Meldingen
Alles wissen

Alle vragen en antwoorden betreffende de Grainfather mogen hier

Pagina 4 / 11

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

Als jullie vlokken (gene mout) gebruiken in jullie moutcilinder van de grainfather of de mensen met n'en andere halfautomatische ketel.

Schroten jullie die vlokken dan mee met jullie mout of niet??

Groetjes.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

dumo, natuurlijk hoef je niets aan de vlokken te doen en kun je deze zo bij de geschrote mout gooien.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is goed om weten.

Ik had in mijne whiskey experiment, 2/3 geschrote maïsvlokken en 1/3 mout gedaan, bijgevolg was mijne moutcilinder verstopt door denkelijk de maisbloem en wou mijne wort niet meer circuleren.

Dan bij het uitlopen en spoelen wou er werkelijk niks meer uitlopen en heb ik in mijne mout moeten roeren om de wort er uit te krijgen en om hem te spoelen.

Met n'en melkachtige wort tot gevolg.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

dumo, je zal daardoor wel een heleboel extra werk hebben gehad.

Dit vergeet je natuurlijk nooit meer.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Daar moogde gerust van zijn.

K' zal de volgende keer mijn vlokken er op hun geheel bijmengen en nog eens proberen.

groetjes

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wat betreft de all grain kits die Imake verkoopt, ik ben er mee aan de slag gegaan maar vooralsnog zijn ze alleen beschikbaar in Nieuw Zeeland. Het doel is wel om ze ook in europa aan te bieden maar dit kunnen ze nu nog niet op een kostendekkende (lees winstgevende) manier doen.

Imake is bezig een kantoor in Berlijn op te richten en dit is natuurlijk niet voor niets. Ik ga er dan ook van uit dat we op termijn deze kits ook hier kunnen aanbieden.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wat wel grappig is, ze zetten bij de all-grain-kits ook precies welke mouten en andere ingrediënten ze gebruiken dus je kunt e.e.a. zo "namaken". Moet je wel de juiste mouten kunnen vinden en dat is lastiger dus met een beetje fantasie en hier en daar wat interpreteren moet je toch tot een mooi resultaat kunnen komen. 

 

Neemt niet weg dat het mooi zou zijn wanneer je ze in Nederland kunt aanbieden.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jan, het lijkt mij inderdaad duurder en onzinnig om die kits naar Europa te exporteren.

Je kunt deze kits hier beter met Europees graan samenstellen. De Nederlandse en Duitse mouterijen staan aan de top en verkopen alle soorten mout van uitstekende kwaliteit.

Van de Gladfield granen zijn daar goede alternatieven te koop.

O.a. wordt de Mangrove Jack's M36 Liberty Bell Ale gist ook in Nederland verkocht.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Juist, de gebruikte mouten zijn natuurlijk iets anders, maar gebruik de recepten naar hartelust naar eigen inzicht. De kok bepaalt het eindresultaat, niet alleen de prachtige aparatuur en ingredienten. Een goede kok maakt altijd iets lekkers met wat voor handen is.

 

Een slechte kok krijgt het met de mooiste ingredienten en de mooiste keuken nog  voor elkaar iets te maken wat niet te vreten (in dit geval te drinken) is

Beantwoorden
Berichten: 3
 Olaf
(@olaf)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Te dik beslag! 

Vandaag voor het eerst gebrouwen met de GF. Ik brouw al enkele jaren, maar misschien maak je daarom ook snel de fout die ik maakte vandaag. Ik hou van zwaardere bieren en had een moutstort van 8 kg en omdat de ketel niet zo groot is als mijn oude ketel, zonder 'goed' na te denken een kleine 20 liter maischwater gebruikt. Gevolg een niet te roeren beslag. Na wat geklungel heb ik nog een beetje water toegevoegd, maar voor mijn gevoel is 8 kg niet te doen. Er staat een formule in de handleiding en daarmee kom ik tot de conclusie dat als ik een barleywine wil maken en nog beetje wil kunnen roeren de maximale stort zo'n 7 kg is. Je moet dan 22,4 liter maischwater gebruiken en dat zal denk ik maar 'net' gaan. Hierbij heb ik mijn hoeveelheid na koken gezet op 20,8 liter.

