Mijn eerste stooksel lijkt geslaagd te zijn. 25 li water, suiker, gist, laten prutten een paar weken in het waterslot vat en gisteren voor het eerst gestookt met de fantastische Still Turbo 500! Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat! Toen ik bij 3 liter alcohol was, dacht ik dat het alcohol percentage (de eerste twee liter waren inderdaad boven de 90%!) wat aan het teruglopen was. Ik mat maar 60%. Even later dacht ik, ik moet het nogmaals meten en toen was het toch weer boven de 90%. Waarschijnlijk was bij de eerste meting de alcohol te warm (Kan iemand mij daar uitsluitsel over geven?) Ik heb toen het, na die meting van 60%, de ketel uitgezet en en de draft weg laten lopen. Achteraf gezien had ik dat dus beter niet kunnen doen en nog even doorstoken (?) Afijn, weer wat geleerd. Heb nu de alcohol opgeslagen in een houten tonnetje wat ik ooit van een vriend uit Macedonie gehad hebt en waar Zolta Rakija in had gezeten. Vandaag er maar eens wat jenever kruiden bij doen, een half jaartje laten staan en dan het spul opnieuw stoken. Ben beniewd. Iemand nog aanvullende tips?
2 tips zelfs. Altijd doorstoken tot de alcohol er helemaal uit is anders is het alcoholmisbruik. En probeer te stoeien met de temp van het koelwater. Rond de 52 tot 55 graden haal je het hoogste percentage maar duurt een stuk langer Ik neem genoegen met een dikke 92 procent ( gemiddeld over bijna 5 liter) en stook met koelwater van 65 graden dan ben je snel klaar.
Ok nog een derde tip dan. Ben je met laag koelwater aan het stoken en heb je geen zin meer, koelwater laten oplopen naar 70 graden voor het laatste beetje alcohol en dat zal dan inderdaad rond 88 procent uitkomen. Maar nog steeds bruikbaar en anders stook je het de volgende keer weer mee.
Dank lummel voor de tips! Ik heb inderdaad geprobeerd de Still tussen de 50 en 60 graden te houden, maar dat valt niet mee! (Ook niet met het regelkraantje) Als je boven de 65 komt, wordt dan je percentage lager? (Boven de 60 liep hij inderdaad sneller door)
Klopt hoe harder de alcohol loopt des te meer water komt er mee. Ik vind het allemaal niet zo interessant. Echt richting 95 plus haal ik met de Grainfather als ik stook op vermogen. Maar dat duurt weer lang en dat kan met de t500 niet tenzij je handig bent want er zijn mensen ( weet niet meer wie) die de t500 wel op vermogen kunnen regelen. Ik hou me ook aanbevolen voor zo'n regelaar .
En dit is mijn eerste resultaat. Heb van mijn 28 liter stookwijn met een smartstill II een kleine 6 liter drank (40 % ABV) gemaakt en met essences op smaak gebracht. Heeft wel heel wat uren werk gekost : 7 stripruns en 3 spiritruns. De spiritruns traag laten druppelen; die duurden elk een 8-tal uren.
Nu nog enkele maanden er van afblijven en dan ...
Nu nog enkele maanden er van afblijven en dan …
PARTYYYYYYY!!! Zoo goed bezig! Ziet er super uit!
Suzevoke, kan je mij (als leek) uitleggen wat een striprun en een spiritrun is?
Heikos, ben ook maar een beginner. Heb de laatste tijd wel veel gelezen. In de wiki staan de termen wel uitgelegd, maar dan weet je nog niet hoe het werkt. Ik heb maar een kleine luchtgekoelde still. Wil het eerst eens uitproberen. Heb volgend schema gebruikt om mijn eerste stooksels te doen; heb dit ergens gevonden op internet. Het proeven en ruiken van de cuts vond ik best wel moeilijk. Bij een reflux-still zoals jij hebt is dat wel wat anders.
Nog enkele maanden van af blijven?hoe hou je het vol?hahaha maar mooi resultaat goed bezig.gr??Chris.V.