Meldingen
Alles wissen

Cassis.


Psycat
Berichten: 556
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi

Cassis oftewel zwarte bessen oogsttijd in Belgie.  Yep de basis van de kirr-royale oftewel Jezus' lievelingsapero. 

 

Ik heb echter problemen die heerlijke bessen te verwerken. Koud persen lukt niet echt, vergisten gaat heel moeilijk, zelfs na het gebruik van een mixer of na het opwarmen.

Alleen maceratie lijkt te lukken maar das niet echt de bedoeling.

 

Zijn hier mensen die deze bessen verwerken en kunnen helpen ?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@psycat bessen worden meestal als masseraat verwerkt . De zwarte bes heeft het meeste aroma. De aalbes kun je weinig mee. 

Je kunt ook het beste wat blad mee masseren. Citroenschil , kaneel  , kruidnagel en Curaçao schillen worden ook veelal gebruikt voor smaak contrasten die de bes weer sterker er doet uitkomen.  Naar vol masseraat kun je ook een deel destilleren en daarna beide delen weer samenvoegen .  Bessen aroma is fragiel en bes heeft niet echt groot opbrengst in suikers. Het vergisten met suiker bij voegen blijft te weinig aroma in de regel over . 

Wil je toch een bessen vergisting kun je het best dit doen met een deel druiven  erbij te doen.  ( Muskaat druiven zijn hiervoor pergect )

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert Ik heb het volgende gevonden erover ivb varianten cassisbes:

Al langer dan vier eeuwen wordt de zwarte bes op grote schaal gekweekt in de Bourgogne. Maar niet zomaar iedere soort! De cassis noir de Bourgogne is de enige echte. Het is een diepzwarte variant met een volle smaak, die wordt bevrucht met behulp van de Royal de Naples. Samen leveren ze prachtige bessen op, vol sap en vitamines. Hiermee wordt al sinds 1841 een mooie likeur gemaakt, bedacht door Maison Lejay-Lagoute in Dijon. Een scheutje van deze crème de cassis de Bourgogne in een glas witte aligoté-wijn - een andere lokale specialiteit - en je hebt een kir, het beroemde aperitief uit de Bourgogne.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 474
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hmmm, even zitten zoeken op Engelstalige fora, maar ook alleen beschrijvingen van maceraten gezien...

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 556

@mccorner 

Hi en bedankt voor de zoektocht

Inderdaad meestal maceraat om creme de cassis te maken

En vergisten lukt moeilijk omdat de bessen een pulp of koek vormen die boven drijven en bij vegisting de boel doen overlopen

Beantwoorden
stookje
Berichten: 135
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ook met maceratie kreeg ik de bosbessensmaak er niet goed over, net als bij mango bleef er weinig smaak hangen in het maceraat.

Beantwoorden
3 Reacties
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 556

@stookje 

Thanks maar het gaat hier over zwarte bessenn dus geen bosbessen

Denk ik tenzij men in NDL andere benamingen heeft ?

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@psycat ah ok dan haalde ik die door elkaar...

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@stookje de bessen schoonmaken en inkoken of in magnetron verhitten en dan in alkohol doen .

maar bruuk alkohol voor maceraat van net iets hoger dan u het wil drinken . Anders  lost u de smaakjes in het water op.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 556
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Shalom

 

Voor degene die belangstelling zouden hebben of voor de liefhebbers van Kirr, hier een weliswaar omslachtige, manier om de cassis te vergisten. Het beste dat ik gevonden heb.

Pluk de bessen met een bessenplukker zodat er weinig stelen en veel bessen zijn. Vries in. Na een paar dagen ontdooien en 10% water bijvoegen. Je brengt het geheel aan de kook, schuim af en haalt er een mixer door (of met een blender) Filter met een gewone RVS keukenzeef, laat afkoelen en voeg 10% suiker toe. Nu alleen de gist erbij.

De pulp kan je wellicht nog voor iets recycleren maar ik doe die naar de compost.

Opgepast, het schuimt nog steeds en kleurt even fel als vlierbessen.

 

Heel omslachtig, en wellicht beduidend smaakverlies,  maar ik heb niets beters kunnen vinden.

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 556
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Cassis-vergisting loopt heel goed maar het schuimt vreselijk !

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?