Meldingen
Alles wissen

abrikozen

Pagina 1 / 2

Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb eens met een Bulgaar gepraat en hoop dat hetgeen hij zegt hij ook kan waarmaken. Hij zou me zoveel abrikozen kunnen bezorgen als ik maar wil zelf een 100 kg is geen probleem al weet ik niet hoe hij dat van Bulgarije naar België kan vervoeren. Nu mijn vraag : wat kan ik met abrikozen stoken ? Wat met de kernen ? Iemand ervaring mee ? Grts RenéR

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kernen uithalen, abrikozen tot pulp blenderen.  Ofwel uitpersen en sap vergisten, ofwel volledige pulp vergisten (=hoe ik het doe).  Vergisten met wittewijngist (ik gebruik de universele wijngist van Oenoferm).  Stookwijn haalt 13° à 14°.  Afstoken in alambiek.  Ruime voorloop weggieten ivm vorming methanol (schillen).  Met perzik en abrikoos komt maar matige smaak mee, dus wees niet ontgoocheld als je in je eindproduct geen abrikoos of perzik ruikt 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb ze gestookt.gewoon in vergistingsvat gooien met pit event. Kapot malen,ik gebruik er een sluk rond ijzer voor met een dwars ijer onder aan ,bakkers gist er bij en event suiker.laten vergisten,pitten zakken van zelf naar de bodem,dan gooi ik alles in een wit katoene laken (niet een die met wasverzachter is gewassen) en dan stook ik het.dat over de grens brengen is meestal geen probleem.gr?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rene’R de pitten stook ik dus niet mee,en dat ijzer voor kapot te malen zet ik op de boormachine.sucses.ik neen van Roemenie nog een varken mee en groenten en inmaak.dus die Bulgaar lult niet uit zijn nek.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

welk soort drank haal je dan uit abrikoos een soort genever ? Heb nu net een koperen boiler gekocht van 120 liter dewelke ik als hij klaar is voor het fruit wil gebruiken. Puur basic buis erop en gebruiken als pottstill. 2 regenwatervaten ga ik me nog ergens aan de hand doen dat gevuld worden met regenwater, buis erdoorheen van boven naar beneden. Stoken dan met een wokbrander daar ik niet de ruimte heb voor veilig te werken met hout of kolen. fruit wou ik dan gewoon kleinhakken ( eventueel zoals jij het zegt met ronde plaat waarop een boormachine kan en de andere kant een soort van plaatjes die dan het fruit hakken. Geen deksel erop , gewoon een doek. Laat de zon zijn werk maar doen . De pitten kan ik deels malen en gebruiken om amaretto te maken. de bulgaar kan me blijkbaar abrikoos, appels e, druiven bezorgen zoveel ik wil ...ik zal er eens duidelijk mee praten zodat er zeker geen misverstanden zijn en ik er ook op kan rekenen. Wat drank in de plaats is goed genoeg voor hem. grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

de alcohol is alcohol met een leuk smaakje, vrij zacht en redelijk zoet om te drinken.  Misschien ligt t aan mijn smaak en/of geur, maar je proeft/ruikt geen abrikoos/perzik.  Mijn eerste keer dacht ik dat 't aan mijn manier van stoken lag, maar ik heb nu ongeveer een tiental keer abrikoos of perzik op allerlei manieren vergist en verstookt en het resultaat blijft hetzelfde.  

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

25 à 30 jaar geleden zijn wij enkele jaren na elkaar op vakantie geweest in Hongarije.  Ik herinner mij dat wij toen veel aan de Barack Palinka gezeten hebben en dat er een overduidelijke abrikozen geur en smaak te herkennen was.  Zo zit dat toch nog in mijn geheugen, ... maar na 30 jaar ...

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb nog even gegoogeld.  Blijkt dat om palinka te maken men geen gedroogde abrikozen mag gebruiken voor en tijdens het distilleren, maar wel nadien tijdens het verouderen.  Misschien dat daardoor de abrikozensmaak doorkomt

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Suzevoke dus eigenlijk stoken met abrikozen maar om extra smaak te geven nadien marceren dan met perzik grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

https://en.wikipedia.org/wiki/Pálinka

"While pálinka is traditionally made from a mash of ripe fruit, the law does not control the addition of non-concentrated fruit juice, and explicitly allows the use of fruit pulp. Dried fruits are excluded from the mash only, and may be used in the aging process."

