Meldingen
Alles wissen

Winterkorn


Berichten: 8
Topic starter
(@spirit-steve)
Active Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Heeft iemand toevallig een recept om Winterkorn (Berentzen) te maken? Tot een paar jaar geleden kon je het kopen maar helaas ..... nu niet meer.  Dank alvast.

 

Beantwoorden
6 reacties
1 Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@spirit-steve 

Volgens mij was dat een gelimiteerde productie. Ken enkel de Traditionskorn en hun Edelkorn. 

Volgens mij is het een soort jenever. En afhankelijk waar het in Dld gestookt wordt heet het Korn of Wacholder (jeneverbes). Dat heeft ook weer te maken met het alcoholgehalte dat volgens mij 32% moet zijn. Ja, de oosterburen met hun vele regels en bepalingen. 

 

Over Jenever is veel te vinden hier. Van @Alchemist een heel topic en van @Robbert veel recepten en aanvullende info.

 

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 310
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik maak apfel korn  zo . Ik maak eerst korenbrandewijn van groene mout , tarwe en Rogge . Als dit gestookt is verdun ik het tot 45 % . 10 kilo goudrenet gaan de klokhuis uit en met 6 citroenen dan door haksellaar . Dat gaat in vat met 10 liter korenbrandewijn na ongeveer 4 a 5 weken gaat alles door de centrifuge en nog  door een filter .Daarna met bruine kandij gaat het in een mandfles en dan na paar weekjes is het te drinken .

Beantwoorden
4 Reacties
(@spirit-steve)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 8

@theresa , super bedankt. Lijkt mij leuk om te proberen. Heb jij wellicht ook de hoeveelheden die jij gebruikt?

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@spirit-steve als ik boven schreef zijn mijn hoeveelheden. Voor de korenbrandwijn maak ik een mash van 9 kilo groene mout tegare met 28 kilo graan van rogge en tarwe mix

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@theresa Negen kilo mout plus 28 kilo mix, dus 37 kilo stort. Robbert adviseert volgens mij 3,2 liter water per kilo stort, dan kom je op zo'n 118,5 liter water. Daar heb je een best vat voor nodig om dat te vergisten!

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310
  • @mccorner dat is juist.  Voor 10 liter alkohol of borreltje van 45 %  in fles te krijgen heeft u zoveel graan , water en mout nodig. Als u dan in kookt tot mooi soortelijke gewicht krijgt u ongeveer 100 tot 110 liter.Ja die 3,2 liter op eene kilo die Robbert ook adviseert is ook vuistregel voor een mash . Als u veel  maïs in mash gebruikt zou 3 ,5 liter meest makkelijker werken.en dat is zonder uitspoeling dan krijgt wel 4 liter per kilo en inkoken is dan ook wel beter daarna voor soortelijke gewicht. 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?