Hoi Erik, ik heb ze nog niet op voorraad gelegd maar ik zal ze meebestellen. Ze zijn nu even dicht, maar de 2e week van Januari zou ik ze wel in huis moeten hebben ?
Er is geen haast bij hoor Jan, ik heb momenteel niets in de cct. Eerst weer eens flesjes Christmas Ale, Tripel en Abdijbier leeg maken 😉
Wel weer een mooie uitbreiding!
Aaaaaa.... Nieuwe speeltjes.... 😉
Speciaal voor jou Jack 🙂
Net t filmpje gekeken... Ziet er mooi uit... Alleen vraag ik me af hoe je zeker weet dat er geen gist meer in je fermentor zit? Principe is perfect... Mn fermentasaurus heeft dit ook... Alleen nog niet gebruikt.... Is iets voor de zomer... Tuinfeest om m aan de tap te hangen
Bij de Fermentasaurus kun je nog zien waar de gist zit omdat deze transparant is. Bij de Grainfather conical fermenter zie je dat niet meer maar wanneer je middels de dual valve regelmatig gist aftapt zal er niet of niet veel depot meekomen. Een beetje gist komt altijd mee want dat zweeft in je jong bier en heb je natuurlijk ook nodig voor de hergisting.
Erik
Als je vanuit de fermentor bottelt, hoe krijg je de suiker voor hergisting er in ?
Of vul je de bottelflesjes eerst met een spuitje ???
Je kunt de afgewogen suiker in de flesjes doen of carbonisatie klontjes gebruiken.
Maar met een spuitje kan ook of je voegt de opgeloste suiker toe in de fermentor (hoewel je dan wellicht deels je doel voorbij schiet).
Ik heb Mn laatste batch eerst overgeheveld in een vat waar ik suikerwater in had gedaan... Daarna gebotteld..... Resultaat vond ik niet echt... Mooie plop tijdens openen... Maar weinig schuim... Heb nu weizen in Mn fermentasaurus zitten.... Dus even kijken hoe ik de flessen vul
Jack het gebrek aan schuim heeft niet altijd te maken met de hoeveelheid opgeloste CO2 maar met een goede schuimstabiliteit en temperatuur. Mijn tripel en abdijbier hebben veel CO2 maar het schuim trekt redelijk snel weg als het bier erg koud is, is het bier minder koud dan blijft het schuim ook langer aanwezig. (deze bieren drink je doorgaans ook niet erg koud). Bij mijn Christmas ale blijft de schuimkraag daarentegen lang aanwezig ongeacht de temperatuur.
Hoy,
Maar met een spuitje kan ook of je voegt de opgeloste suiker toe in de fermentor (hoewel je dan wellicht deels je doel voorbij schiet).
Het is misschien daarmee dat ik zoveel suiker in mijn cider en bier moet doen, je bedoeld toch dat er al een deel vergist is tegen dat de flessen toe zijn, begint de gisting op fles zo snel.
grts.
Jullie, hadden misschien beter n'en aparte topic geopend hier over, ik weet het is niet gemakkelijk, je rolt van het een in het andere, maar dat is lectuur dat er veel gaan interesseren, gisting op fles of zoiets.
grts.
Nee wat ik bedoel is dat wanneer je opgeloste suiker vlak voordat je gaat bottelen in je fermentor toevoegt dat je dan ook weer kans krijgt op oxidatie. De Grainfather Pressure Transfer zorgt ervoor dat je zo min mogelijk zuurstof bij je jong bier krijgt en daarmee oxidatie weer iets meer uitsluit.
Wanneer je opgeloste suiker aan je fermentor toevoegt, voordat je gaat bottelen, zou je ook nog moeten roeren en dan krijg je ook nog eens meer gist wat meekomt.
En .... Het gaat om ... NIEUWE SPEELTJES 🙂 haha
Fermentasaurus heeft ook die optie
Maar waarom dat plaatje van Erik een snorkel aan de bovenkant heeft, begrijp ik niet helemaal 🙂