Is een gissing van mij omdat Skoldt geen abrikozen smaak/geur krijgt kan het misschien op deze manier wel indien gewenst.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb nog een beetje verder gelezen : Ágyas ("bedded") is a pálinka aged for at least three months together with fruit. The fruit can be of the same sort used to obtain the distillate or of another sort. To 100 liters of pálinka at least 10 kg of ripe or 5 kg of dried fruit must be added

Dus na het stoken kan je de abrikozen nog eens in de vaten of weckglazen leggen en daar laten rijpen. ik vermoed dat dan de smaak en de geur meer naar boven komt.

Als ik die berekening volg zou dan bij een weckglas van 2.5 liter zo een 2 abrikozen inkomen om te laten trekken gedurende een aantal weken. Ik vermoed dat het hier dan wel om de volledige vrucht gaat.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Op de eerste plaats palinka stook je van pruimen en is meestal 50-55%,ik heb laatste jr.in Roemenie 15kg.abrikozen gestookt,en toevallig dit weekeinde nog met mijn buurman die gedronken.ruikt naar abrikoos.en voorloop,ik heb ze daar met pit gestookt,twee borrelglaasjes voorloop weggegooid dus niet moeilijk doen volg mijn bovenstaande recept en het werkt.ik heb hem in Roemenie 1keer gestookt ik zou het twee keer doen.gr.?Chris.V.Rene’R ik gebruik voor het kapot maken van het fruit een gewoon boormachine ik zou er wel een deksel of vuilnis zak over heen doen ivm.fruitvliegen .

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Chris had ik wel begrepen dat je een ronde plaat neemt en daar en stuk ijzer op last zodat hij in een boormachine kan maar aan de andere kant van die ronde plaat las je daar niets op zodat de abrikozen ook in stukken gaan ? Enig idee hoeveel stookwijn je uit abrikozen haalt ? Ja eventueel laat ik de abrikozen dan gisten in zo een blauwe regenton met deksel daar dan een gat in en een darm voor het gisten. wil het ook allemaal eens doen zoals men het deed voor men techniek had... gewoon basic zonder tralala wat het fruitstoken aangaat. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rene’R ik gebruik een ijzere staaf 10-12 mm dik aan de onderzijde las ik een stukje strip op 2-3 cm breed en10-15 cm lang en slijp dat een beetje scherp.ik gebruik die blauwe vaten ook maar ik maak geen gat in de deksel,ik doe eerst een vuilnis zak er over en dan de deksel,het gas ontsnapt zo ook wel.ik heb ze vorig jr.gestookt maar ik weet niet hoeveel suiker dat er bij was gedaan maar ik denk van 100 kg ongeveer 25 ltr van 40%.heeft te maken hoeveel suiker er in de abrikozen zit,dus effe proeven en suiker bij voegen.en van 100 kg abrikozen krijg je kg abrikozen +kg suiker water+gist ongeveer 100 ltr.je kunt alles ex.pitten mee stoken,wel in katoene laken doen of jutte zak,ik weet niet hoe groot je ketel is ik heb op de bodem een rooster liggen tegen aanbranden,je kunt ook een dakpan of een paar van die gebakken bloempotten in stukken slaan en op de bodem leggen,the old way.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

heb hem vandaag gehoord . hij zegt dat de abrikozen bijna niets kosten maar het vervoer wel. ik krijg tegen de zomer al eens 6 vaten van 120 liter abrikozensap. Het w'ervoor wordt betaald per kg en heb dan ook gezegd dat ze dan enkel de sap geven zonder de pitten. Kwestie van gewicht..de pitten zakken dan wel naar de bodem van het vat maar als jje per kilobetaald en de pitten derin zitten is het zonde van het geld.. heb hem gevraagd eens goed te informeren hoe of wat kan. Enige probleem is die 3000 km te overbruggen.

Ja met die vuilniszak is een goed idee

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?