Meldingen
Alles wissen

kopersmaak aan distillaat

Pagina 1 / 3

Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey! Ik zit er toch een beetje mee, ik had laatst een keer gestookt en er zat nogal een ijzersmaak aan m'n drank. Iemand een idee hoe dat kan? Overigens kan ik de temperatuur heel slecht afstellen, het is rond de 90-95 graden of de kookplaat slaat af en er komt niets meer uit. Kunnen raschigringen of au bain Marie verschil uitmaken?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

Grz Hoedjevanpapier

Beantwoorden
37 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je eea goed schoongemaakt? 

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kook m'n ketel altijd uit met water voordat ik begin en als ik klaar ben gebruik ik een sponsje om hem goed te reinigen met warm water

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van welke soorten metalen zijn jouw ketel, kolom, en koelers gemaakt?

Maak je gebruik van kolom packing?

Heb je verder nog wat info voor ons om een beetje een beeld te krijgen waar het m in kan zitten?

 

Techneut

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb mijn ketel hier gekocht: https://www.drankstoken.nl/product/roodkoperen-kolom-destilleerketel-distilleerketel-alambiek/ hij is gemaakt van roodkoper en er speciaal voor gemaakt..

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok, ik denk dan meteen aan een te hoge stook temp.

Waren er vaste deeltjes in je mash/wort in je ketel aanwezig tijdens de stook?

Was het vergiste mais of was het mout?

Met een te warme en snelle stook kan je onplezierige smaakbestandsdelen in je neut krijgen. Normaal blijven die met jouw type ketel in de ketel achter door de vorm van de helm.

90-95 graden is erg hoog, alcohol verdampt al bij 78 graden. Dan kan de temperatuur in de helm wel iets hoger uitkomen maar het lijkt mij geen 90-95 graden.

Iemand anders ervaring met dit type ketel?

 

Techneut

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

op gebied van de kookplaat af te stellen.

Is de bodem van de ketel vlak, is deze niet hol of bol want anders heeft de ketel geen goed kontact met de verwarmingsplaat,( je moet er ne keer een lineaal opleggen ) als de verwarmingsplaat op temperatuur is slaat deze af, als de ketel niet vlak is dan heb je geen goede warmte overdracht en slaat de kookplaat rapper af tot ze een beetje afgekoeld is en dan slaat ze terug aan, ik had dat probleem ook in het begin volgens mij zijn de koperen keteltjes eigenlijk ontworpen om met gas te stoken ( maar het lukt met een elektrische plaat ook wel), voor een elektrische plaat zou de bodem iets dikker mogen zijn.

 

mvg

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is te zien wat hij wil destilleren als je water wilt destilleren heb je temperaturen + 95 nodig

 

mvg

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey Dumo, de ketel is vlak van onder, de plaat slaat idd af, zelfs bij de eerste stand van de 5 kan die al op 100 graden komen, het duurt alleen langer. Als het koper eenmaal warm is blijft de temperatuur op 90-95 graden staan, althans dat wordt aangegeven. Er gebeurt echter niets meer. Ik ben dus redelijk intensief bezig om de plaat continue uit en aan te zetten.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die temperatuur, 

Is dat de temperatuur van de plaat, van de vloeistof of in de helm.

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had als aller eerst sangria gebruikt uit de winkel maar daar zaten geen vaste deeltjes in. Te hoge temperatuur zal idd wel kloppen

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Over die rachiringen (of kooksteentjes) kun je Hier info vinden in de topic  http://www.stookforum.nl/thread/den-koperen-allambiek-kolom-ketel/ .

mvg

 

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In de helm

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een nieuwe koperen ketel dient eerst een paar keer met gewoon kraanwater te worden ververst en verwarmd zodat zich een beschermlaagje kan vormen op de binnenkant van de ketel.

Dit komt doordat de PH waarde van het drinkwater door het waterleidingbedrijf bewust op een bepaalde waarde wordt gehouden, zodat het giftige koper niet in het drinkwater komt.

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kan ik de ketel dan wel schoonmaken met een sponsje? Of hoe doen jullie dit?

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?