Notifications
Clear all

Malinovka Distillers Schukin  

Page 1 / 2

Martini
Posts: 21
Registered
Topic starter
(@martini)
Nieuw Lid
Joined: 9 maanden ago

Ha iedereen!

Na me voorgesteld te hebben zal ik hier ook een topic met mijn eigen installatie aanmaken πŸ™‚ om maar gelijk in herhaling te vallen een recap uit het voorsteltopic;

Ik heb me, na het regelmatig meelezen, hier zojuist aangemeld dus maar gelijk even voorstellen. Mijn naam is Martijn, en ik kom uit het noorden van het Brabantse land.

Allereerst de inleiding; Mijn ervaring met stoken is 0,0. Enkel ervaring met het nuttigen ? Mijn vader had vroeger een kas met druiven, en maakte hiervan zijn eigen wijn, en soms alcohol met omgebouwde melkbussen. Dit heb ik altijd wel interessant gevonden, maar wijn was nooit echt mijn favoriet. Ik heb wel lang in mijn achterhoofd gehad dit zelf eens te willen proberen, zoals velen gok ik, maar nooit wat mee gedaan, ook zoals velen.

Nu treft het dat ik toevallig twee jaar geleden met mijn vriendin op vakantie ben geweest naar Rusland. Nouja, voor mij was het vakantie, voor haar was het een familiebezoek gezien haar russische roots. Ik natuurlijk vertrokken met dorst en interesse! Hier aangekomen kreeg ik allerlei (voor mij) onverstaanbare uitleg van elke oom en tante over ieders eigen recept (samagon), maar wederom bleef het dan vooral bij veel proeven. Vanzelfsprekend waren we het snel eens dat er een destilleerder als souvenir mee terug moest. Helaas werd dat wat lastig met alles waar we de vliegtuigkilo’s al mee gevuld hadden, dus dat viel in duigen. β€˜In ons kikkerlandje is dat vast wel te vinden, of we informeren eens naar de melkbussen van m’n vader’ was de gedachte, maar zoals dat gaat met een koffer vol meegenomen wodka verdwijnt de haast hierbij als sneeuw voor de zon.

Dan de aanleiding; Afgelopen zomer is mijn Russische schoonvader hier een weekje in huis geweest tijdens zijn vakantie, en verassing; ik heb als cadeau een destilleerder gekregen. Foto hiervan houden jullie tegoed, daar moet ik binnenkort even de zolder voor op kruipen.Β 

Ik heb nu een poosje ingelezen, en heb geloof ik alles klaar staan voor een eerste suikerbrouwsel, daarna gaan mn vriendin en ik het samagon-recept van mn schoonvader maar eens uitproberen.

Ik had dus even gekeken en het is een Malinovka Distiller, model Schukin met een 10L vat;

Β 

Inmiddels zijn we nu enkele weken later, en was deze eerste sugarwash vorige week nog maar minimaal aan het borrelen. Dus de ton enkele dagen koel in de kelder gezet om te laten bezinken. Gisterenavond was het dan zover; de eerste liters stoken! πŸ˜€Β 

Ik heb 10 liter van de wash overgeheveld naar het vat, en hier ongeveer een liter distillaat uit gehaald. Het werd wat laat (ik had niet echt een goede inschatting gemaakt van de doorlooptijd voor 10 liter) dus heb het pitje onder de tank uitgezet. Het leek me dat ik hiermee vanavond gewoon weer mee verder kan gaan (evt aanvullen met nieuwe wash)?

Reply
21 Replies
Martini
Posts: 21
Registered
Topic starter
(@martini)
Nieuw Lid
Joined: 9 maanden ago

Nog een snapshot van het resultaat πŸ˜€

Reply
Martini
Posts: 21
Registered
Topic starter
(@martini)
Nieuw Lid
Joined: 9 maanden ago

Hij staat alweer even te pruttelen, maar heb niet het idee dat er veel uit komt πŸ™

Reply
Martini
Posts: 21
Registered
Topic starter
(@martini)
Nieuw Lid
Joined: 9 maanden ago

Kan ik overigens berichten wijzigen of topictitels aanpassen? Bedacht me achteraf dat lezers nu wellicht denken dat hier Martini gemaakt word πŸ˜›Β 

Edit Nimrax: Ik heb het inmiddels voor je geregeld.
Na een post in een topic kun je binnen 3-5 minuten nog iets zelf corrigeren.

Reply
Nimrax
Posts: 3575
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Joined: 4 jaar ago

Hoi Martijn, je woordspeling Martijn - Martini wordt hier zeker gewaardeerd en ik kan je helpen titels en dergelijke aan te passen zodat alles naar wens is.
Om antwoord te geven op de stook die je hebt afgebroken gisteren:
Ja hoor,je kunt de stook later weer hervatten.
Let er op dat je stopt bij 20/10% want dan heb je al naloop te pakken met weer ongewenste effecten in de kwaliteit van je distillaat.

Reply
Martini
Posts: 21
Registered
Topic starter
(@martini)
Nieuw Lid
Joined: 9 maanden ago

Hey Nimrax, thnx voor de tip! Als ik het goed begrijp bedoel je stoppen met stoken wanneer er zo'n 80/90% van de berekende hoeveelheid alcohol uit de wash gedistilleerd is?
Edit Nim: Geheel correct!

