staat mooi te blinken veel plezier met je nieuwe stookketel ,
Β
Van de sulfiet die in de wijn zit krijg je die houten kop,vroeger stond het niet op de fles vermeld tegenwoordig is het verplicht.gr.?Chris.V
Ziet er heeel mooi uit,nu de resultaten nog maar daar heb ik wel vertrouwen in,sucses,gr??Chris.V
crap.....ik kreeg een gast die ik onmogelijk de deur kon wijzen.
Serieus gesprek, waar ik niet iedere 10 minuten even weg kon lopen...
De kolom maar uit gezet. Pas tegen 22:00 uur weer aangezet.
Anyway.... het mag de pret niet drukken...ik heb dikke lol.
Mijn vrouw ook...die lacht me uit π
Β
Feitjes....
- het spul dat ik in de ketel stop heet 7 % alcohol te bevatten
- de eerste troep die uit de kolom komt is een beetje blauwig en ruikt heul smerig. Ha... en is/smaakt smerig...voorloop zoals al door enkele van jullie voorspelt weg gemikt.
- Je de ketel netjes moet neerzetten en goed monteren voordat je gaat stoken. Ik zie toch nogal wat damp lang de verschillende overgangen ontsnappen. (Of dichten jullie een en ander af?)
- Ben super enthousiast. Voel me een echte moonshiner π
- Zo maar eens meten hoe sterk die eerste run is
Β
Als damp ontsnapt dicht ik altijd af met maisdeeg brooddeeg werkt ook goed als je niet afdicht ontsnapt ook je alcohol.gr?Chris.V
Chris...tnx
Ik ga de ketel morgen opnieuw opstellen. Nu wel alles netjes. Dan donderdag zien hoe de stook dan verloopt. (ben er inderdaad beducht op dat er alcohol ontsnapt)
Β
Tadaaaa.....30% alcohol.
Allereerste stook ooit. van 6,9 % naar 30 %...
Ben zo trots als een aap met 7 lullen.
-------
De smaak daarentegen..... π
Pro-tip : het witte wijn drankje "Hugo" niet destilleren...is echt heul vies.
Ik kan me er iets bij voorstellen Maboc, 70% van je distillaat bestaat nog steeds uit Hugo maar dan zonder de suiker en de bubbels π
Β
Wat een verschil als je eens een whisky mash opzet of een emmer appelsap gaat laten vergisten. Bovendien blijft het dan niet bij 30% maar komt 60% tot 80% eerder in beeld!
Dat is dan ook het volgende project
- Een suikermash maken. (is er niet een fraai nederlands woord voor mash?)
- Ow....en dat appelsap idee is ook leuk.
Β
Haha ja, alcoholprut maar dat klinkt zo smerig.
Β
Suikermash is nederlands en engels door elkaar heen. we noemen het ook wel een sugarwash. Mash gebruik je weer meer als je whisky maakt. Β Bij fruit Β noem je het gewoon weer stookwijn π
Β
Maakt ook allemaal niet uit, we weten altijd wat je bedoelt π
Suikermash,In het NL/Vlaams ook wel genoemd: Suikerbeslag met gist. Kleine troost: ik heb ooit een partijtje over de top flessen wijn weg gestookt en het was echt meer ruitenwisser vloeistof met een vleugje zuur dan de hemel die voor je opengaat als je stookwijn aan de beurt is. Gaat je vrouw weer lachen maar nu omdat ze teut raakt πΒ
Β
Suikermash,In het NL/Vlaams ook wel genoemd: Suikerbeslag met gist.
Top... ga ik 't beslag noemen.
Β
Kleine troost: ik heb ooit een partijtje over de top flessen wijn weg gestookt en het was echt meer ruitenwisser vloeistof met een vleugje zuur dan de hemel die voor je opengaat als je stookwijn aan de beurt is.
Da's wel de juiste beschrijving geloof ik. Anyway...'t was voor mij echt een expiriment. Dat er uberhaupt alcohol uit die kolom kwam was voor mij al resultaat genoeg.
Β
Gaat je vrouw weer lachen maar nu omdat ze teut raakt πΒ
Gaat tijd worden ja π
Β
Ik heb eventueel een paar liter turbogist suikerbeslag voor je te gisten staan. (4 dagen nu) dus zou al kunnen. Maar ben bang dat Den Helder te ver karren voor je is π
Β
Tof aanbod, maar da's inderdaad wat ongelukkig ver.
Anyway...vanavond maak ik m'n eigen beslag.
Da's toch het leukst.
Β
Jan Stookforum, is het opzetten van een stookwijn centrale niet een dingetje? Bulk-suiker verwerken met diverse soorten gist die je kan bestellen en thuiskrijgen per koerier in jerrycans van 10/20 liter?Β De grote distileerderijen doen het ook zo. Alleen importeren die stookwijn vruchtenbocht troep die afgekeurd is als vee-voeder.
Β