Leuk ! Daar ben ik paar jaar geleden geweest !
Je mag daar gewoon hele dag meekijken .
jammer dat ik geen frans spreek of kan verstaan...
Ik zie dat ze er ook de schillen bijgooien. Zouden die al gegist hebben? Ik denk van niet want dan konden die meegisten van in het begin. Ik denk dat die schillen de smaak maker zijn in de cognac.
in principe .Eerst worden druiven tot wijn vergist deze gaat in secondair ketel en pulp en schillen van de vergisting gaan in primaire . de pulp word gestook en de damp gaat door de wijn en rectificeer vat en daarna naar koelers .
Cognac wordt gestookt met de alambic charentais waarvan de vorm wettelijk bepaald is. Er zijn twee ketels waarvan de ketel op het vuur met de stookwijn Cucurbite genoemd wordt en de tweede Réchauffe-vin. De Réchauffe-vin dient enkel om de stookwijn voor te verwarmen en zodoende tijd en brandstof te besparen. Na de stook wordt die gewoon geleegd in de stookketel.
ik heb zelf in een distilleerderij gewerkt Waar ook deze ketels stonden en mee gewerkt .
inderdaad op vuur ketel met stookwijn maar deze is compleet zoals vergist dus nog pulp in aanwezig.
En de tweede ketel ( secondair of retificeer ketel )zit de wijn en word ook voor verwarmt op 60graden .
( in nederland mag het geen cognac heten . Ook moet het op basis zijn van druiven uitsluiten uit de streek .
Hier gemaakt is het een brandy of au de vie .
Vieux is een op Cognac lijkende drank maar is een drank op basis van een extract uit de cognac regio )
Filmpje nog maar eens bekeken en zie nu pas dat er geen cognac wordt gestookt maar marc de bourgogne. Basis daarvan zijn de resten van de persing die vergist worden. Ik dacht eerst aan cognac door er op te googlen.
je kunt bij meerdere van dat soort bedrijven gewoon binnen stappen en wat rond kijken als je er op vakantie bent .
paar van de mooiste distilleerderijen in frankrijk zijn Guy en les fils d'Émile in Pontarlier.
Daar zou ik wel eens naartoe willen gaan.
Ook daar zullen vast kijk dagen zijn .
Mailtje sturen en vragen voor een rondleiding .
Je mag waarschijnlijk alleen niet filmen of fotograferen . Als je maar boven 21 j bent .
omdat het oude tradities zijn waarop ze werken zijn distilleerderijen ,
Wijngaarden en chateaus vaak erg gast vrij .