De neerwaartse pijp koelen heeft geen zin, want dan is de waterdamp al uit de condensor meegekomen en zal meelopen met de alcohol.
De scheiding van alcohol en water dient in een dubbelwandige condensor te geschieden, waarvan het koelwater aan de buitenzijde loopt.
Door de pomp van het koelwater te reguleren kun je het koelwater op 50 á 60 graden houden en krijg je het hoogste percentage alcohol.
Chris,
Ja daar probeer ik uiteraard genoeg op te letten. De fles staat inderdaad buiten, en de slang die eraan zit is momenteel 4 meter. Het druppelpunt heb ik vanwege veiligheid ver genoeg van de vlam af gehouden en door goed te koelen heb ik geen last van dampen die de bus velaten. (Y)
Ik heb inderdaad een koeling in de kolom zitten. Deze is op de foto niet aangesloten. Dit omdat toen ik de foto's maakte ik de eerste keer verwarmde. Ik heb alles geprobeerd, met reflux koeling, zonder, met kolomvulling en zonder. Foto zal ongelukkig genomen zijn. Koeling is inmiddels aangesloten.
De pijp die naar beneden loopt is de condensor. Deze is dubbelwandig. Door de dikke pijp loopt het koelwater en door de dunne de damp.
Dit is mooi uitgelegd allemaal. Nu rest mij nog de volgende vraag...
Ik heb gemeten en kan de kolom nog 30cm verhogen. Wanneer ik dit tussenstuk zal maken ben ik vrij deze boven of onder de huidige kolom te plaatsen. Ook ben ik vrij deze in te richten van binnen. Wat zou nu volgens jullie de slimste keuze zijn?
Dus erboven of beneden, en hoe ziet dat stuk van binnen uit? Ik kan uiteraard nog etages toevoegen, koeling etc. Hoe zou ik dit het beste aan kunnen pakken?
Verhogen kan altijd, hiermee krijg je een langere kolom met een betere scheiding.
Ik zou hem dan wel onderaan verlengen.
Het beste wat je nu kan dan is bovenin je kolom een koeling plaatsen met veel koel oppervlak zoals een inwendige spiraal of een pijpenkoeler, zodat je het reflux condensaat op je kolom packing terug kan laten lopen.
Daar heb ik een vraagje over.
Heb je niet meer rendement, als je een refluxkoeler in de top hebt, in plaats van op de helft van je stijglichaam ??? Althans, dat dacht ik altijd.
Mooie ketel. Mooie koppelingen gebruikt ....
Natuurlijk ziet de ketel van Bobje89 er prachtig uit, maar uiteindelijk gaat het om de juiste constructie om een zo hoog mogelijk rendement te halen.
Ik heb aan Bob reeds aangegeven waar hij de installatie dient aan te passen.
Zoals het er nu uit ziet hoort de schuine pijp met koeler op een alambiek te staan en kan deze er beter worden afgehaald omdat een refluxkolum deze niet nodig heeft.
Hij dient alleen de kolom te gebruiken en deze te verbeteren.
Ik denk zelf, dat als hij zijn stijglichaam omdraait , hij een beter rendement krijgt. Dan zit zijn refluxkoeler meteen hoger.
Als ik de koppelingen bekijk, moet dit mogelijk zijn
Die koeler heeft hij wel nodig, dus kan hij die beter gewoon laten zitten.
het gaat hier om een CM kolom. Cooling Management.
je dient eerst te refluxen met de kolom koeling op standje vrieskist.
als de kolom dan gestabiliseerd is draai je langzaam de kolom koeling terug totdat enkel de lichte fracties langs de koeler gaan en je die kunt aftappen.
Die lichte fracties in gasfase moeten nog steeds gecondenseerd worden!!!!
Met de productkoeler/liebig koeler.
De kolom koeler zit wel op de verkeerde plek.
die moet boven je packing zitten, dus bovenin je kolom.
Alleen dan pas krijg je herdestillaties over je hele packing.
Ook moet je de koelwaterstromen splitsen en apart regelbaar maken.
Dus niet aan elkaar lussen.
Ben het met sw eens, die productkoeler blijft hij nodig hebben in de houdige configuratie.
Ook ben ik het eens dat je nog steeds een kolomkoeler/refluxkoeler bovenin je kolom nodig hebt als je wilt refluxen.
Als ik naar de tekening kijk lijkt het mij dat je de kolom niet kan omdraaien, omdat dan de ring van je melkkoppeling bovenaan zit, terwijl je m onder nodig hebt (ik ken deze koppelingen erg goed).
En het klopt ook dat de koelwaterstromen parallel moeten worden gezet in plaats van in serie zoals hij nu staat. Je wilt deze koelstromen afzonderlijk kunnen regelen.
