Meldingen
Alles wissen

Hulp met eerste wash/stook

Pagina 1 / 3

Berichten: 43
Topic starter
(@robschuppers)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste stokers ik heb een suikerwash gemaakt zoals op deze site beschreven is nu heb ik er turbo gist erbij gedaan maar er gebeurd niks hoe kan dit ik ben nu een uur verder.

Beantwoorden
41 reacties
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Rob,

welke suikerwash heb je precies gemaakt ?

En is misschien wel leuk als je je even voorstelt in het daarbij behorende topic 😉

http://www.stookforum.nl/thread/stel-je-even-voor/

Welkom in ieder geval 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 43
Topic starter
(@robschuppers)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja zal ik doen! Ik was een beetje in paniek vandaar deze quick post.

Ik heb 2 washes gemaakt beide hetzelfde probleem:

1x aardappel mash - 9kg aardappelen 1 uur koken, overvloed aan water afgieten, opnieuw aanvullen tot een 25liter volume, enzymen toevoegen op juiste temperatuur nacht laten rusten daarna de gist onder de 30gr toevoegen. De turbo yeast ging even hard daarna een rustige bubbel al 2 dagen lang.

Dus heb ik even een suikerwash gemaakt voor mn turbo yeast want die zou wel aktie moeten hebben ? 8 Kg suiker opgelost in kokend water ff lekker doorgekookt 15min lang in het vat en aangelend met koud water tot 25liter. wachten op 30gr yeast erbij en wachten maar......... al 2 uur inmiddels haha.

Wie o wie weet wat er mis gaat?

Grt

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welke enzymen heb je toegevoegd, bij welke tempereratuur. Hoe wist je zeker dat je zetmeel in vergistbare suikers was omgezet?

Later heb je nog iets met suiker gedaan en gist. Welke gist en bij welke temperatuur toegevoegd?

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En het lijkt me dat je hiervoor een gewone gistsoort gebruikt en geen turbogist ?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 43
Topic starter
(@robschuppers)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@monoblock voor de aardappelen had ik amylase enzymen gebruikt op 66 graden 2uur lang vanaf dat punt langzaam terug laten koelen een nachtlang tot 30gr voor de turbogist erbij ging.

Wat betreft de suiker heb ik turbogist ook gebruikt op 27graden.

@govda wat ik had gelezen was dst turbogist goed was om uit te komen op een hoger alcohol percentage na de gisting als je bijv Vodka wilt maken.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alfa amylase, beta amylase, gluco amylase, welke amylase
Turbogist kan je weinig aan fout doen. Ga morgen nog maar eens kijken, dan loopt het wel, en dan horen we het wel.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer de gistfles/gistvat niet lekt zal het straks wel beginnen te bubbelen. Er moet eerst wat druk opgebouwd worden. Kwestie van geduld, je bent pas een uur verder.

Beantwoorden
Berichten: 43
Topic starter
(@robschuppers)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

alfa amylase voor de aardappelen.

Beantwoorden
Berichten: 43
Topic starter
(@robschuppers)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo ziet het er nu uit het lijkt echt net of het aan het slapen is ?

Beantwoorden
Berichten: 43
Topic starter
(@robschuppers)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik d8 dat ik gelijk een bubble frenzy zou krijgen joh omdat... turbo yeast hij deed net zn 1e bubbel overigens!

Beantwoorden
Berichten: 43
Topic starter
(@robschuppers)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De suikerwas begint nu meer en meer te bubbelen kennelijk gaat het goedkomen! De aardappelmash lijkt wat trager te zullen verlopen, is dat logisch omdat hij bijv meer moet converteren?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Suiker is makkelijk te vergisten. Ik weet niet hoeveel (aardappel)zetmeel er omgezet is in vergistbare suikers, heb je het start SG gemeten?

 

Beantwoorden
Berichten: 43
Topic starter
(@robschuppers)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee, daar heb ik nog totaal geen kennis van, zijn start waardes altijd hetzelfde? Hoe lees ik de metingen en wat zijn goede instrumenten? Kan het evt ook zonder instrumenten en moet ik gewoon wachten tot hij klaar is met bubbelen ?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nee SG (start)waardes variëren doorgaans. Even simpel gezegd water heeft een SG van 1.000 voeg je daar suiker aan toe dan wordt het hoger. En laat je het vergisten dan wordt het weer lager. Het verschil tussen je start SG en je eind SG vermenigvuldig je met 0,13125 en je weet hoeveel alcohol er is gevormd.

Je kunt gewoon wachten tot alles uitgejubeld is maar dan weet je nog niet hoeveel alcohol er is gevormd. Een vinometer geeft een aardige richting. Zonder instrumenten kun je wel eea vergisten en stoken maar weet je geen hoeveelheden ABV.

Goede instrumenten zijn een hydrometer of een refractometer, beide te koop op stookwinkel.nl

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?