De tijd zal het leren.
MIsschien wel gompie maar wat dan, in bepaald glas zit lood heb ik gelezen en daar je drank in bewaren is kennelijk ook niet gezond. Ze zijn wel ideaal want als je het kraantje los draait kan de pot zo de vaatwasser in. Tenminste de mijne heeft het overleefd.
Gompie heeft gelijk hoor, ik vroeg me af hoe lang het zou duren voor iemand daar iets over zei. De producten die gelost worden door rubber en plastieken zijn carcinogeen. Aan jou de keuze of je deze in je lichaam wil maar promoot dit niet naar andere toe
ach ja en het lood Lummel in glas, is wat men kristal noemt. Inderdaad niet aangeraden tenzij het oud is dan geeft het geen lood meer vrij
Welke plasticsoorten zijn veilig?
De verschillende soorten plastic zijn onder te verdelen in zeven universele categorieën, ook wel recyclecodes genoemd. Aan deze codes, te vinden op plastic waarin etenswaar wordt bewaard, valt af te leiden van welke onder de noemer plastic vallende substantie het voorwerp gemaakt is. Deze codering behoort aangegeven te staan tussen drie pijlen, vaak onderaan het product. De categorieën zien er als volgt uit, inclusief de aan hen klevende gezondheidsrisico’s:
Code 1: PET (betrekkelijk betrouwbaar)
Code 2: HDPE (betrouwbaar)
HDPE staat voor hoge dichtheid polyethyleen, een plastic dat geproduceerd wordt op basis van aardolie. Dit ondoorzichtige, dikke materiaal wordt veelvuldig verwerkt tot speelgoed, shampooflessen, emmers en flessen die vruchtensap bevatten. Omdat HDPE grotendeels uit koolstof en waterstof bestaat, komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij blootstelling aan hogere temperaturen. Dit maakt deze soort plastic veilig voor zowel de mens als de natuur.
Code 3: PVC (vermijden)
De volledige benaming van PVC luidt polyvinylchloride, een goedkope en makkelijk bewerkbare vorm van plastic. Dit materiaal vind je vaak terug in de huiselijke sfeer, bijvoorbeeld in zeil, regenkledij, douchegordijnen, schoenzolen en opblaasbaar strandspeelgoed. Producten die van PVC zijn gemaakt hebben de eigenschap bepaalde toxische stoffen af te stoten, zoals dioxines en kwik. Deze gevaarlijke goedjes worden door de wetenschap gelinkt aan onder andere kanker, hormonale disbalansen en een verstoring van zowel het immuun- als het voortplantingssysteem. PVC-producten kunnen gerecycled worden.
Code 4: LDPE (betrouwbaar)
Het broertje van de HDPE van code twee heet LDPE, oftewel lage dichtheid polyethyleen. Deze materie wordt vaak toegepast bij de productie van onder andere vershoudfolie, boodschappentassen en bepaalde soorten flessen. Net als HDPE schaadt het gebruik van LDPE de gezondheid niet en is het prima recyclebaar.
Code 5: PP (betrouwbaar)
PP staat voor polypropeen, een sterke en flexibele vorm van plastic die zeer resistent is tegen chemische stoffen en bewerkingen. Polypropeen is onder andere terug te vinden in jerrycans, plastic meubelen, opbergbakjes, rietjes en auto-onderdelen. Hoewel het productieproces van PP als niet geheel veilig wordt beschouwd, wijst niets er op dat het eindproduct gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Groen licht dus betreffende polypropeen, zowel op het gebied van gezondheidsrisico’s als het vermogen om gerecycled te kunnen worden.
Code 6: PS (vermijden)
De volledige benaming voor PS is polystyreen, een vorm van plastic die iedereen wel eens tegen is gekomen in de vorm van wegwerpbekertjes en koffers. Daarnaast is deze materie de basis voor styrofoam (piepschuim), dat in aanraking komt met vlees doordat het materiaal verwerkt zit in de verpakkingen hiervan in de supermarkt. De reden waarom deze categorie vermeden zou moeten worden zit in het gevaar van het lekken van styreen en butadieen ten gevolge van blootstelling aan hitte (laatstgenoemde wordt toegevoegd bij het stijver maken van polystyreen, dus is mogelijk aanwezig maar niet perse), omdat bij beide stoffen het vermoeden bestaat dat het kankerverwekkende eigenschappen bevat. Daarnaast is het produceren van PS slecht voor het milieu en moeilijk te recyclen.
