Deze opstelling heb ik gebruikt omdat mijn Boca door een val beschadigd is.
Nu heb ik wel in de 2" buis keramische ringen en koperen zadels ingezet omdat ik met de suikerwash toch graag een zo hoog mogelijk percentage aan alcohol wou hebben en hoopte om op die manier een beetje reflux te hebben.
De ketel is 15 liter en heb die gevuld met 10 liter van 17% alcohol
Na het stoken en de cuts gemaakt te hebben ... het beste deel bij elkaar gegooid met als resultaat 1,5 liter alcohol van 60%
Ik had pert 100 ml een meting van alcohol gedaan .
Bij de meting van de laatste cut had ik nog 53%
Toen de volgende 100 ml aan het lopen was begon het fijne straaltje heen en weer te slaan en de kleur heel erg troebel te worden dus maar alles afgezet.
Bij de volgende 10 liter had ik net hetzelfde. Opeens sloeg het straaltje heen en weer en was alles troebel.
Nu langs de ene kant vind ik het wel mooi dat ik daaraan kan zien dat het gedaan is met stoken maar langs de andere kant stel ik me de vraag of ik niets verkeerd doe.
Daar ik geen thermometer kan plaatsen werk ik met het vermogen te regelen en hoop ik dat het goed is.
Ik verwarm de ketel met 8.5 A en na 30 minuten komt de eerste druppels eruit ... de voorloop dus. Op dat moment verminder ik naar 6 ampere en dat hou ik aan en ik zet het koelwater aan.
Het verwarmingselement dat ik erin steken heb is er een van 3000 W
wat tijden aangaat: start met verwarmen om 14h15
start voorloop + start koelwater 14h52
einde stook bij ca 51% om 16h05
Is naar jullie mening het vermogen te hoog ? dus de stooktijd te kort ? of nu net te lang ?
Zijn er volgens jullie andere dingen die ik fout doe of lijkt jullie de opbrengst die ik heb eigenlijk wel goed ?
Graag jullie mening
Grts RenéR
Deze lijkt op mijn eerste ketel alleen dan met een gasfles. Volgens mij moet je zeker 80% kunnen halen als je minder hard stookt. Een straaltje is te snel het moet druppelen.
Dus eens de voorloop start het vermogen nog lager zetten dan ? of ook al voordien minder traag gaan ? duurd ca 37 minuten als voorloop start
Ik warmde altijd snel op tot de alcohol halverwege de koperen buis is dat kun je met je hand voelen tot waar de buis heet is. Dan zet je het vermogen laag en kijk je op de alcohol zakt en vanaf dat moment breng je het vermogen hoger totdat de alcohol dus ui de condensator gaat druppelen dan heb je het juiste vermogen te pakken. Nogmaals ik deed het met gas maar wel op die manier. Leuke tijd mee gehad met al dat spelen.
Voor ik het vergeet je moet wel elke keer het vermogen wat hoger zetten naarmate er meer alcohol uit de wash is anders valt de ketel stil. Zou er zo weer zin in krijgen om op deze manier te stoken en met een biertje in de hand te luisteren naar de ketelmuziek terwijl het gasvlammetje onder de ketel danst.
ja zal inderdaad wel wat zoeken zijn maar eens ik het weet kan je de volgende stook gewoon dezelfde ampere gebruiken. Tenzij dat veranderd als je een andere soort stookwijn gebruikt. op dit moment is dat voorlopig enkel suiker/water. Bedankt voor de info . misschien haal ik dan ook wel meer alcohol eruit dan 1.5 liter op 10 liter stookwijn
Denk ik ook dat je meer alcohol gaat krijgen. Je had op 10 liter in theorie 1,7 liter alcohol kunnen halen van 100% en je haalde maar 0,9 liter omgerekend naar 100% dus je verliezen zijn enorm geweest. Maar verlies heb je met deze ketels toch. Ik haalde met een giston op een gegeven moment bijna 4,5 liter ( eerst was ik al blij met 3 liter) (omgerekend naar 100% terwijl de Grainfather met gemak een halve liter meer produceert
amaai ja dan vanaf nu vermogen naar beneden. Bedankt ga ik zeker proberen... het zal wat zoeken zijn maar dat is nu eenmaal stoken he ... vallen en opstaan en al doende leren . bedankt
Rene, ik probeer even mee te denken. Van Lummel weten we nu dat je systeem verlies heeft. Dus dat ligt alvast niet aan jou.
Distilleren is een ander woord voor "druppels-gewijs". Geen dikke straal.