Ik heb nog geen sg-meter, hiermee zou ik eea wat beter kunnen inschatten mbt tot percentage/hoeveelheid in mijn wash. Wel heb ik een setje alcoholmeters (van 0-30%, 30-70% en 70-100%), maar heb geen idee of dit erg nauwkeurig is.Β 

Edit Nim: Het mooiste werkt dit als je een refractometer koopt (stookwinkel.nl
Dan kan je elke afzonderlijke druppel die er uit komt op dat moment meten.

Aan het distillaat zat wel een apart geurtje, maar aangezien ik hierin nog onervaren ben weet ik niet of dit nog wegtrekt. Ik ben wel voornemens om de opbrengst nogmaals door de Malinovka te halen. Zou je de topic titel willen aanpassen naar Malinovka Distillers Schukin? Is misschien passender binnen 'Mijn installatie' πŸ˜‰
Edit Nim: At your service! πŸ˜‰

Reply
Martini
Posts: 21
Registered
Topic starter
(@martini)
Nieuw Lid
Joined: 9 maanden ago

Super! πŸ˜€

Reply
Kees22
Posts: 1100
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Joined: 2 jaar ago

Kijk, een Russische installatie!

Ik ben wel heel benieuwd naar de inhoud van dat bijvat met het uitloopkraantje. Weet je toevallig hoe daar de leidingen in en uit lopen?

Als ik het goed begrepen heb wordt beweerd, dat dat een opvang is voor viezigheid, maar helemaal duidelijk is het me nooit geworden.

Reply
DonQ
Posts: 24
 DonQ
Registered
(@donq)
Nieuw Lid
Joined: 8 maanden ago

Lage ingang, hoge uitgang, dan denk ik damp van vloeistof scheiden, wellicht om als reflux-ketel te gebruiken. Hoe dat precies zou moeten werken heb ik verder geen idee bij.

Reply
Kees22
Posts: 1100
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Joined: 2 jaar ago

Zo lijkt het op het eerste gezicht, maar de vraag is waar die pijpen eindigen. Als de lage pijp meteen na binnenkomst eindigt, is het geen gewone secundair vat (thumper, zoals in de VSvA gezegd wordt). Ook het aftapkraantje is atypisch voor onze systemen, maar juist typisch voor de Oost-Europese systemen. Het aftapkraantje gaat ook niet terug naar ketel of kolom.

Reply
Martini
Posts: 21
Registered
Topic starter
(@martini)
Nieuw Lid
Joined: 9 maanden ago

Yep rechtstreeks uit de Oeral verkregen πŸ˜‰ Opbouw is inderdaad niet zoals hier gewoonlijk is, althans als ik hier zo rondkijk wat voor installaties mensen hebben.Β 

Het eerste vaatje boven de ketel is om vocht en foezels af te vangen, deze loopt naar het tweede vaatje (met schroefdop) welke meerdere functies heeft. Enerzijds dus nogmaals afvangen van ongewenste stoffen. Bij opstarten is dit tankje koud, dus condenseert de eerste eventuele methanol hierin, vandaar het tapkraantje. Daarnaast kunnen hierin kruiden, gedroogd fruit of andere producten gedaan worden welke de samagon smaak meegeven. Aan de binnenzijde hiervan eindigt het pijpje inderdaad direct bij binnenkomst. Thumper was bijna goed πŸ˜‰ maar het is dan een slobberbox;Β 

Ik heb ergens nog wel een afbeelding van de interne opzet, zal deze hier zometeen even posten πŸ™‚Β 

Β 

Reply
Martini
Posts: 21
Registered
Topic starter
(@martini)
Nieuw Lid
Joined: 9 maanden ago

Even je beste Russisch raadplegen;

Reply
Martini
Posts: 21
Registered
Topic starter
(@martini)
Nieuw Lid
Joined: 9 maanden ago

Overigens zaterdag alles van de eerste stook nogmaals gedistilleerd. Ik kwam er helaas zondag bij het (nogmaals) lezen van de gids achter dat ik dit het best eerst had kunnen aanlengen met water.. Percentage is nu wel van zo rond de 70-75 naar 87%.

Heeft nog wel een muf luchtje, weet niet goed waar dit vandaan komt. Heb het recept met de tomatenpuree gebruikt. In 20 liter wash zat zo'n 4,5kg suiker, twee lepels citroensap, twee blikjes tomatenpuree, Na afkoelen 2 blokjes bakkersgist. Kan de geur van dode gist zijn of iets anders?

Voor een volgende ronde nu een lijst besteld met o.a. dap, citroenzuur, actieve kool, wat andere gisten, en een hydrometer. Al doende leert men πŸ˜€

Reply
Kees22
Posts: 1100
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Joined: 2 jaar ago

Ah, bedankt. Ik dacht al zoiets, eerlijk gezegd.

Mijn Russisch is niet erg goed, maar woordenboeken en tegenwoordig vertaalbabels maken veel mogelijk.

Het eerste vaatje kun je ook aftappen, als ik het goed zie. Dat je de eerste methanol afvangt zal best kloppen, maar methanol raak je niet helemaal kwijt met de voorloop, i.t.t. het nog veel voorkomende geloof. Ongeveer een derde lukt wel, de rest komt tijdens de verdere stook mee met ethanol en water.

Wat zit er nou onder in dat tweede vat? Is dat kool, of ander absorptiemiddel?

Reply
Kees22
Posts: 1100
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Joined: 2 jaar ago

Verdunnen naar 30 of zelfs 20 % kan helpen om mufheid te verminderen.

En als je in fracties opvangt, kun je beter bepalen waar de mufheid zit en die fracties dan buiten je product houden.

Reply
Page 1 / 2
Share:

Β©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?