Hi
Cassis oftewel zwarte bessen oogsttijd in Belgie. Yep de basis van de kirr-royale oftewel Jezus' lievelingsapero.
Ik heb echter problemen die heerlijke bessen te verwerken. Koud persen lukt niet echt, vergisten gaat heel moeilijk, zelfs na het gebruik van een mixer of na het opwarmen.
Alleen maceratie lijkt te lukken maar das niet echt de bedoeling.
Zijn hier mensen die deze bessen verwerken en kunnen helpen ?
Hmmm, even zitten zoeken op Engelstalige fora, maar ook alleen beschrijvingen van maceraten gezien...
Ook met maceratie kreeg ik de bosbessensmaak er niet goed over, net als bij mango bleef er weinig smaak hangen in het maceraat.
Shalom
Voor degene die belangstelling zouden hebben of voor de liefhebbers van Kirr, hier een weliswaar omslachtige, manier om de cassis te vergisten. Het beste dat ik gevonden heb.
Pluk de bessen met een bessenplukker zodat er weinig stelen en veel bessen zijn. Vries in. Na een paar dagen ontdooien en 10% water bijvoegen. Je brengt het geheel aan de kook, schuim af en haalt er een mixer door (of met een blender) Filter met een gewone RVS keukenzeef, laat afkoelen en voeg 10% suiker toe. Nu alleen de gist erbij.
De pulp kan je wellicht nog voor iets recycleren maar ik doe die naar de compost.
Opgepast, het schuimt nog steeds en kleurt even fel als vlierbessen.
Heel omslachtig, en wellicht beduidend smaakverlies, maar ik heb niets beters kunnen vinden.
Cassis-vergisting loopt heel goed maar het schuimt vreselijk !