Meldingen
Alles wissen

Naloop stoken


Berichten: 9
Topic starter
(@johann)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedemiddag allemaal. Ik vraag me af, of het mogelijk is, en hoe ik mijn naloop kan stoken om hier nog, neutrale, alcohol uit te halen. Groeten John

Beantwoorden
12 reacties
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik gooi mijn naloop weg. In naloop zitten stoffen die je niet in je drank wil hebben. Als je dat  nog eens stook hou je geconcentreerde stoffen die je niet in je drank wil hebben over. Ik vind dat  verkeerde zuinigheid.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij een normale stook begint het einde richting naloop te komen wanneer het alcohol percentage in stort . Vaak kom je dan 55 % in uitstroom waar je al stopt met opvang (of lager )dat betekent dat de rest al bestaat uit water en de vervuilingen.
Het zijn dan ook maar enkele milliliters die de naloop is waar dus nog minder dan de helft vervuiling is .
Je zal dus al van een groot aantal stoken de nalopen moeten verzamelen om een keteltje te vullen .
En inderdaad wat rumo ook zegt ga je het stoken concentreer ja alleen nog meer de rommel
Vaak zijn er al vervelende bindingen aanwezig of andere nog vluchtige stoffen die je nog moet uitfilteren of op andere manier weg te krijgen .
Kort gezegt koste en de tijd is het niet waard .
Zuinigheid gaat ook ten koste van kwaliteit .
Er zit vaak ook slechte ethische olien en dergelijke in het is dus ook niet geschikt om ramen mee te doen .
Verstandig is gewoon weg gooien

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@johann)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Duidelijk allemaal maar ik wil dit toch proberen. Waarom, gewoon omdat het kan.
Bij commerciele distileerderijen wordt de naloop ook niet zomaar weggegooid, ik weet dat dit bij sommige wordt gestookt met een kolom en gefilterd door kool.
Ik weet daar echter te weinig van om er zomaar mee aan de slag te gaan, vandaar mijn vraag.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Daarom krijg je van die commerciele drank hoofdpijn, gooi er dan ook wat voorloop bij dat kan ook?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij commerciële bedrijven word met duizenden liters gestookt dus praat je ook over vrote hoeveelheid in liters voor en.naloop..
Die worden met drastische middelen gereinigd en daarna wordt de alcohol meest gedroogd .
Deze alcohol wordt dan voor andere doeleinden ingezet dan terug in de drank .
De grootste reden is ook hiervoor dat ze moeten opgeven voor accijns .