Techneut
Hier leren we wat van..... Ik gebruik zelf ook de uitlaat van mijn liebich om mijn reflux te koelen ( wel in de top ) . Deze regel ik op temperatuur, En op afvoertemp ( handwarm ).
Dus eigenlijk moet ik m parallel gaan regelen. Wat is hier dan t grote voordeel van ???
Ik regel nu de reflux met een rotameter. Ben hier trouwens wel uiterst tevreden mee..
Om parallel te regelen heb ik dan 2 rotameters/naaldafsluiters nodig?
Wanneer je product koeler en je reflux koeler in serie staan dan neem ik aan dat het koelwater eerst door je product koeler en daarna door je reflux koeler gaat.
Wanneer je kolom eerst een half uurtje in reflux heeft gedraait, dus met de koeling vol open, dan zal je toch de flow van koelwater moeten terugschroeven om damp door/langs je reflux koeler te laten gaan.
Wanneer je dit doet zal er damp in de productkoeler worden gecondenseerd en zal het koelwater dat uit de productkoeler komt en naar de refluxkoeler gaat warmer worden, en dus minder koelcapaciteit leveren in de refluxkoeler en weer meer damp door laten gaan.
Zoals je ziet beïnvloeden de 2 koelstromen elkaar bij een serie schakeling heel erg, en kan het afstellen ervan onnodig lastig zijn en je niet helpen bij het proces zo snel mogelijk in balans en onder controle te krijgen.
Het individueel kunnen regelen van deze koelstromen bij parallel geschakelde koelstromen maakt dit veel beter te beheersen.
En ja, je kan dan 2 naaldafsluiters gebruiken, maar je kan ook gewoon de naaldafsluiter op de refluxkoeler aansluiten zodat alles wat niet naar de reflux gaat naar de productkoeler stroomt. Je moet dan gewoon je leiding van je koelwater op gelijke wijze splitsen naar de 2 koelers zodat je met een open naaldafsluiter gelijke koelstromen hebt naar de 2 koelers.
Misschien dat een van onze stookgenoten hier nog een aanvulling op heeft?
Techneut
Bedankt voor alle antwoorden!
Zoals techneut aankaart zijn de koppelingen niet om te draaien, wel kan ik er een stuk tussen zetten.
Even resumé, ik kan de 30cm het beste beneden bijvoegen. De productkoeler houd ik het liefste aan, kan geen kwaad en is altijd mooi om de damp te koelen.
Nu kan ik de packing kwijt in de nieuwe onderste 30cm. Dit houdt in dat de koeling boven de packing komt.
Daarbij zou ik nog een extra koeling helemaal bovenin kunnen voorzien... maar, hoe te doen? Pijpenkoeler, losse platen erin lassen, zelfde wat er nu al is nogmaals uitvoeren?
En als laatst wil ik inderdaad kijken wat het oplevert als ik elk koelsysteem los voed met koud water.
Vanochtend werd ik wakker met een ander idee... Want wat nu als ik de 30 cm bovenop zet, en in die 30cm een pijpenkoeler maak? Dit is makkelijk te realiseren en zo kan ik de packing in de onderste laten zitten (hier heb ik ook een soort zeefje in gelast, zodat de packing liggen blijft). De pijpenkoeler zou dan ongeveer zo uit komen te zien:
De pijpen zou ik aan de onderkant dus iets laten uitsteken, zodat het voor de damp "moeilijker" is de pijpen in te gaan. Boven zou ik ze bovenkant gelijk houden, zodat de condens makkelijk terug door de pijpen naar beneden kan.
Hoe denken jullie over deze oplossing?
Dat is precies hoe ik het zou doen, dit lijkt mij de beste oplossing met zo min mogelijk aanpassingen. Dit type koeler heeft zoveel meer koeloppervlak dan die 2 pijpjes die nu onderin je kolom zitten.
Het uitsteken van de pijpjes aan de onderkant is niet zo'n probleem zolang dit bij max ongeveer een centimeter blijft. De damp gaat toch wel door de pijpen door de overdruk in de kolom onder deze koeler.
Ik heb nog enkele vraagjes om je nog wat verder advies te kunnen geven:
- hoeveel liter inhoud heeft je ketel.
- heb je enig idee hoeveel vermogen je brander heeft (heeft deze een beetje overcapaciteit voor je type ketel), een goeie indicator is hoe lang je er over doet om je ketel op stook temperatuur te krijgen.
- hoe lang gaat deze koeler worden, 30cm?
- hoeveel pijpjes wil je in deze koeler gaan plaatsen
- welke diameter wil je deze pijpjes gaan maken
- wil je in de toekomst deze setup kunnen gebruiken als een potstill, om bv vergiste vruchtensappen te kunnen verstoken?
Techneut