Meldingen
Alles wissen

Welke ketel/volume aanschaffen?

Pagina 1 / 2

Berichten: 81
 jurj
Topic starter
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Graag had ik advies ingewonnen over waar je als beginnend hobby stoker het best mee begint als ketel. Ik ben zeer gecharmeerd van de alembiek stills. Alleen twijfel ik enorm over het volume. 1.5 lijkt zo weinig. Zeker als je rekening houd met voorloop en naloop.

Any thoughts?

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 71
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Jurj,

Ik ben ook een nieuweling op het gebied van stoken en heb twee maanden geleden mijn eerste ketel aangeschaft. Ik twijfelde heel lang tussen de 5 en 1.5 liter alambiek maar heb na wat research toch gekozen voor de 10 liter. Waarom?: al maak je een stookwijn is dat al snel 10 liter. en al wil je die verstoken ben je met een 5 liter ketel al zon 15 uur bezig. Je kan namelijk niet 5 liter verstoken maar ongeveer 3.5/4 liter in een 5 liter alambiek. 

Het kost een beetje meer, maar ik ben super blij dat ik voor de 10 liter heb gekozen.

Een bijkomend voordeel is dat de kolom voor de 10 liter in prijs is verlaagd en daar kan je heerlijke kruiden in doen om mooie borrels te maken bij het stoken. 

succes met kiezen!

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
Topic starter
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoi toorenburg,

Bedankt voor je reactie!
Het is voor mij de bedoeling om in kleine hoeveelheden het stoken onder de knie te krijgen, recepten te finetunen en gewoon voor mezelf een lekker drankje te maken, ik vrees dat 10 liter toch wat veel is(en moeder de vrouw gaat ook niet blij zijn als ik ineens +/- 600/700€ uitgeef aan een still) 😉

Ik zit te twijfelen tussen een 1.5 en idd de 3 of 5 liter.

enig idee hoe lang je moet stoken voor een 1,5 liter te distilleren?

blij dat ik dit forum gevonden heb!

Beantwoorden
Berichten: 71
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dan zou ik de 3 liter doen, aangezien je geen kolom hebt voor de 5 liter

Beantwoorden
Berichten: 71
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

en 1,5 liter distilleren. hoe sterk precies? als ik distilleer komt het er meestal als 70% uit dit kan je (moet) je verdunnen, ik doe dat naar 35% dus heb je na 75cl al 1,5 liter borrel.(wat in 4 uur te doen moet zijn.  Maar om 1,5 liter van 70% te verkrijgen denk ik dat je met een 3 liter still zon 8 uur bezig bent. (gokje want ik doe met mijn 10 liter zon 6 uur over het stoken van 1 keteltje vol)

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
Topic starter
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

voor te proberen gewoon een basis sugar mash, (ik ben echt nog groen groen groen)

sowiezo eerst goed aan het inlezen, maar zou in de toekomst graag  zelf whisky stoken, ben nu eenmaal een whisky liefhebber.

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
Topic starter
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

wat is eigenlijk het grootste verschil tussen wel kolom en geen kolom? 
Ik heb iets gelezen over stookwijn met fruit dat je daar beter de klassieke alembiek voor neemt omdat anders de smaken van het fruit vervliegen in de kolom.

klopt dit?

Beantwoorden
Berichten: 71
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Whisky is een fantastisch product! Ik heb al mijn eigen bier gebrouwen en ben zeker van plan om eens een keer een bier te maken voor een whisky! 

Ik heb er nog niet eerder over gehoord dat de smaken kunnen vervliegen, ik ga zeker het verschil eens uitproberen. in de kolom kun je kruiden liggen zodat de smaak daar uit onttrokken word bij het stoken en je een jenever kan maken of andere kruiden aan je drankje kan toevoegen

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
Topic starter
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

mijn droom is natuurlijk de perfect voor mijzelf gemaakte single malt, met mooiste verhoudingen tussen turf, rook, hout en op porto vat gerijpt....zalig.

Als je hier de 3.5 kolom besteld is het dan zo dat je de kolom er ook tussenuit kan nemen? of is het 1 geheel?

Beantwoorden
Berichten: 71
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kan de kolom er tussenuit halen, je kan ook contact met de leverancier opnemen. Heb ik ook gedaan en die helpen je super! Ze drinken nog net niet je borreltje mee 😉

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
Topic starter
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dan wordt het idd interessant om de 3.5L kolom te pakken, dan kan je meerdere zaken bereiken met 1 still.

merci voor de uitleg!

en borrelke meedrinken dat kan zeker, als ik ooit is een borrel geproduceerd krijg. lol

Beantwoorden
Berichten: 71
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik ben benieuwd naar hoe het je afgaat! hou me op de hoogte, ik ben ook net begonnen, jij kan leren van mijn fouten of bevindingen en andersom! 

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi allemaal, over het vervliegen van smaken in de kolom:

De kolom alambieken hebben een kolom (lege buis met roostertje om kruiden in te doen)
In dit type kolom ketel vervliegen de smaken niet. 

De refluxkolom ketels zoals de Still Spirit T500 die wij onlangs hebben toegevoegd daar vervliegen de smaken wel in. De reflux kolom heeft dan ook geen ruimte om kruiden in mee te distilleren en is enkel gemaakt om een zo hoog mogelijk percentage schone alcohol te verkrijgen. Veelal boven de 90% in 1 run.

Wil je dus fruit verstoken kies dan voor een klassieke Alambiek, al dan niet met een kolom.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zoals ik reeds in een ander topic adviseerde dat een T500 niet geschikt daarvoor is, maar de mensen lezen zich niet voldoende in.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De T500 is meer "allround" dan je zou denken:

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?