Meldingen
Alles wissen

mijn eerste zelfbouwketel

Pagina 3 / 7

Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is volgens mij dezelfde brander, alleen een ander gerecht. 😉 Koper geleid prima dus de vlammen hoeven niet helemaal om de ketel heeng tekrullen.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik zelf vanaf begin altijd De oude kruis branders. ( wokbrander ) met een regelbare drukregelaar op de fles .vroeger ook op 120 liter ( ik heb Eén over voor liefhebber ) De bolle bodem van de ketel hb ik met een bolkophamer naar binnen geklopt . hij zou in principe los op brander kunnen staan . De klem band geeft mij mogelijkheid de ketel iets in hoogt te veranderen . maar waardoor ik hem ook au bainmarie kan verwarmen in waterbak . Onder tegen deksel zit een korf waarin eventueel kruiden , zaden of vruchten in kan doen .
.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had wat schrik dat als ik een wokbrander gebruik dat te veel warmte enkel het midden bereikt en als ik dan bijvoorbeeld druiven stook dit kan aanbranden. De klemband vind ik een goed idee en ga dat dan ook zo gebruiken al is het dan met 2 banden voor de stevigheid. Au bain marie hoe doe je dat dan zet je de ketel dan in een grotere waterbasin ?

Ik ga op de opening boven een reductie zetten van 6" naar 4" met haakjes binnenin waar ik dan een mandje kan hangen voor bijvoorbeeld kruiden voor Gin te maken daarna een reductie van 4" naar 2" waar de buis op komt. Alles met T cramps zodat het verwijderbaar blijft en ik eventueel later kan uitbreiden naar andere kolom of boka.

Die plaat van jou vind ik ook niet slecht . de liebig koeling ga ik gewoon een koperen buis door een regenvat van 200 liter laten gaan. Zo maak ik 3 vaten die ik op wieltjes zet om ze te kunnen veranderen als de ene wat warm wordt.Wordt vat 1 warm gaat vat 2 eronder en kan 1 afkoelen. Tegen dat ook vat 3 warm is zou normaal vat 1 terug kouder moeten zijn enz ...al denk ik met 600 liter water voldoende te hebben om een stook van 100 liter te doen.

Met de metalen omhulsel waarin de ketel zat maak ik een windscherm voor de brander zodat deze niet direct dooft als er een windje is.

Het duurste zijn eigenlijk de LPG Flessen dewelke ca 150 euro de fles kosten voor een nieuwe fles van 27 liter.Het zijn dan wel flessen met een beveiliging voor vullen tot 80% en een mondstuk voor het vullen aan een tankstation.

Alles al een beetje over nagedacht nu stap voor stap werk van maken ....maar ik heb tijd .... kan nog verder met T500 en copperdome.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als je bang bent voor aanbranden,gooi alles in een wit katoene kussensloop,en zo de ketel in,wel geen sloop dat met wasverzachter is gewassen,zo brand bij mij niets aan.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Au bain marie zet je de ketel voor ruim 1/3 in een waterbak . Die je verwarmt . eventueel gebruik je een dompelaar met een thermostaat .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik koel 60 ltr met 200 ltr water, dus ik denk 300 ltr is genoeg voor jouw.en die wokbrander stookt inderdaad alleen het midden vd.ketel warm.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je bang bent voor aanbranden,gooi alles in een wit katoene kussensloop,en zo de ketel in,wel geen sloop dat met wasverzachter is gewassen,zo brand bij mij niets aan.gr.?Chris.V.

 

gaat die kussensloop  dan niet naar de bodem zakken en verbranden ? Anders zou het inderdaad een goede oplossing zijn en dan is de wokbrander ook goed.

Daar de wokbrander enkel in het midden stookt kan ik lager beginnen te isoleren. De paellabrander stookt dan weer iets meer van de zijkanten ook wat dan weer gevaarlijker is voor de isolatie rond de ketel

allemaal goede en bruikbare tips tot nu bedankt hiervoor grts RenéR

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je zou ook een rond stuk koper monel gaas in de ketel over de bodem leggen tegen aanbranden
diameter van ketel en dan naar beneden drukken . . alleen monel gaas is vrij duur .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Bij mij brand het niet aan door dat het door de warmte van onderen telkens in beweging blijft.gaat drijven,ik gooi wel de schillen en pulp in het sloop en dicht binden.jute zak gaat ook.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Sommige stokers gooie ook knikkers op de bodem,wel kans dat ze kapo

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Sommige stoker gooien knikkers op de bodem,wel kans dat ze kapot gaan,ook stukken dakpan,of bloempotten van gebakken klei.gr?Chris.V

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zelf gebruik kooksteentjes en of puimsteen brok . Ook vouw ik het wel in een grote kaasdoek Tegen aanbranden .

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok bedankt ben mee. onderaan iets in de ketel gooien dat warmte geleid maar daardoor wel voorkomt dat het fruit rechtstreeks in contact komt met de energiebron. en de jute zak of kussensloop zorgt ervoor dat alles mooi bij elkaar blijft. Goede tips weeral bedankt

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Buis 2" of 3" wat zijn de voordelen en nadelen tov elkaar ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

grotere diameter heeft meer wand waaraan condens kan afzetten en neerslaan . je kan er meer en makkelijker vulling in kwijt . nadeel bij grotere diameter, je hebt iets meer energie nodig .

Beantwoorden
Pagina 3 / 7
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?