik kan het verkeerd zien maar zijn de gaten in de stoomschaal niet groter dan in de Grainfather?
Ja, maar mijn oorspronkelijke vraag was om met een kookzak te werken.
Het is eigenlijk een experiment dat ik doe om het verschil te weten tussen whiskey te maken zoals op stooktv en met de bierketel ( Maissen).
Het is eigenlijk om het verschil te weten tussen vergisten met mout of zonder mout.
Want ik denk als je een bierketel hebt is het volgens mij gemakkelijker werken zoals je bier maakt om whiskey te maken.
maar als den whiskey veel beter is als je alles vergist, dan loont het misschien de moeite om zo te werken.
Mvg
Zie deze site:
Dumo, hier wat info hoe je "echte whisky kunt maken:
https://wcboz.wordpress.com/whisky-hoe-maak-je-het/
Titel Whisky : Hoe maak je het ?
Daarin staat o.a.:
-
Malen. De mout wordt gemalen in de moutmolen nadat de mout eerst nog door een ontstener is gegaan. De meeste moutmolens zijn rood van kleur, uitzonderingen zijn onder andere Bruichladdich en Ardbeg waar ze groen zijn. De gemalen mout wordt grist genoemd en bestaat uit 15-20% husk (grove maling), 68-72% fine grit (fijne maling) en 8-12% flour (zeer fijne maling).
-
Beslag maken. De in de juiste verhouding gemengde gemalen mout wordt vermengd met water van 64 graden in de mash machine. Het water komt van onder de machine binnen terwijl de grist van bovenaf wordt toegevoegd, waarna het mengsel de mash tun in stroomt. In de mash tun vindt de productie van wort plaats. De brouwketels zijn grote ronde bakken gemaakt van gietijzer (oude typen) of rvs (moderne typen). In de distilleerderij staan twee warm water tanks, eentje voor de eerste en derde water toevoeging en eentje voor de tweede toevoeging. Dit om alle enzymen hun werk te laten doen verschillen de temperaturen van het water in deze tanks. De watertemperaturen zijn respectievelijk 64, 75 en 85 graden.
-
Koelen. De wort wordt afgekoeld in een zogenaamde wortkoeler. De wort wordt afgekoeld tot 16-20 graden.
-
Vergisting. De vergisting vindt plaats in vergistingskuipen (wash backs). De bakken zijn pm 8 meter diep met een doorsnee van 4 meter. Aan de wort wordt gist toegevoegd. De eerste 14 uur vindt zuurstofvergisting plaats, waarna als alle zuurstof op gebruikt is de anaërobe vergisting (alcoholische vergisting) plaats vindt. De washbacks kunnen van hout, rvs of gietijzer gemaakt zijn. De meeste washbacks in Schotland zijn van hout gemaakt. Na afloop van de vergisting blijft de wash over met een alcoholpercentage van 8% en wordt naar een opslagtank gepompt.
De bedoeling dat ik met een stoomschaal of de moutcilinder zou willen distilleren, is om de kookzak en de mout van het verwarmingselement van de grainfather, of voor mensen met een T 500, zou weghouden dat deze niet kan verbranden.
Zou die kookzak daar tegen kunnen om 2 - 5 uren mee te koken.
Groetjes