Beste stokers,
Ik vroeg mij dus af of het mogelijk is stookwijn te klaren door dit door een koffiefilter heen te gooien of een kaasdoek.
Mvg
Neen, dit is niet mogelijk. Je gaat wel iets tegenhouden maar gistdeeltjes zijn zo fijn dat zo door de filter heen gaan. Beter klaarmiddel gebruiken.
https://www.stookwinkel.nl/product/alcotec-24-turbo-klaringsmiddel
Nu woon ik ergens waar er dus niks is op stook gebied..ik heb nog enkele verpakkingen klaarmiddel liggen maar die zijn van 2010... is er een houdbaarheidsdatum? En anders een alternatief middel om te klaren??
Ik wil hierna wodka maken . Waterslot staat nu nagenoeg stil en het gaat om 50 liter..
Groetjes van palmboom
Indien er geen datum op de verpakking staat zal het niet slecht worden, hoogstens iets van zijn werking verliezen. Een alternatief middel om te klaren is lang laten staan en daarna de stookwijn afhevelen.
Ok.bedankt..
Ik ben bang dat het de stookwijn verpest als het klaarmiddel bedorven is.
Dus laten staan en wachten tot het helder is?
Dan praten we over ongeveer 2 weken? Of langer?
En dan natuurlijk vat dicht laten tot die tijd.
Groet palmboom
Ok.bedankt.. Ik ben bang dat het de stookwijn verpest als het klaarmiddel bedorven is. Dus laten staan en wachten tot het helder is? Dan praten we over ongeveer 2 weken? Of langer? En dan natuurlijk vat dicht laten tot die tijd. Groet palmboom
Je zou het klarings middel op een half litertje kunnen toepassen van het geheel, weet je in iedergeval of het beter de vuilnisbak in kan of toch kunt gebruiken
Hoeveel moet ik dan gebruiken van het klaarmiddel? Zijn kleine doorzichtige zakjes
Gewoon laten bezinken dan voorzichtig overhevelen naar de ketel,je kunt dan event een wittekatoene lap als zeef gebruiken voor evt.resten of (ik weer)keukenpapier,gr?Chris.V.
Goedeavond ik zet mijn stookwijn met deze temperaturen altyd twee dagen buiten of 1 dag in mijn koelkast die omgebouwd is tot klimaatkast dus met koelen kun je super je stookwijn klaren.
gr volvo
Beste volvo..hier is het snachts op zn kouds 23 graden...en 50 liter zet ik ook niet zomaar even in de koelkast...
Maar bedankt voor het meedenken
Groet palmboom
Hoy,
Ik denk wel als je hem lang genoeg laat staan bij 23 graden, hij wel klaart als je hem koeler zet gaat het gewoon rapper.
Ik heb hier n'en stookwijn staan van 21 oktober, gemaakt van appelsap, die staat van toen bij 20-23 graden.
Ik ga daar 5 liter van bottelen als cider, 10 liter overhevelen in een fles voor wijn, en de rest verstoken.
Ik laat wel iets weten of hij redelijk helder is of niet.
grts
Dus die stookwijn bederft niet??
Dat is mooi om te weten want ik heb 4 vaten van 50 liter. En die kunnen dan mooi vol om gebruikt te worden als ik ze nodig heb..
Kijk je blijft bijleren hier..
Bedankt
Groet palmboom
Dus die stookwijn bederft niet??
Ik hoop van niet.
als ik geen tijd heb om hem te verwerken zet ik hem normaal in kelder na de gisting koeler dus, zo heb ik nog geen bedorven stookwijn gehad, nu is hij blijven staan omdat het ook een vat van 50 liter is, en ik kon de verwarming niet afzetten omdat er nog andere dingen stonden te gisten.
De mensen die wijn maken die laten hun glazen fles ook langere tijd staan, die is dan wel tot bovens toe vol.
Ik laat wel iets weten.
grts
?
Zorg er wel voor dat je het vat of de fles dicht laat zodat er een CO2 deken over je stookwijn blijft.