Meldingen
Alles wissen

Nieuwe ketel en turbogist=solutiegeur

Pagina 2 / 3

Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nog een tip, vergist je suiker met een turbo gist en laat m goed stilvallen, dus als het waterslot niks meer doet gewoon nog een paar dagen laten staan om echt tot rust te laten komen en de gistcellen alvast een beetje neer te laten slaan.

Dan afhevelen en ervoor zorgen dat je echt zo minimaal mogelijk gist mee hevelt.

Dan een klaringsmiddel gebruiken, en wanneer deze volgens de gebruiks aanwijzing op de verpakking klaar zou moeten zijn gewoon nog een dag of 2 extra laten staan voor een echt kraakhelder resultaat (bij mij werden die 2 dagen extra al vaak snel een week).

Dan afhevelen en er voor zorgen dat je echt helemaal geen gist meer mee neemt.

Zo begin je je stook met een fatsoenlijke stookwijn.

Een beetje meer geduld en wat meer common sense scheelt zooooo veel ergernis.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank techneut!

Zeer gewaardeerd

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Super techneut, dank je wel. Het was de eerste keer met de nieuwe kolom. Had een kwartier in reflux gestaan. Wel kort inderdaad... Had de eerste 500ml een top temp van 77 .5 graden, blijft vreemd dat hij zo lang onder de 78,4 bleef. Veel rommel dus...gek hoor. Ik gooi deze 2 liter terug bij de stookwijn dan komt hij iig omhoog. Morgen nog een keer proberen. Mijn vermogen is overigens nog laag, 1500watt plaatje. Daarom maar 10 liter gevuld. Verwarming element is nog niet binnen.

Dat klinkt als een hele goede verklaring waarom de top temp zo laag bleef en waarom je echt geen goede reflux hebt kunnen opbouwen.

Een verwarmings plaatje van 1500W is al niet veel, en als je dan weet hoeveel verlies je met zo'n ding hebt dan hou je weinig meer over.

Probeer je ketel en je kolom te isoleren, dat scheel altijd heel veel in het goed functioneren van je systeem, ook als je meer verwarmings vermogen hebt.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We zijn het weer eens, heb de isolatie ook al in huis maar mijn ongeduld won....

De aansluiting voor het element zit er ook al in.
Heb een 3kW element onderweg van conrad.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

3000W daarmee moet het zeker goed komen.

Wat ik bij het opstarten doe is ik zet mijn spanning regeling voor mn verwarmings element op vol totdat hij kookt en de kolom rap warm wordt.

Wanneer ik denk dat hij op temperatuur is draai ik m terug van 220V naar zo'n 150V, dat is bij mij voldoende om alles aan de kook te houden (mijn element is 2400W).

Later in de stook schroef ik m geleidelijk een beetje op want hoe minder alcohol aanwezig in de ketel, hoe meer warmte je nodig hebt om m aan de kook te houden.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Helder, zo was mijn plan en zo deed ik het ook met mijn oude kolom.

Wat blijft knagen van de stook vanavond, de eerste halve liter met 77.5 graden....
Alcohol heeft een kook en dus damp temp van 78,37 graden....

Tuurlijk koelt de reflux condensor wat terug maar 78,4 is 78,4....

En dan is destillatie nog mijn vak ook...pfff

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kan een kleine afwijking in meet instrument-en zijn, en de foezels komen er natuurlijk als eerste eruit.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Foezels komen als laatste....... 😉

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Foezel

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En zijn ook nog eens behoorlijk giftig.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mannen, ik heb een dubbele temp meting en ook de eerste 100ml en 500ml was kraak helder

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan zal je de eerste 600ml toch enige reflux hebben gehad en zijn de alcoholen met het laagste kookpunt er als eerste en kraak helder uit gekomen.

Het aftappen is waarschijnlijk zo hard gegaan dat er geen reflux meer tot stand kon worden gehouden, en werd de uitloop troebel.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is geen moment troebel geweest,de reflux constant gezien in de kijkglazen en ethanol blijft ethanol met een kookpunt van 78,37 graden...

600 ml aan lagere alcoholen in 10 liter is ook onmogelijk. Toen die lucht eenmaal in mijn neus zat is het er niet meer uitgegaan.

Ik heb alles terug in de overige 10 liter stookwijn gedumpt. Nu wachten op mijn 3kW heater. En dan nogmaals proberen.
Ben nu bezig met de bubbel platen, ik maak er een paar met 2mm gaatjes ipv 3 mm en iets minder in aantal. Verwacht dan wat beter nivo per tray op te kunnen bouwen.

Heb ook een betere rvs afsluiter gescoord zodat ik de water uitloop van de reflux fijner af kan stellen.

En oh ja, moet morgen echt even onderdelen hebben voor een vermogen regelaar anders is de 3kW heater aan of uit...das ook niks.

Tot alles perfect loopt gaat er geen drup melasse stook in...zonde!

Bedank voor het meedenken techneut!
Als je nog tips hebt hoor ik het graag.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Niet troebel, dan heb ik je verkeerd begrepen.

Die vreselijke geur in je gehele distillaat is echt een gebrek aan goede scheiding van elementen (vies en niet vies).

Heb jij verder nog kolom packing toegepast naast je bubble plates?

Als je ergens in je kolom ruimte hebt om 50 cm te vullen met packing zoals rvs of koper sponsjes, dan scheelt dat echt enorm in de interactie van de neergaande vloeistof en de opstijgende dampen.

Deze packing heeft eigenlijk het effect van heel veel kleine bubble plates, en zal het reflux effect enorm doen toenemen, en daarmee ook de scheiding bevorderen.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Ik zie nu dat je onder je onderste bubble plate nog wel iets aan ruimte hebt.

3 tot 4 Bubble plates wordt ook wel gezien als op het randje tussen whisky en wodka maken (dat wil zeggen dat er nog best veel smaken uit je mash meekomen).

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt helemaal gelijk en goed gezien.
Achteraf wilde ik gewoon snel proberen.

Inderdaad heb ik de onderste sectie 30 cm om te vullen, had daar een hand koperen ringen in gegooid maar dat was niet meer dan c.a 15cm..
Daarbij, te veel en te grote gaten in mijn plates.
Lekker water op de reflux maar te weinig scheiding. Goede les geweest.

Ik vermaak die 30cm naar 50cm en gooi hem vol met koper spp ringen. Dat is stap 1.
2, minder gaatjes in de plates.
3, vermogen omhoog. Verwarming is binnen maar heb nog geen regelaar...ben aan het rond bellen, als er niks is dan moet ik toch zelf iets knutselen met een ssr relais en potmeter.

Met bovenstaande moet het de goede kant opgaan met neutrale alcohol.

Betreft de rum weet ik nog even niet hoe ik de kolom moet bedrijven. Eerst strippen naar 40% met lege kolom zonder teflux denk ik.
Daarna fractioneren zonder alle smaak eruit te halen...

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?