Een grove benadering zou je kunnen krijgen door een slang aan je waterslot te maken en het andere uiteinde in een omgekeerde emmer met water te laten uitkomen. Ik weet niet of je die oude kippendrinkbakken kent? Je vult een emmer met water en zet die ondersteboven in een bak water. Als je dat handig doet, blijft de emmer vol water zitten. Als je dan de CO2 in de emmer verzamelt, wordt het water langzaam uitgedreven. Wordt wel een hoop geklieder, denk ik.
Overigens mis ik nog een kg: 3 kg suiker, 12 l water plus 855 gram fles is nog maar 15,9 kg. Of wegen de pruimen plus gist nog een kilo?
Hey Kees
Ja ik ken die drinkbakken voor kippen. Overlopend water, niet doorzichtige emmer, moeilijk te bepalen niveau. Ik heb ook aan die methode gedacht maar het lijkt me niet praktisch
Ook gedacht aan opvangen van het gas, compresseren in een cylinder met een manometer. Dan zou je de druk moeten kunnen aflezen en het volume (of gewicht)
Allemaal echter redelijk moeilijk en buiten het kader van wat ik zoek te doen.
Spijtig want het zou wel leuk zijn zo een opstelling
Overigens ja, die gemalen pruimen, afgekookt met water maken het verschil in gewicht.
Meteen een vraag : bestaan er (betaalbare) automatische tellers van CO2 ? Soort dingen die je zeggen hoeveel volume of gewicht co2 er ontsnapt is ?
Om het je niet te moeilijk te maken, wat info over volume CO2.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17811.0.html
en
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,14392.msg261403.html#msg261403
en hier de uitgewerkte versie van Henielma
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13699.0.html
Opvangen in een ballon (Ken je Guust Flater, met die opvang van de uitlaatgassen?) of een goed afgedichte vuilniszak.
Of een grote koffie- of theeketel uit de horeca: die hebben zo'n peilglas aan de zijkant.
En inderdaad: uit druk en volume kun je berekenen hoeveel gas het is bij 1 bar.
En inderdaad: je moet soms veel overhebben voor de wetenschap.
Ah oui Gaston Lagaffe en Mademoiselle Jeanne
Is intussen ook 60 geworden 🙂
Ah, je kent je klassieken! Top!
Ik vond vooral ook het legen van de ballon van grote klasse!
Bij c02 moet je rekening houden met temperatuur .
Bij verhoging van enkele graden zet het enorm uit .
De dampspanning bij 20 graden in ongeveer 57 bar .
Dat wil zeggen in gesloten ruimte .
Bij verhoging van temperatuur veranderd de dampspanning zeer snel
Co2 moet je dus opvangen in geschikte cinder en wegen bij constante temperatuur .
Ah Franquin !
Gouden eeuw van Belgische strips
Vreemd dat Guust Flater nooit is beginnen distilleren (behalve koffie)
Voila, weer een week, weer een meting.
Voor de cijfers even een dikke bedankt aan iedereen die me hier geholpen heeft en speciaal aan eneR, Jees22 en Robbert
Na 10 jaar suiker en ingredienten samen gegooid te hebben en er pas naar omkijken eenmaal alles bezonken en uitgeklaard is, een nieuwe techniek : meten is weten en de vergisting opvolgen.
Fantastisch
Deze meer theoretische benadering ipv pragmatische, zal me zeker helpen de vergisting te begrijpen en hopelijk ook bijdragen tot een nog beter eindprodukt. 🙂
Na het lezen van wat jullie me stuurden ga ik hetvolgende wekelijks meten.
SG en Massa natuurlijk maar ook PH en temperatuur. Zowel omgevingstemperatuur als temperatuur van het brouwsel.
(Dus een delta T)
Ik start een nieuwe, derde, meet-batch op volgende week. Intussen de cijfers van de twee proefbatches.
Salaam
Batch 1
15 Juli
Massa 15,9Kg, PH 4, SG 1080
20 Juli
Massa 15,6Kg, PH 4, SG 1065
25 Juli
Massa 15,3Kg, PH 4, SG 1040
1 Augustus
Massa 15,1Kg PH 4, SG 1027 Delta T +3 (23 versus 26)
Er begint zich bezinksel te vormen. Kleur wijzigt en klaart van donker naar licht roos. Gisting blijft actief borrelen maar uiteraard trager.
800 gram verloren maar nog niet uitgegist. PH blijft nagenoeg constant maar is gemeten met PH strips dus niet echt accuraat denk ik.
Batch 2
28 Juli
Massa 16,9kg PH 4 SG 1059
1 Augustus
Massa 16,5Kg PH 4 SG 1060 Delta T 3,5graden (23 – 26,5)
Beetje gek dat de SG naar boven gaat. Meetfout ?
Ik zal de voorlopige resultaten in een spreadsheet zetten maar aangezien de metingen over verschillende tijdspannes lopen wacht ik op batch 3
Alleszins de PH schijnt niet erg veel te wijzigen tijdens de gisting.
Gewicht, SG en temperatuur tov kamertemperatuur zijn ogenschijnlijk de factoren die het meest veranderingen geven. Dus wellicht de beste indicatoren (tot ik CO2 kan meten denk ik)
Co2 in liters is moeilijk te meten vanwege dat het in temperatuur van vorm vam droogijs tot zeer Vluchtig bij hogere temperaturen veranderen kan
Comprimeren dan kun je het in gewicht wegen .wil je co2 . Meten op aanwrzeig heid in de lucht zijn Meters voor die een waarde geven ( wij gebruiken ze in testen op co2 lekkage bij installaties ) deze waardes gemeten kun je omrekenen maar dan moet de omgeving geen invloed hebben van buitenaf .
Zoals bekent geeft suiker vergisting 1 kilo 510 gram alcohol en +/- 480 gram koolzuur .
En 10 gram diverse andere stoffen wat varieert bij kwaliteit gisting .
Slechtere vergisting zal minder alcohol zijn en ook minder maar mogelijk ook meer co2
Die afweiking in alcohol en co2 zal ook in de diverse zuren ,zouten andere alcoholen terug te vinden zijn.
Shalom Robbert
Ik denk ook dat ik nooit de 510 gr per kg suiker ga halen. Wel ben ik benieuwd naar de hoeveelheid suiker die wel omgezet werd in CO2 en op hoeveel tijd.
Tot op heden, na een decennium werken, heb ik nooit belang gehecht aan metingen en het sturen van de vergisting.
Mijn methode was simpel : brute kracht. Batch na batch maken, laten uitgisten, na 1 maand of zo decanteren, verder laten gisten en eenmaal uitgegist (6 weken max) verwerken. Indien enig probleem onderweg : de struiken in. Suiker is goedkoop dus er was niet veel verloren.
MAW de natte vinger methode aangezien er zomer/winter wel degelijk verschil opzat en er nog heus wat andere variabelen bij waren.
Ik concentreerde me voornamelijk op de eindfase en het aanscherpen, creeren van fijne smaakcombinaties. Mash en wash waren niets anders dan onbelangrijke grondstoffen.
Fout dus want : rommel in = rommel uit.
Dus nu is het een nieuwe aanpak. Best boeiend.