Wat ik de volgende keer ga proberen is de stort in 3x doen met tussendoor roeren en kijken hoe dat gaat, eventueel voeg ik op het laatst nog 1 liter of zo toe. Om aan 10% alc te komen zal ik dan een rendement moeten halen van 72% wat vrij hoog is met een dik beslag. Ik wil ook niet te veel suiker gebruiken.

Een optie is natuurlijk om de hoeveelheid na koken lager te zetten dan 20 liter. Kortom een zwaar bier maken betekent dat je de 23 liter zeker niet haalt.

Tips zijn welkom. 

🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Volgens de calculator had je met 21,9 liter mashwater moeten starten en dan 12,5 liter spargewater gebruiken. Het zou moeten kunnen maar zelf denk ik ook dat 8 kilo iets te veel is.

 

Gebruik je deze calculators?

 

https://www.grainfather.com/brewing-calculators

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb hier een origineel recept gevonden van Sierra Nevada Bigfoot Barleywine, een American Barleywine met een moutstort van 8,45 kg en nog minder water????

Ingredients

  • For 5 gallons (19 L)

 

  • 15.5 lb (7.0 kg) pale two-row crystal malt
  • 1.0 lb (0.45 kg) English Crystal 75L malt
  • 1.0 lb (0.45 kg) English Crystal 105L malt
  • 1.0 lb (0.45 kg) Carapils® malt
  • 1.0 oz (28 g) Chinook hops, 13% a.a. (60 min.)
  • 0.5 oz (14 g) Chinook hops, 13% a.a. (45 min.)
  • 0.75 oz (21 g) Centennial hops, 10.5% a.a. (30 min.)
  • 0.5 oz (14 g) Centennial hops, 10.5% a.a. (15 min.)
  • 0.5 oz (14 g) Cascade hops, 5.4% a.a. (15 min.)
  • 1.0 oz (28 g) Chinook hops, 13% a.a. (dry hop)
  • 1.0 oz (28 g) Centennial hops, 10.5% a.a. (dry hop)
  • 1.0 oz (28 g) Cascade hops, 5.4% a.a. (dry hop)
  • Wyeast 1056 American Ale Yeast
  • 1 cup dry malt extract to prime

Specifications

  • Original Gravity: 1.099
  • Final Gravity: 1.020
  • ABV: 9.6%
  • IBU: 90
  • Boil Time: 60 minutes

Directions

Single infusion mash at 154° F (67° C).

Ferment at 68° F (20° C) until gravity drops to 1.020 (5° P), rack into secondary fermenter and dry hop for two weeks.

Bottle, using dry malt extract to prime. Allow to age about 6 months to reach maturity.

Beantwoorden
Berichten: 3
 Olaf
(@olaf)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt, ik had de berekening daarna in de handleiding gezien. Nu je het zegt, er zit ook een calculator in de app op mijn telefoon. Die had ik nog niet bekeken en ik zie nu pas dat je daar ook snel kan berekenen. Handig, thanks! Als je 75 minuten kookt is het spoelwater iets meer namelijk 13,2 ltr.  

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Uiteraard zit die calculator ook in de app, dat was ik weer even vergeten 😉

Beantwoorden
Berichten: 3
 Olaf
(@olaf)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Cool recept! Wat wordt bedoeld is een eind aantal liters van 19 liter. Het recept zegt niets over maisch en spoelwater. Met de handige calculator (weet ik net pas) zie ik ook dat de gegevens niet helemaal kloppen, want het alc % is 10,37% bij deze getallen. Ook is 1099 echt hoog, dat is echt een zeer hoog rendement.

Ik ga zeker de grenzen op zoeken, wat voor mij werkbaar is, want goed roeren is wel essentieel voor het rendement. De volgende keer ga ik tot 7,5 kg en als dat goed gaat ga ik naar 8 kg met voldoende maischwater en voeg op het laatst nog wat water toe, waarbij ik kijk hoever ik aan de rand kom. 

Beantwoorden
Pagina 4 / 11
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?