en dat wordt er bedoeld met je vermogen regelen.
je kijkt naar je destillaat uitloop en als die minder wordt, voer je het vermogen op.
dit kan een grotere gasvlam zijn of meer watt's bij electrisch stoken.
als je een constante uitstroom houdt van je destillaat, wordt de temperatuur in je top inderdaad vanzelf 100 graden.
Toch snap ik iets niet. Je zou toch verwachten dat als de hoeveel water groter wordt na verloop van tijd de brander ( op de zelfde stand als het begin) ook deze wat verwaterde stookwijn weer op temperatuur krijgt en dat de alcohol weer gaat lopen. Maar dat is niet het geval, de temperatuur komt er nooit meer. Althans heb het geen uren geprobeerd, maar de kolom was helemaal koud geworden en moest dan weer met hoog vuur flink stoken. Ben blij dat ik dat gedonder met de T500 niet meer heb.
Toch snap ik iets niet. Je zou toch verwachten dat als de hoeveel water groter wordt na verloop van tijd de brander ( op de zelfde stand als het begin) ook deze wat verwaterde stookwijn weer op temperatuur krijgt en dat de alcohol weer gaat lopen. Maar dat is niet het geval, de temperatuur komt er nooit meer. Althans heb het geen uren geprobeerd, maar de kolom was helemaal koud geworden en moest dan weer met hoog vuur flink stoken. Ben blij dat ik dat gedonder met de T500 niet meer heb.
het verdampt ook wel.
maar om 1 kg water moet je bijna 3x zoveel warmte toevoegen in Joule dan 1 kg ethanol.
dus als je je brander even hard laat branden, gaat gewoon je destillaat flow 3x zo traag.
Goh, wat een heisa vandaag... haha bloed serieuze hobby. Wat ik er nog over kan zeggen, op het laboratorium van een grote raffinaderij die iedereen kent hebben we een opstelling voor proces verbetering. Geleel in hoge kwaliteit glas. De regeling, thermo koppeltje top van de kolom net voordat hij over de top gaat gekoppeld aan de verwarming plaat. SP temp bereikt, afvoer klep open. Temp te hoog, vermogen naar beneden(niet uit). Temp te laag, afvoer klep dicht en vermogen omhoog. Is geen hocus-pocus...
Lummel, als je water wilt koken, dan zal bij een hogere vlam het water sneller koken, maar niet boven de 100 graden uitkomen.
Datzelfde geldt ook voor alcohol, wat een kook-/verdampingstemperatuur heeft van 78,4 graden, dus ook nu kun je de vlam hoger zetten, maar dat zal niets veranderen aan de kook-/verdampingstemperatuur.
Ga je deze twee vloeistoffen mixen, dan zal je een kook-/verdampingstemperatuur krijgen die ligt tussen de 78,4 en 100 graden.
Afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof die overblijft, zal deze steeds ietwat minder energie nodig hebben, datzelfde doe je immers thuis ook als je iets "aan de kook brengt, kun je daarna de knop iets terugdraaien.
Dat is ook mogelijk bij de de Grainfather, waardoor hij behalve bierbrouwen, ook uitstekend kan distilleren alleen hoef je dat bij deze ketel niet handmatig te doen.
Daarna zal de verdampte alcohol weer gekoeld moeten worden om weer vloeistof te worden
In ieder geval werkt het bij niet zo. Ik heb steeds meer energie nodig en dat is een feit. Door de vlam steeds verder op te hogen kon ik heel lang de alcohol boven de 80 % houden. het is een ketel van 15 liter en de vlam moest verhoogd worden na ongeveer 0,4 liter van 85% anders viel de ketel stil. Nu is mijn vraag, zou de ketel weer zijn gaan lopen als ik de vlam uren zou laten staan? Of komt hij er nooit meer omdat er nu meer water inzit. Ik denk toch het laatste. Maar ik ben totaal niet technisch het is gebaseerd op eigen waarneming.
Lummel, ik kan het je simpel uitleggen.
- Eerst bevat je mash 20 liter water + 5 liter alcohol.
- Nadat je gedistilleerd hebt heb je alleen nog maar 20 liter water.
- Bij punt 2 heb je minder te verwarmen, immers heb je nu nog alleen maar die 20 liter water en zul je dus ook minder gas of elektra nodig hebben. Daar hoef je geen "ingenieur" voor te zijn om dat te begrijpen.
Ik zie wat ik zie en daar kan ik niets aan veranderen en dat heeft mij al genoeg geërgerd. Goddank heb ik nu de t500 d
Hoy,
Jeetje mensen toch, kunnen jullie hier niet gewoon jullie gedachten en ondervindingen neerposten, zonder mekander in de haren te vliegen, en verwijten te maken.
het is uit zo'n conversaties dat er veel kan geleerd worden, maar ik vindt toch dat het wat vriendelijker kan.
