Meldingen
Alles wissen

Rum maken (eerste keer)

Pagina 2 / 3

Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Minckerik: ik heb hem verplaatst naar een plaats waar de temperatuur stabieler is en ongeveer een graad of 24

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goed gedaan πŸ˜‰

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Me mash lijkt nu al overleden. Kan ik nog iets doen om het te reanimeren? Ik zie geen bellen meer uit het waterslot komen. Het lijkt mij een beetje vlug na 3 dagen

Beantwoorden
Berichten: 6771
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je suiker is gewoon op ?Reanimeren kan zeker door meer suiker toe te toevoegen. Probeer het maar eens met een pondje, je zal zien dat het weer verder gaat. Als je aan dit recept verder geen suiker wilt toevoegen kun je het gewoon laten bezinken en stoken maar.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad. De mash is uit gegist. Wat was je recept? Hoeveel melasse, hoeveel suiker, hoeveel water en hoeveel gist? Als de mash is uitgegist (en dat gaat super snel met melasse) dan kun je inderdaad gaan stoken.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Is terug te vinden in rum van melasse stoken . alleen melasse kom je niet hoger dan 10 % Voeren met rietsuiker kan je op 15% komen. Staat beschreven punt .,

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Recept was
20 liter water
2,5 kilo melasse
1,5 kilo rietsuiker
En een zak rumgist (van jan)

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je melasse bestaat gemiddeld uit 60% vergistbare suikers.Β  Dus je totaal gewicht suiker op 20l is maar (2,5kg x 60% + 1,5kg=) 3kg.Β  Die 3 kilo suiker vergisten gaat snel, dus vrij goed mogelijk dat de vergisting reeds voorbij is.Β  Reken voor die 3 kilo dat je rumwash zo'n 8,5Β° alcohol bevat.

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als de mash is uitgegist (en dat gaat super snel met melasse)

Mijn mash heeft bijna 4 weken staan borrelen bij een constante temperatuur van 20Β°.Β  Gewone bakkersgist.Β  Begin SG was 1.100Β  eind SG was 1.010, dus goed voor een 12Β° in het basisstooksel.Β Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit had ik je 3 dagen geleden al voorspeld. (Check mijn post hierboven). Relax man, geef het de tijd. Het komt echt goed. Vooral na distillaat veroudering. Als je de discipline kan opbrengen om het meer dan een jaar te laten staan,liefst nog veel langer dan snap je en ruik/proef je hoe elke seconde meer zich heeft uitbetaald. Cheers man πŸ™‚

Β 

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb dus gister avond nog suikerwater staan maken en dat er vanmorgen bijgestaan en ik kreeg een lief berichtje van mijn vrouw die inderdaad melden dat hij weer staat te pruttelen

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is mijn eerste stook dus zolang kan ik niet wachten hoor ?

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het eerste foutje is gemaakt. I.p.v. de kraan open te zetten voor het vergisten heb ik dat vanmiddag pas gedaan resultaat is dat er een deel van de β€˜drap’ Aan me trechter plakt . Ik zal het dus eerst moeten overgieten/filteren voor ik (hopelijk volgende week) kan gaan stoken

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag eindelijk weer even tijd gehad om te knutselen aan me koeler

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

daar zijn ze dan! De eerste druppels van me aller eerste stook!

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?