goede middag,
ik heb een installatie met een redelijk lange kolom ( 2” en ongeveer 60 cm lang).Nu heb ik al een beetje geoefend met suikerwash, en dat gaat best redelijk. Ik zou graag wat verder gaan experimenteren met drankjes die wat smaak hebben, zoals bijvoorbeeld fruit of whisky. Dit gaat natuurlijk niet met een kolom zoals ik heb, maar daar heb ik een kortere kolom voor nodig. Hebben jullie nog handige (simpele goedkope) tips voor mij? Hoe en wat kan ik het best maken? Ik ben zelf best handig met koper en solderen.
vr Gr Bob.
Ook met een langere kolom kan je perfect `smaak `meekrijgen.
Met wat voor kolom stook je ?
Heb je een refluxkoeler er in ?
Ik heb een 2” koperen kolom. En net voor de bocht zit er sinds kort een koelspiraaltje in de kolom. (experiment). Ik heb vorige week het beroemde roggebroodrecept voor het eerst gestookt, maar ik vond er niet echt veel smaak aan zitten. (Voor een leek als ik dan). Ik moet hem nog een 2e keer stoken, maar dan zal de smaak niet meer worden lijkt me. Ik moet ook nog wennen aan de koeler in de kolom, welke temperatuur zou ik in de bocht dan het beste kunnen hebben?
vr Gr Bob
Odin heeft de destilleer anderhalf keer methode hiervoor gedeeld. google even (:
Als je smaak wil krijgen, wil je zo weinig mogelijk reflux in je ketel. Ideaal hiervoor zijn de alambiek, de charente of whiskyketels. Als je met een kolom werkt, doe je er best aan geen pakking te voorzien in je buis, en ook geen gebruik te maken van je koelspiraal.
Ik ga proberen de eerst volgende keer zo rustig mogelijk te stoken. En zonder reflux. Al stook ik volgens mij al redelijk rustig. Ik heb hier al wel geleerd dat alcohol stoken een geduldig (en bevredigend) klusje is! ?
ik kan trouwens de destilleer anderhalf methode zo gauw niet vinden. Maar alvast bedankt weer voor jullie tips.
Roggebrood is anders zeer sterk aanwezig … Doe je destillaat maar eens met water naar drinksterkte brengen . ruik en proef dan nog maar eens 🙂
Rogge kan je zelfs met een reflux goed afstoken.
Of je hebt te weinig BOLLETJE ..
Anderhalf :
Als je 30L stookwijn hebt , stook je eerst de helft geheel ( dus 15L )
Het destillaat meng je bij je andere 15L
Stook deze dan geheel op smaak.
Ik zal hem eens een 2e keer stoken en proeven. Ik heb exact het recept van het forum aangehouden!
Dat verklaart al een hoop. Als ik het goed begrijp behoud je meer smaak, maar gaat dit ten koste van de kwaliteit lijkt mij. Voor zover ik er als leek verstand van heb natuurlijk. ?