Meldingen
Alles wissen

Stook Avondturen Ray

Pagina 2 / 10

Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb ook mn flessen bij flessenland besteld, veel keuze daar!

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat een mooie opstelling zeg! Die Grainfather staat ook mijn verlanglijstje!

Beantwoorden
Berichten: 445
Topic starter
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

dank je Mark hij stond niet op mijn verlanglijstje, maar op die van mijn vrouw die drinkt het meeste bier thuis en dan het liefst verschillende soorten.

En ik vind het leuk om er mee te experimenteren dus twee vliegen in een klap

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Raymond, het waterslot zit er natuurlijk niet voor niets op.

Nadat je het gistvat hebt gevuld met suikerwash tot aan het streepje van 25 liter, incl. de turbogist, dient de deksel met waterslot alles af te sluiten en niet meer opengemaakt te worden totdat alles volledig is uitgegist.

De gist zal eerst de zuurstof opgebruiken om zich te kunnen vermeerderen en zal daarna de suiker om gaan zetten in alcohol + CO2 die via het waterslot kan ontsnappen.

 

Ja inderdaad, als alle zuurstof uit de vloeistof wordt op verbruikt door de gist en het vat is niet afgedekt, dan kan er geen alcohol worden aangemaakt door het gist.

Daarom bestaat er ook geen open vat fermentation, en wordt er in Amerika, Schotland, en Ierland geen whisky of whiskey gemaakt.

Zucht.

 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

FYI, het waterslot gebruiken we om er voor te zorgen dat er geen vreemde bacteriën en gisten in het vat kunnen komen tijdens de vergisting.

Dit is voornamelijk belangrijk bij de start van de vergisting.

Bij vergisting van suiker met een turbogist verloopt het proces normaal gesproken zo snel dat de flow van CO2 die uit het vat wordt geblazen via de opening van het deksel de bacteriën en gisten tegenhoud, en dat deze met geen mogelijkheid tegen deze flow in het vat in kunnen komen.

Vandaar dat het internet vol staat met advies als: plaats geen waterslot bij gebruik van een turbogist of gebruik maar heel weinig water in het waterslot, anders wordt de druk te hoog in het waterslot en wordt al het water er toch uitgeblazen.

Een ieder is vrij om te doen wat hij wil en leuk vindt.

Veel plezier met deze toffe hobby allemaal.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het zg. "waterslot" diend om andere micro-organismen buiten te houden. Deze organismen komen veelvuldig voor in de atmosfeer en sommige hiervan, kunnen alcohol omzetten in azijnzuur. Het waterslot wordt het gemakkelijkst op de stop van de bus  of fles gemonteerd. Door de stop is dan een gat geboord. Hierin wordt een gummi-dichtingring geplaatst en het waterslot gemonteerd. Al deze rommel kunt U kopen voor enkele franken maar is ook simpel zelf te produceren. Een waterslot is gewoon een S-bocht met bovenaan een trechter om het opgestuwde water weer in s-bocht te leiden. De s-bocht zelf is best doorzichtig om het peil van het waterslot te kontroleren en eventueel bij te vullen. Men kan het waterslot ook "laden" met een lichte consumpsie-olie i.p.v. water (verdampt niet). Houd het gistend mengsel liefst tussen 22º en 28º C. Indien kouder dan 16º C kunt U bijwarmen en boven 30-32º C afkoelen (of alternatief op een warmere of  koudere plaats laten fermenteren).

Zie:

http://home.scarlet.be/pedroalco/Grondbeginselen/Het_gistproces/het_gistproces.htm

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb meerdere malen op dit forum meldingen gelezen dat de stookwijn naar azijnzuur stonk en men aan de anderen advies vroeg.

Meestal werd dan geadviseerd om deze te neutraliseren met aktieve kool.

Het is zwaar overdreven om te zeggen dat het waterslot er zowat uitgeblazen werd.

Als ik zo lees hoe bij sommige hobbyisten de bubbels in het begin nauwelijks op gang komen.

Waarom zul je risico's lopen om de deksel van je gistvat tussentijds eraf te halen en misschien je stookwijn te verpesten.

Inmiddels heb ik ook een "Tilt" besteld om de sg en temperatuur tijdens het vergisten in de gaten te houden.

