Meldingen
Alles wissen

Rum maken (eerste keer)

Pagina 3 / 3

Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi werk Bassien...

 

Weet iemand of je ook melasse kunt gebruiken zonder aan de wash suiker toe te voegen, (duur alleen melasse gebruiken) zodat ik bij diverse keren distilleren (3 a 4) veel smaak overhoud ?

 

 

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals ik hierboven van nimrax heb geleerd is het suiker gehalte te laag en krijg je dus een te lage start waarde. Ik zou dat denk ik niet zo snel doen.

Ik weet ook nog niet in hoeverre ik dit echt zal gaan drinken of dat ik het alleen als experiment ga benutten (kennis opdoen) ik vind vooralsnog het eindresultaat een beetje stinken

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi werk Bassien...

 

Weet iemand of je ook melasse kunt gebruiken zonder aan de wash suiker toe te voegen, (duur alleen melasse gebruiken) zodat ik bij diverse keren distilleren (3 a 4) veel smaak overhoud ?

 

 

Ja dan kan en heb ik vaak gedaan dan gebruik je ongeveer 7 liter melasse. Dan krijg je de echte rumsmaak. 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik vind vooralsnog het eindresultaat een beetje stinken

Hoi Bas, zo te lezen heb je het goed gedaan want ik vond mijn distillaat ervan ook stinken. En nu komt de grote truuk:Laat je distillaat "op dronk"  komen door veroudering, elke maand even ruiken en na een half jaar gaat het pas worden wat wij bedoelen. Dus gooi nog even niets weg en bewaar het. Geef het de tijd en check... Het is overigens nu al wel prima drinkbaar maar net gestookt kun je de geur en smaak bijna snijden. Cheers man 😉

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Open eikenhouten vaatje laten rusten? Die had ik er speciaal voor gekocht ?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Yessss!! Bas, dit klinkt goed!

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt Lummel, dan ga ik dat proberen...

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@nimrax (en andere) ?
Ik wil het in totaal twee keer stoken. Maar moet ik dan de voorloop weggooien? En ik heb het nu 1x gestookt en aangevuld met water tot 40%. Is dit al ‘drinkbaar’?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je hoeft altijd maar 1x de voorloop weg te gooien.

De 2e keer ga je "cuts" maken, dan kun je alvast proeven. 

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oké, vandaag weer wat geleerd : zet niet de ketel alvast aan voor de tweede stook als ie nog een half uur andere dingen moet doen. Ik heb dus zeker 200cc niet op kunnen vangen omdat ik in de veronderstelling was dat de ketel nog niet snel warm zou zijn. Ik denk dat dit genoeg voorloop moet zijn ?

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je  2x stook hoef je niks wegtegooien dat doe je dan als je cuts maak en 50 tot 100 cc is zat .

 

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste mede stokers,
Dank voor alle support.
Me eerste rum is een feit en het eerste glas staat voor me en smaakt verrukkelijk! Uiteraard word het nog beter als ik langer wacht , zo begreep ik van nimrax.
Van me 20 liter mash heb ik ongeveer 2 a 2,5 liter rum op 40% over gehouden. Ik ben erachter dat me eerste stook (2x 10 liter ) iets langer had moeten/mogen duren. Maar ik ben zeer tevreden met de opbrengst en ga zeker vaker dit recept van jan toepassen!
Dank allen

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?