Code 7: Overige soorten (in sommige gevallen vermijden)
Alle soorten plastic die niet onder één van de zes andere categorieën te plaatsen is, valt onder deze code. Wat dus ook wil zeggen dat deze code zowel goede als schadelijke soorten plastic kan omvatten. Zo kan code 7 op goede, biologisch afbreekbare varianten slaan, alsook op polycarbonaat: een variant van plastic die Bisfenol A (BPA) bevat. Deze stof is een xenonoestrogeen (een stof die het hormoon oestrogeen nabootst), wat na een te hoge inname kan resulteren in een hormonale disbalans. In dit geval kan dit bij mannen leiden tot onvruchtbaarheid en bij vrouwen tot borstkanker. Daarnaast wordt een te hoge inname van BPA door de wetenschap in verband gebracht met onder andere leverschade, hart- en vaatziekten, aantasting aan de zenuwcellen en diabetes. BPA komt onder andere voor in harde plastic flessen, blikken die voeding en drank houden (als coating aan de binnenkant) en babyflesjes. Wat betreft recyclen is het lastig om een algemeen advies uit te spreken, gezien het zoveel verschillende soorten plastic omvat.
En waar word gesproken in je lijstje over hoge % alcohol?
En meer bepaald toon mij welke plastiek je kraantje is, want ik ben er vrij zeker van dat dit niet vermeld staat...
Het gaat er niet om waarmee je het vult, maar of de plasticsoort giftige stoffen afgeeft.
De moeren in de fles zijn van polypropeen, een sterke en flexibele vorm van plastic die zeer resistent is tegen chemische stoffen en bewerkingen. Polypropeen is onder andere terug te vinden in jerrycans.
Volgens mij valt alles wel mee en zie ik geen beren op de weg.
Mijn excuses Betweter, ik dacht dat je bedoelde over contact met hoge % alcohol.
Dat gezegd zijnde, van al deze vernoemde plastieken is enkel HDPE geschikt om hoge % te huisvestigen maar alweer beter niet aangeraden, bv jerrycans
Waarom niet aangeraden omdat mensen vaak er geen verschil in zien of denken dat ze een goede soort hebben
JohnDoe, hier een bedrijf die 5 liter polypropeen jerrycans verkoopt met als inhoud 80% alcohol
http://www.beautyleverancier.nl/alcohol-80-procent-5-liter-jerrycan.html
Jup dat is HDPE
en dat is gedenatureerde ethylalcohol dus niet geschikt voor consumptie, maar ik weet dat men pure alcohol ook zo aanbied, HDPE 2 recipienten dus. Maar ik zou het niet aanraden, net als binnen op vuur stoken. Kan het ja natuurlijk maar ben je veilig genoeg? Heb je zeker HDPE 2?....
JohnDoe, je dwaalt af, het gaat er niet om welke soort alcohol erin zit en of het voor consumptie geschikt is, maar dat PP-jerycans geschikt zijn voor alcohol en chemische stoffen.
Verder heb ik geen zin om over dit punt verder te blijven discussieren, tenzij je aantoonbaar kunt bewijzen dat PP-jerrycans gevuld met alcohol gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.
http://www.depotwijzer.be/kunststof
TIPS & TRUCS
Let steeds op de chemische samenstelling van de verpakkingsmaterialen. 100% polypropyleen kan bijvoorbeeld nog slechte toevoegingen of additieven bevatten, zoals weekmakers. Vraag dit goed na (productfiches) en neem geen risico’s op dit vlak.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Weekmaker
Veel weekmakers, met name ftalaten, worden ervan verdacht bij vrijkomen uit de kunststoffen schadelijke effecten op de gezondheid te hebben.
Dit is de definitie van een omgekeerde wereld. Jij zou moeten kunnen aantonen dat het 'gezond' is en moeten aantonen dat in jou gekozen PP recipiënten geen weekmakers bezitten. Indien je het niet weet gebruikt je die kunststoffen niet....
Maar je hebt gelijk, met jou valt geen discussie aan te gaan. Maar raad het niet iemand het aan terwijl je overduidelijk geen bal van kent.
Je kan een Betweter zijn met kennis en je kan een Betweter zijn zonder kennis, kies dewelke je wilt zijn