Vooral na het brouwen van bier of whisky is dat een waardevol apparaat en kan het gistvat gesloten blijven

 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, de grootste oorzaak van vorming van azijnzuur zal ook wel liggen aan het niet goed desinfecteren van de gebruikte materialen of gebruik van geïnfecteerde grondstoffen bij aanmaken van de mash.

Mijn ervaring is altijd geweest dat het water net wel of net niet in het waterslot bleef zitten. 

Wanneer het een lekkere warme dag was, en mn vergisting was goed op gang dan lag aan het einde van de dag al het water uit mn waterslot. 

Die Tilt is zn gewicht in goud waard. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Silicone kurken kopen als het voor pure alcohol is, brouwmarkt heeft deze

bv  https://www.brouwmarkt.nl/siliconen-stop-17-x-22-mm-zonder-gat.html  deze is geschikt ter vervanging voor de type M (beide modellen) kurken bij flessenland

 

Hoewel ik een recipiënt zou aan raden van 5liter, deze zijn geschikt om een volle reflux run van sugarwash in op te vangen. Volledige stripruns van een 25l mash etc

 

De 5liter weckpotten zijn handig voor op te vangen, grote opening dus makkelijk om een filtersysteem te voorzien. Handig om te stockeren als je teveel hebt. Alleen het uitschenken kan soms een rommeltje zijn, gieten met overtuiging werkt het beste naar mijn mening...

Beantwoorden
Berichten: 445
Topic starter
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De turbo gist was vanmorgen nog niet echt goed op gang gekomen,om 12 uur een liter appelsap toegevoegd.En hij komt nu goed op gang,staat goed te bubbelen.

 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nog niet echt goed op gang gekomen zij je, dus hij liep dan wel al?

Ik snap niet dat jullie zulke problemen hebben met turbo's, heb ik nooit gehad. 

Mischien een tip, water vullen met de douchekop zorgt ervoor dat je lekker veel zuurstof in het water krijgt voor een goeie start. 

En lauw/warm water gebruiken net onder de max temperatuur die je gist aankan.

Klein beetje meer geduld scheelt ook een jas. 

En nou lekker pruttelen met dat waterslot. 

Beantwoorden
Berichten: 445
Topic starter
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het kan zoveel oorzaken hebben dat een turbo gist niet goed opstart, en het kan ook in een keer goed gaan.

Dit is mijn eerste Batch die ik maak dus is voor mij ook even kijken hoe en wat,ik denk zelf dat de temp te hoog was ik zat op 27 Graden toen ik de gist er bij heb gedaan, en er goed doorheen geroerd in plaats van er boven op en laten rusten en na 15 min door roeren.

Ik heb het niet met een douche kop gedaan maar gewoon met een liter maat de emmer gevuld.

wel even met de staafmixer er door heen gegaan om zuurstof in het water te krijgen.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Raymond, ik denk inderdaad dat je temperatuur te hoog is. Ik ga er van uit dat jij de gist samen met je bestelling bij Jan mee hebt laten komen. Ik heb daar zelf nooit mee gewerkt, maar als het goed is staat de gebruikstemperatuur van de gist op de verpakking vermeld.

Beantwoorden
Berichten: 445
Topic starter
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klopt Rob heb het gelijk mee laten komen, maar waterslot staat lekker te bubbelen nu.

Elke Batch is nog een leerproces en het komt altijd goed, en geduld is een schone zaak.

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 445
Topic starter
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wat te doen? mijn emmer suiker water met water slot geef nog steeds bubbels, begint een beetje te jeuken om mijn eerste stook te doen.

datum start 17 mei geef nu nog ongeveer 1 bubbel elke 30 sec.

opgestart met turbo gist en 8 kilo suiker.

kan ik met een klein luchtslangetje door het gaatje van het water slot een beetje opzuigen?

en het alcohol % Meten met een vino meter?

en als het hoog genoeg is, de stookwijn met turbo clear helder maken , na het over hevelen naar een andere ton.en dan morgen stoken?

of gewoon nog even geduld hebben maar dan wordt het niet eerder stoken dan eind volgende week.

 

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 10
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?