Meldingen
Alles wissen

Het grote van alles en nog wat topic

Pagina 4 / 8

Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi allemaal,

Ik heb de titel van dit topic veranderd van "De alcohol 18 formule"naar "Het grote van alles en nog wat topic" 

Als er interesante onderwerpen ontstaan openen we gewoon een nieuw topic en plaatsen hier een verwijzing naar het nieuwe topic. 

Veel plezier! 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

@Lummel, hoeveel liter is het uiteindelijk geworden?

Is alles stabiel op 92% gebleven?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dag Jan, 

Ik zit op zeker op 92% en ben gestopt op een ongelofelijke 4,8 liter omdat ik met de hond naar het bos was en de ketel nog niet alleen durfde te laten. Maar ik heb hem weer aangezet en ben benieuwd wat er nog uitkomt. Ik laat het jullie straks weten. 

Over de smaak kan ik nog niets zeggen maar een 2e keer overhalen zal waarschijnlijk de smaak wel verbeteren. Maar de stookwijn was ook niet goed bezonken. Zelfs niet na 11 dagen. Kortom, nog een hoop te ontdekken. Maar ik ben 100% tevreden en Betweter heeft geen woord gelogen over dit fantastische rendement. 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Oke, hier de cijfers en ik volg even het advies van John Doe om te filteren om de smaak opnieuw te beoordelen. Heb ik nu geen zin meer in. 

Ok, nogmaals de cijfers, 5,15 liter van 92,5% uit 9 kilo suiker en alcotec 48 laten gisten voor 11 dagen. Ik vind het indrukwekkend. Zeker omdat de laatste 100 ml ook nog (net) boven de 90 zat. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een zeer goed resultaat! Wellicht is de kwaiteit al zuiver genoeg, je kunt het op deze sterkte ook niet goed proeven natuurlijk.

Op deze site kun je nu precies uitrekenen hoeveel water erbij moet voor als je een likeurtje of iets anders wilt maken.  http://homedistiller.org/calcs/dilute

Voorlopig hoef je geen dorst meer te hebben 🙂

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Lummel, gefeliciteerd met het resultaat, je ziet dat die T500 een verschrikkelijk goed apparaat is. Ik denk alleen dat je je stookwijn volledig had moeten laten uitgisten.

Maar voor de eerste keer zo'n resultaat is zeker een compliment waard.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dank heren,

Ik kleur ervan alleen doet het apparaat het allemaal zelf. Het is volgens mij moeilijker het geduld op te brengen om een goede stookwijn te maken.

Ik denk dus ook dat ik de stookwijn langer had moeten laten staan. Het gaat nu eenmaal niet zo snel als je het perfecte borreltje wil maken. Maar inderdaad een topapparaat. Over 2 weken een nieuwe run en dan kan het ding naar de vliering voor een half jaar. Waar is de tijd gebleven dat je voor 3 liter van amper 80% dagen aan het stoken was  in een koude schuur. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je beschrijft hoe het hier 2 weken geleden was

Wel geen koude schuur maar gezellig mee op men bureel 😉

Nu wel niet meer gezellig met de T500, geen wateraansluiting en een koelvat van 200liter ga ik hier niet binnen sleuren

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mss wel beter een tweede maal doorhalen, ik proef toch enkele smaken die niet aanwezig zouden mogen zijn bij neutrale alcohol. Na 2tal dagen te staan merk ik ook pas een 'foute' geur op. Zal perfect drinkbaar zijn alleen niet zo lekker. Dit kan ook aan de gist liggen natuurlijk, deze was de Prestige 48.

Volgende batch dat staat te gisten is van Still Spirits Classic 8 met vloeibare actieve kool toegevoegd, hopelijk toch een smakelijker resultaat...

 

Hoe ruikt jou alcohol Betweter? Je stookt enkel en filtert enkel als ik het goed versta toch?

Welke gist gebruik je, misschien heb je dit al gezegd maar ik heb het niet direct gezien

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik gebruik Alcotec 48 Turbo super yeast (20% in 5 days)

Ik laat mijn stookwijn volledig uitgisten en open géén deksels om te meten, wat natuurlijk ook grote onzin is. Ik gebruik géén klaringsmiddel.

Ik laat bij het distilleren de alcohol door de actieve kool lopen.

Ik distilleer maar één keer en heb dan 4,75 liter alcohol van 94%.

Ik heb nog nooit een rare geur kunnen bespeuren na het distilleren.

Ik heb deze informatie reeds meerdere malen in de diverse topics verteld.

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mss kan het bij mij wel aan slechte uitgisting liggen dan, als ik het zo lees.

Dank je Betweter voor deze informatie nogmaals te delen

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

JohnDoe, mijn gistemmer is altijd tot de streep van 25 ltr. gevuld, omdat de lucht met zuurstof erboven zorgt voor vermeerdering van de gistcellen. Pas al de zuurstof volledig is opgebruikt, gaan de gistcellen de suikers omzetten in alcohol en CO2.

Daarom dient de deksel van het gistvat gesloten te blijven, zodat er geen nieuwe zuurstof bijkomt.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nog een punt is de vergistingstemperatuur van de stookwijn.

In de winter is het moeilijk om de stookwijn precies op 24 graden te houden.

Je zou dan het vergistingsvat in de warmste kamer moeten neerzetten.

Dat is meestal de huiskamer, maar dat wil niemand.

Vaak wordt het vat in een schuur, kelderbox of garage geplaatst, waar het aanmerkelijk koeler is. De oplossing is om een oude koelkast om te bouwen tot klimaatkast.

Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een paar lampfittingen + een paar oude gloeidraadlampen en een regelkastje die zowel de koeling van de koelkast aanstuurt als ook de verwarmingslampen.

Ik heb daarvoor 2 stuks STC-1000 á Euro 8,00 p/stuk besteld in China welke ook nog zonder verzendkosten werden geleverd.

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja, iets te hoge gisting temp zou het mss ook kunnen zijn. Men badkamer met de deur toe is een stabiele 27.2 graden. (ja dit is hel als je in de douche staat)

Men vat is afgesloten met waterslot, gevuld tot 25l en ik open men vat niet tot ik klaringsmiddel toevoeg na 7 a 10 dagen in het verleden. Maar gezien er met de T500 minder verloren gaat zal ik in de toekomst het zeker natuurlijk laten uitklaren en pas na 14-20dagen stoken. Men voorraad is eigenlijk al voldoende dus zou het met deze batch al kunnen doen, stof om even over na te denken.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Maar gezien er met de T500 minder verloren gaat zal ik in de toekomst het zeker natuurlijk laten uitklaren en pas na 14-20dagen stoken. Men voorraad is eigenlijk al voldoende dus zou het met deze batch al kunnen doen, stof om even over na te denken.

-

Ik denk er precies zo over. Ik ga zeker de volgende stookwijn 3 weken laten staan. Dat is het mooie van de T500. Het gekloot met gasflessen, zo 2016! De stookwijn is de basis en het apparaat doet wat het moet doen. Nog veiliger ook. 

Beantwoorden
Pagina 4 / 8
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?