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@johann)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je alleen graanalcohol stookt om bv whisky mee te maken en je de middenloop, om een zo mooi mogelijk product te krijgen, vrij krap houd heb je best wel wat naloop over. Hier zitten dan geen etherische olieen in. Dit kan dan met een kolom, zonder "drastische middelen", worden gestookt en daarna gefilterd totdat er een behoorlijk hoeveelheid ongeveer 96% alcohol neutrale alcohol overblijft. Aangezien ik alleen ervaring heb met potstill wil ik graag weten hoe ik dat het beste zelf, en liefst zelfbouw, kan doen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik stook al ruim 40 jaar en zelf tijdje in grote Destileerderijen gewerkt. Betreft middenloop van whiskey gebruik je het deel wat nodig is voor smaken mee te krijgen te krap houden mis je delen en te ruim houden krijg je bagger . Graan alcohol dus voor hoog percentage . Zal en naloop iets groter zijn maar met een goede ketel afstelling en beheer en hou je de destilatie temperatuur zo nauw mogelijk en zal de hoofdloop op hoogste percentage van de ketel mogelijk ruim tot 92% van het op te vangen deel ook zo hoog blijven en daarna binnen enkele minuten percetage alcohol. Instorten naar ruim onder 50 % Bij een goede ketel en goed beheer van het toestel is het restant / naloop van bijv 25 liter stookwijn dus al minder dan 200 ml . Bij percetage van onder 50 % is alcohol hoeveelheid dus zeer weinig. Ook in granen zitten etherische oliën ! Je maakt gebruik van foezels , vezels en etherische oliën om juist jou aroma te krijgen . Daarnaast in beslag kom je nog veel meer producten tegen . bij een vergisting zorgt het gist ook voor diverse zuren , zouten , vetzuren ,carbonzuren enz. Naast zetmeel zitten er ook eiwitten en amino zuren in een beslag . Dus er is veel gaande en vind je allemaal terug in voorloop , hart en naloop . om een schone alcohol te stoken heb je ook meerdere overhalen nodig om het te bereiken . Alcoholen binden met diverse stoffen die daardoor mee kunnen komen in een destilaat. Ook aanwezige zuren werken als katalysator om diverse stoffen te binden . Er zijn diverse producten met diverse temperaturen waarbij ze vluchtig worden . In een kolom maak je gebruik van condenseren op temperatuur grenzen waardoor stoffen niet mee komen .maar men vergeet dat stoffen niet altijd meteen loskomen . Er zijn diverse types van opbouw van kolom . Ook niet alle kolommen werken uitsluitend met koeling en terug condensatie . Voor Stoffen die lastig te verwijderen zijn toevoegingen van o.a. natrium hydroxide gebruikt . En alcohol drogen wil niet zeggen dat het het niet vloeibaar meer is maar is ontdaan van water . Dat wordt o.a. gedaan met watervrij kopersulfaat. Ook met kalium en calcium soorten wordt gewerkt voor neutraliseren Betreft ervaring met still . Ik heb met o.a. charantaise , potstill , Coffey still , alembiek , whiskey ketels van 800 galon en met armagnacais gewerkt .

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@johann)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Robbert, hier heb ik wat aan.
Wat betreft " onzin antwoorden " doelde ik niet op jouw antwoord maar de opmerking wan Rumo "Daarom krijg je van die commerciele drank hoofdpijn, gooi er dan ook wat voorloop bij dat kan ook?".
Zelf ben al een aantal jaren werkzaam als destillateur maar zoals gezegd alleen ervaring met Potstill.
Onze naloop wordt na de 3e stook nog eens gedestilleerd en gaat daarna naar een andere destilleerderij waar hij met een kolom wordt gestookt en daarna gefilterd wordt. Waarna we een behoorlijk deel van de geleverde naloop terugkrijgen als 96% neutrale alcohol die, na verdunning wordt gebruikt om likeuren mee te maken.
Dit alles dus blijkbaar zonder de middelen die jij noemt.
De bedoeling is dus om dit zelf te gaan doen, zonder meteen over te hoeven gaan tot de aanschaf van een nieuwe ketel.
Aangezien we graag dingen zelfmaken zou het wel heel leuk zijn als we 1 van onze ketels zouden kunnen voorzien van, bijvoorbeeld een kolom, om dit effect te kunnen bereiken.
Daarom heb ik mijn vraag hier neergelegd omdat ik verwacht dat er vast wel iemand is die zoiets al eens gedaan heeft.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dan was het misschien handig geweest om daarmee de vraag aan te vullen, voor de rest hier is het onduidelijk of we te maken hebben met iemand die 50 ml ethanol wilt terugwinnen uit (zwaar) vervuilde naloop of het opeens over significante hoeveelheden gaat.

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@johann de oplossing is dan met een secondair te gaan werken . Een cleanerbox ( volksmond thumper) of een secondair kolom .
Je kunt een cleanerbox b.v. met een natrium houdende vloeistof vullen waardoor je de damp passeert .
Hierdoor hoef je niet de ketel te verbouwen maar tussen ketel en eind koeler een secondair " station " zetten .

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@johann)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Robbert.
Ik ga ermee aan de slag.
Mocht het nog onduidelijk zijn dan maak ik graag nog eens gebruik van je kennis.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

,?

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?