Het beste is om de oorzaak eerst weg te nemen en dat is vocht. Kijk eens hoe de luchtcirculatie in je kelder is, kan het vocht ook weg?
Schimmel komt voor op plaatsen met een hoge pH en azijn heeft een lage pH. Als je de mantel wilt reinigen doe dan wel een mondkapje op en rubber handschoentjes aan.
Je kunt ook deppen met azijn dan verdwijnt de schimmel ook wel, is deze hardnekkig kun je nog een chlooroplossing overwegen maar ik weet niet hoe de mantel daarop reageert.
Om achter het probleem te komen zou ik hem uit de kelder halen en het daarbuiten te proberen,zo weet je zeker of het wel of niet aan je kelder ligt,maar ik denk net als de rest de kelder hoe modern dan ook is je probleem.
Neopreen neemt heel veel vocht op ook uit de lucht, ik zou hem in sterke citroenzuur laten weken en dan laten drogen.
Citroenzuur kan ook, net als azijn; je moet de pH verlagen om van de schimmel af te komen. Dat Neopreen veel vocht opneemt kan ik beamen, bij mij wordt de mantel ook vochtig. Alleen bij mij op zolder kan ik de ramen tegen elkaar openzetten zodat er een goede luchtcirculatie is. Ik vrees met Chris mee dat de kelder het probleem is.
Wellicht regelmatig met azijn of citroenzuur deppen.
Je hebt van die kledingzakken van plastic die vacuüm getrokken kunnen worden, zo maak je het waterdicht, misschien is dat wel mogelijk.
Hartelijk dank voor alle reacties. Over 2 dagen is het lageren klaar en ga ik de urtyp bottelen. Ik zal de lucht kwaliteit in de kelder nader bekijken. De schimmel zelf voelt droog aan aan de buitenkant. Goede tip om de mantel met azijn of citroenzuur te behandelen. Ga ik zeker doen.
nogmaals bedankt en ik laat jullie het resultaat weten.
groet,
Jac
Als je de fermenter schoon wilt maken en je koppelt de snelkoppelingen los, dan loopt er glycol-water uit de aansluiting waar de blauwe slag aangesloten zit neem ik aan?
Hi 62vette,
de glycol aansluitingen van de fermenter sluiten zichzelf af, dus de glycol blijft er keurig in zitten.
groetjes,
Jac
Dank je, ik meende ergens te hebben gelezen dat alleen de slangen af zouden sluiten en niet de aansluitingen op de fermenter.
Maar dan kan ik ze na deze batch gewoon loskoppelen.
Precies! Misschien overbodig te vermelden maar ik adviseer je de chiller eerst uit te zetten voor het verwijderen van de slangen. Dit om onnodige drukopbouw van de glycol circulatiepomp in de toevoerslang (blauw) te vermijden wat mogelijk knoeien van glycol kan veroorzaken.
BTW, wat heb je gebrouwd?
Momenteel heb ik een American Stout in de gisting staan.
Omdat het de eerste in de Grainfather is heb ik een Brewie pakketje gebruikt.
Lijkt wel goed te gaan,
Als je de chiller uit zet dan koppel je eerst de rode slang los, je hoort dan de glycol-water oplossing teruglopen. Daarna koppel je de blauwe slang los. Wanneer je de fermenter schuin houdt kan er nog wat glycol-water oplossing uit lopen, ik houd daar een kannetje onder en vang het op om weer terug in de chiller te doen.
Eric, als het goed is zal dit niet nodig moeten zijn. De koppelingen zijn zo gemaakt dat het goed afdicht bij afkoppelen. Bij mij is dat in elk geval zo
Jac, de koppelingen van de slangen sluiten bij mij netjes af maar via de aansluitingen op de fermenter moet ik altijd nog wat glycol-water opvangen voordat ik kan gaan schoonmaken.
Oei, Eric, dat is vervelend maar ze horen ook af te dichten. Er verschijnt een zwart palletje in het midden van de aansluiting wat uit moet steken als je de slangen loskoppelt. Het lijkt erop dat die bij jou niet naar buiten komen als je de koppelingen ontkoppelt. Een beetje WD-40 zou kunnen helpen om dat soepeler te laten verlopen