Mvg.
nee ik beweer dat je een grainfather moet gebruiken enkel waar een grainfather voor gemaakt is.Om bier te brouwen en meer niet . . . exact om die reden dat vermogen van dat kreng niet te regelen is en het daarom een belachelijk slechte destillatieketel is.
Hoy,
Wat verschil is er volgens U tussen de grainfather en de T 500, in mijn inziens niet veel het is beide een boiler met verwarmings weerstand met wat wijzigingen ten opzichte van mekaar.
de T 500 is volgens mij een vereenvoudigde versie van de grainfather, of omgekeerd de grainfather een uitgebreide versie van de T 500.
Waarom zou de grainfather dan een slechte distilleer ketel zijn, je hebt er een moutcilinder bij ( filter) enz..
Met de reflux werkt hij prima volgens mij ( op vol vermogen), tot nu toe toch.
Met den alembiekhelm voor de eerste stook ( ruwstook) volgens mij ook.
Als het is om door mijn posten antwoorden te krijgen zoals hierboven, maar ik post ze toch (ik had serieus overwogen om niet te reageren als het zo moet gaan) , dan heb ik liever dat jullie niet antwoorden en mij in mijn wijsheid laten of die goed of slecht is.
Mvg.
From : @ betweter
Overigens kun je de Grainfather wel regelen van 0 – 100 graden.
Het is moeilijk discusieren met iemand die denkt ingenieur te zijn en onzin uitkraamt
Hoy,
Over die temperatuur regeling voor bv. de fijnstook met de Grainfather, de T 500 heb ik niet,
Jullie moeten mij goed verstaan het zijn nog maar eerste ondervindingen ik ben nog volop bezig met ondervindingen op te doen.
Daar moet ik in swreijnders uitleg toch deels in meegaan, mijn eerste ondervindingen zijn dat als het verwarmings- element stopt met warmen als de temperatuur instelling bereikt is , het distillatie proces stopt ( loopt niet meer) en de top temperatuur snel Daalt.
Als je dan een tijdje schakeld tussen de weerstanden ( 500 W, 2000 W), het wel loopt en het dan een beetje werkt zoals een kookplaat stilletjes opbouwen van de temperatuur.
Het is daarom ook dat ik mijn koperen keteltje niet weg doe en het houd voor de fijnstook.
Als het is om door mijn posten antwoorden te krijgen zoals hierboven, maar ik post ze toch (ik had serieus overwogen om niet te reageren als het zo moet gaan) , dan heb ik liever dat jullie niet antwoorden en mij in mijn wijsheid laten of die goed of slecht is.
Mvg.
Zo, ik ken mijn eigen topic niet meer terug. Het ging over de bouw van een BOKA kolom, en die is klaar. Op een klem voor de product koeler na.
Met de Grainfather kun je prima destilleren alleen moet je wel even de gebruiksaanwijzing lezen en ook de connect control box hebben.
Je een beetje verdiepen in de materie dus.
Uit de manual (pagina 3)
FOR USE WITH THE GRAINFATHER CONNECT ALL IN ONE BREWING SYSTEM
The Copper Dome and Alembic Condenser can be attached to the Grainfather to turn it from a brewing unit to a distilling unit. The Grainfather Connect Control Box (included with the Grainfather) has a ‘Power Control Mode’ where you can specify the power output rather than specifying the target temperature. To enter (or exit) power control mode, hold the heat button for 6 seconds (there is also be an option to enter this mode from the mobile device app). Once power control mode is active, the LCD screen will change to only display the current temperature and power output. You can use the up/down buttons to change the power output in 5% increments.
The bene t of this for distilling is that you can lower the power output to slow down the speed at which the distilled spirits comes out. This is desirable during the spirit run when you are making cuts to separate the heads and tails from the hearts. You should make your cuts at speci c output temperatures (or ABV) which changes constantly, but if you slow down how fast the spirit comes out you have more time to take the measurements and make your cuts at the right time.
Hallo Erik, het is inderdaad zoals je zegt dat je wel even de gebruiksaanwijzing dient te lezen, i.p.v. de vermeende wijsheid van "ingenieur swreijnders" die glashard zegt:
Om bier te brouwen en meer niet . . . exact om die reden dat vermogen van dat kreng niet te regelen is en het daarom een belachelijk slechte destillatieketel is.
Sorry dat ik de forumleden daarmee confronteer, maar deze dissonant moet niet denken dat hij van alles kan zeggen.
Zie hier hoe deze woordenwisseling van zijn kant begon:
@ Betweter
stop nu eens met mensen op het verkeerde been te zetten
met dit te posten, bewijs je maar weer dat je geen zak weet van destilleren en dat je alleen maar mensen tegenwerkt!!
Komen alle reacties nog wel door?
Ik zie dat er nieuwe reacties zijn maar kan ze niet terugvinden.