12 liter kolom distileerketel
En een 25 liter vergistingsvat.
Ben benieuwd wanneer eea. geleverd gaat worden.
Deze week maar ff naar de lidl voor de aller goedkooptste wijn. Da's het eerste wat ik ga verstoken 😀
Als ik 'm heb volgen er foto's
Spannend en klinkt goed. Ik adviseer je om nog een gistvat aan te schaffen.
Ik heb ook supermarkt wijn verstookt (voorloop weggooien).
En het viel me enorm tegen omdat ik turbo suiker stookwijn gewend ben.
Weinig, matige kwaliteit, bijsmaakjes van de wijn, permanent rood gekleurde smart ringetjes.
Dus meteen bij je Lidl suiker meenemen en investeer die 20 minuten om een gist ton aan te maken. Veel plezier met je nieuwe ketel, we lezen het graag van je.
tnx.
Waarom moet ik in dit geval de voorloop weg mikken? Dan zitten er ook al minder vriendelijke alcoholen in de wijn, of zie ik dat verkeerd? Ik dacht zelf (niet echt geremd door kennis van zaken) dat bij vergisting alle (soorten) alcohol worden gemaakt. Bij het destilleren wordt geen nieuw alcohol gemaakt, deze wordt enkel uit de vloeistof gehaald,
Of ik nu een krat wijn weg tik, of de alcohol eruit destilleer en dat opdrink...ik krijg even veel /dezelfde alcohol binnen.
Anyway...ik heb geleerd dat ervaring de beste leermeester is, Dus als een ervaren stoker (jij) zegt dat ik de voorloop weg moet mikken en dat doe ik dat veiligheids halve maar, todat ik zelf ervaring heb.
Ik stook eerst wijn, omdat ik niet kan wachten todat ik een suikermengsel heb laten vergisten 🙂 🙂 . Ongeduld is my middlename. Maar inderdaad, ik neem met de wijn meteen ook suiker mee...heul veul suiker.
Ja als het allemaal wat wil lukken, dan komt er al vrij snel een tweede vergistingskuip.
maboc, in iedere fles wijn zitten ook die stoffen die niet goed zijn voor een mens, maar deze worden niet gestookt
Maar omdat jij ze nu gaat stoken, worden deze stoffen aktief.
Dus gewoon voorloop weggooien.
ah dank. Ga ik doen.
Het is de concentratie die (extreem) hoger wordt. Wanneer je veel wijn drinkt krijg je ook een behoorlijk houten kop en dat komt door...... precies die stoffen die we er bij het distilleren uitgooien.
Zelfs water kan giftig zijn wanneer je er te veel van drinkt! Het is de hoeveelheid die bepaalt wanneer iets giftig is, niet de stof zelf.
Maboc, nog een paar kleine tips: Witte wijn gaf bij mij het zuiverste resultaat.
Dan nog de na-loop. Als bij einde stook het %-pct gezakt is tot 10% komen er weer veel lagere alcoholen en geurtjes mee en kun je het beste bij 10% je stook stoppen. (Proef regelmatig een paar druppels). En nooit je systeem vergeten dat ie aanstond...en laten droogkoken. En als je echt ongeduldig bent kun je zodra je de turbogist hebt en je ton staat te bubbelen kan je de 4e dag al een stookje wagen. Er komt dan wel suiker mee in je distillaat. Wat eigenlijk zonde is want na dag 6/7 is het optimaal.
Ah top tnx.
De ketel laten aanstaan is wel typisch iets dat mij zou overkomen 🙁 Ik begreep eigenlijk al wel dat je steeds moet proeven (naar het eind toe). Ben echt zeer benieuwd naar de geur en smaak sensaties.
Die wittewijn tip houd ik er ook ff in.
En daarna inderdaad zelf aan de slag. Met water suiker en gist.
Nogmaals dank voor de tips....alles is welkom.
Maboc, Dinsdag heb je je ketel in huis!
Heel veel stookplezier! En we lezen je ervaringen graag op het forum 🙂
Nog effies over die voorloop weggooien:
Citaat Wiki: Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat een fles wijn uit de winkel meer methanol bevat dan zelfgemaakte alcohol uit suiker. Bij rode wijn kan dat zijn ca. 50 mg/l (62.000 ppm) en bij witte wijn ca. 100 mg/l (125.000 ppm). Op lange en korte termijn is 8 mg/kg lichaamsgewicht/dag schadelijk.
Lees het hele artikel op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfgemaakte_sterkedrank
Bron: Wikipedia
P.s. Staat er ook in: suikerstookwijn kent geen methanol in de scheikundige formule.
Dus geen hoofdpijn en blindheid.
Ah top zeg... ik wilde je al een berichtje sturen met de grote vraag.....WANNEER.
Ben echt onhoudbaar nieuwsgierig.
Jullie krijgen de ervaringen zeker te lezen.
Ah...Nimrax... ik ben een echte beta, dus formules en getallen doen het goed bij mij. Dank. Het citaat uit wiki slaat de spijker priecies op z'n kop wat mij betreft, ik wist niet dat er zoveel methanol in zowel witte als rode wijn zit.
Ik was ook onaangenaam verrast hoor. En dan denk je, ok op naar de slijterij voor een fles likeur. Die likeur is dan weer gemaakt uit een uit België geïmporteerde vruchten(!) stookwijn. Dus toch weer methanol=hoofdpijn. Formules snap ik pas na 5 borrels moonshine. Mooi dat je installatie dinsdag komt. Tot slot: Als het moonshine virus je te pakken krijgt ben je net als ons fucked up. Levenslang heet dat. Nooit hoofdpijn meer. Cheers!
Mooi man, ik ben heel benieuwd. Overigens stook ik met de t500 en ga morgen een zakje turbugist met 9,5 kilo suiker stoken die dan 14 dagen heeft gegist. Het gaat mij om de hoeveelheid alcohol die er uit een zakje is te persen. Omdat het kan. Maar je kan echt in 48 uur stookwijn klaar hebben. Geen gedoe met klimaatkasten en dit is overigens een hele mooie tijd van het jaar voor gturbogist. Niet te koud en niet te heet.
Klopt, lekker temperatuurtje zo! De Heat gist is trouwens ook binnen. Maar is nu nog niet echt nodig. Ik ben benieuwd naar je experiment met 9,5 kilo. Hoeveel liter heb je nu en heb je een idee hoe sterk je stookwijn nu is?