Dus als je je toestel op het kookpunt van alcohol(78,8%) kunt krijgen, dat vasthouden en een slow run doet... ben ik benieuwd of je kwaliteit verbeterd en je opbrengst vergroot.
Mijn volgende fermentatie is klaar en nu aan het uitklaren. maandag zal ik eens wat experimenteren met de vermogenregeling en het zodanig proberen te regelen dat er ipv een straaltje er slechts druppels uit komen . Het eindresultaat laat ik dan hier weer weten. Het zal mogelijk enkele malen stoken zijn voor ik de perfecte stand van vermogen heb . maar eens ik die heb is dat voor alle sugarwash dezelfde . Vraag is dan enkel wat als ik bijvoorbeeld fruit ga stoken of die temperatuur dan terug veranderd. ik zou zeggen normaal niet daar alcohol of dat nu van suiker/water is of van fruit of van wat dan ook slechts begint te verdampen bij 78,8%. Nu ja alles wat uitzoeken , proberen en ja soms lichtjes falen. Hoort er allemaal bij he.
mijn ketel misschien ook eens goed isoleren om ook daar wat graden mee te winnen en de regeling makkelijker te maken
Mijn volgende fermentatie is klaar en nu aan het uitklaren. maandag zal ik eens wat experimenteren met de vermogenregeling en het zodanig proberen te regelen dat er ipv een straaltje er slechts druppels uit komen
Je zou ook de alcohol die je nu hebt verzameld weer kunnen verdunnen en opnieuw stoken. De alcohol wordt er beter van en dan weet je ook gelijk het verlies. Handig om te weten.
Denk ik ook dat je meer alcohol gaat krijgen. Je had op 10 liter in theorie 1,7 liter alcohol kunnen halen van 100% en je haalde maar 0,9 liter omgerekend naar 100% dus je verliezen zijn enorm geweest. Maar verlies heb je met deze ketels toch. Ik haalde met een giston op een gegeven moment bijna 4,5 liter ( eerst was ik al blij met 3 liter) (omgerekend naar 100% terwijl de Grainfather met gemak een halve liter meer produceert
Lummel kan je me uitleggen hoe je de theoretische waarde berekend ?
Rene, Uitstekende vraag.
Je kan geen 100% alcohol halen dus er blijven altijd onzekerheden. Je weet wel de hoeveelheid alcohol die uiteindelijk in de fles is gekomen en het percentage want daar heb je een meter voor die nog geen tientje kost. Die heb je vast.
Dus..
stel ik meet 20% alcohol in de gistton en ik heb in die ton 25 liter vloeistof. Dan kan je in theorie 5 liter 100% ( het bestaat niet) oogsten toch? Zo bereken ik het. Ik gooi er altijd 0,5kg of 1 kg meer bij en stop als mijn fles van 5 liter met 92% vol zit. Kan doorgaan maar duurt me te lang. Maar dat geldt voor mij, een ander kan daar anders over denken.
Vandaag naar jullie geluisterd en denk toch met enig succes. waar vorige keer het alcohol eruit kwam met een straaltje bij 6A op 3 uur tijd en als resultaat 1,550 liter alcohol van 60% opbracht heb ik het vandaag druppelsgewijs en bedoel echt druppel per druppel met een 3A op 7 uur tijd en als resultaat 2,25 liter van 60% alcohol wat toch 700 ml meer is. Hopelijk is dat voor een alambiek systeem te zijn niet slecht. We blijven het dus in elk geval druppelsgewijs doen. Ben ook bij 35% alcohol gestopt met stoken daar ik niet in zie wat ik daarmee kan doen en vermoed ook dat het dan sowieso snel naar beneden gaat dus veel had het waarschijnlijk niet meer opgebracht en de smaal was ook al heel wat minder. Grts RenéR
René het stoppen herken ik ook. Wanneer? Dat is extreem moeilijk als je geen systeem hebt zoals de t500/Grainfather. Juist daardoor krijgen we inzichten in ons amateurisme want die apparaten doen gewoon ze beloven en dat elke weer onder de zelfde omstandigheden. Een grootmeester zal deze apparaten kunnen verslaan maar de gemiddelde stoker niet.
Anders waren deze apparaten ook miet ontwikkeld natuurlijk, immers als elke huis tuin en keuken amateur het zelfde resultaat zou kunnen bereiken hoef je dit niet te ontwikkelen. Maar besef wel dat je semi-professioneel bezig bent. 100% effectief maar eigenlijk geen donder aan. Ben blij dat ik de oude manier van stoken beheers, ja da’s arrogant maar meen het.