Hi
Zomer en dan vergisten we een boel kleinfruit. (cassis, bessen, bramen, moerbei)
Na 14 dagen wil ik de SG meten en de mash is stroperig geworden. Ruikt lekker maar loopt niet vlot, trekt draden : kortom stroperig.
Enig idee wat er hier gebeurd is en hoe te verhelpen ?
Prettig weekend aan allen
Heb je pecto enzymen toegevoegd?? Anders nog doen! Waarschijnlijk aan het geleren.
Is het geheel stroperig of alleen top laag ?
is het koekvorming ?
zit er gist of gisting activiteit in ??
Thanks XLR8 and Robbert.
De mash bestaat uit : 2kg suiker, 15 liter water en ongeveer halve kg bramen, bessen en moerbei. Plus Gist 1118
Na 14 dagen heb ik de gewoonte om bezinksel af te gieten. (het fruit drijft boven)
Bij het overhevelen heb ik gemerkt dat heel de fles stroperig geworden is. Het trekt als het ware draden en viscositeit is dikker.
Fruit heb ik afgegoten intussen.
Het is niet koekvormig en het gist nog steeds.
Pecto enzymen heb ik nooit gebruikt
PH is 3 tot 4
Geur prima.
Bizar, nooit zoiets meegemaakt.
door een oxidatie van alcohol kun je aldehyde vorming krijgen .
Door bepaalde aldehydes krijg je dehydratatie .
geur zal waarschijnlijk iets vanille achtig hebben .
Kook wat water zodat de zuurstof eruit gaat en voeg dit na afkoelen toe.
(Pecto enzym zal weinig doen in dit stadium . Het zal alleen de smaak onderuit halen )
Bedankt Robbert
Zal ik eens proberen
Ingeval het niet lukt, kan je zulke mash stoken ?
BRGDS en prettige week
je zal nu moeten letten op geur . Als de geur goed blijft . dus niet acetaat achtig wordt kun je de mash gewoon afstoken .
Wacht ook na vergisting stop niet met afstoken
om te voorkomen dat die acetaat vorming zou kunnen ontstaan .
Wanneer de vergisting slepend zou worden ( dus langer dan een 21 dagen of 4 weken duurt) breek dan de vergisting af en stook de mash af .
Bij afbreken van vergisting kun je het best na van gist hevelen de mash in de ketel voor afstoken een 15 min a half uurtje voorverwarmen b.v. met open ketel op 55 - 65 gr . Co2 wordt vluchtiger bij temperatuur verhogen en verdwijnt dan sneller . Na voorverwarmen sluit je de ketel en dan gewoon afstoken .
Dus let op geur .
Raad opgevolgd
Aangelegd met water, wat de viscositeit natuurlijk verbetert, maar ook suiker toegevoegd en neerslag verwijderd. Gisting komt opnieuw op gang, er vormt zich opnieuw neerslag (hopelijk de infectie)
Geur is prima
Ga dat herhalen tot viscositeit opnieuw OK is.
Nota : fotos en soortgelijke infectie op homedistiller waar er een topic over te vinden is.
Ik had inderdaad alleen verteld wat er aan de hand kan zijn en niet oorzaak . De oxidatie van alcohol kan inderdaad komen door infectie of infiltratie van andere schimmels . Kan zelfs vanuit het gist zelf komen wanneer deze in verpakking te vochtig is ingepakt en niet op lage temperatuur bewaard . Het is dus niet alleen de mogelijke besmetting van buiten af . Wanneer je gisttonnen schoonmaakt en er blijven resten achter kunnen andere schimmels ontstaan . Dus ook andere bijproducten uitgestoten omdat gist een soort stress heeft . Je hoeft geen nieuwe spullen aan te schaffen . Je kunt het beste jouw tonnen en flessen even ontsmetten met sulfiet tabletten of poeder . Dan is dat verder uitgesloten dat daar weer infecties door ontstaan .
Mag ik ontsmetten met alcohol ? Heb dat nog ergens liggen 🙂
Voila
Raad opgevolgd. Mash verdund met water, opnieuw suiker toegevoegd en wekelijks bezinksel weggegooid
Intussen goed opletten voor geur
Nu is het slijmerige, stroperige uit de wash. Ruikt lekker en SG gehalte gaat de goede kant op
Bedankt voor de hulp Robbert
Geen dank Psy we zijn er om elkaar te helpen . ?