Meldingen
Alles wissen

zwarte stukjes in de alcohol uit distillaat


Berichten: 14
Topic starter
(@b00nstrak)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik krijg zwarte stukjes mee met het destilleren. nu is mijn conclusie. suiker wat verbrand en dat er dus nog suiker in mijn mash zat.

klopt dit of kan het iets anders zijn?

Beantwoorden
8 reacties
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zou niet mogen in t destillaat... Met wat voor ketel stook je?

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@b00nstrak)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik stook met 15 liter alambiek ketel van stookwinkel. eerste keer dat ik m gebruik. heb m wel goed schoongespoeld voor ik hem ging gebruiken

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb ik ook last van! Ik mijn geval verwacht ik dat het aan de nieuwe ketel ligt. Een 5 liter whiskyalambiek van stookwinkel. Ik zag het spul ook liggen tussen de "lyne arm" en de overgang naar de koelworm. Even hardop nadenkend:  het kan eigenlijk geen verbrand suiker zijn . Hoe wil iets dat zo zwaar is meekomen via dampen want suiker karameliseert bij hoge temperaturen en verbrand dus bij nog hogere temperaturen. Temperaturen die je bij normaal stoken niet haalt. Maar wat is het wel? Groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@b00nstrak)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja inderdaad. had ik nog niet bij stil gestaan. ik heb een paar stenen liggen dacht even dat de pot daar tegenaanstond en dat er misschien wat modder/stof van de steen mee is gekomen, even op gelet maar dat is het ook niet.

de smaak is verder prima. de ketel koelt nu ff want ging iets te snel. beetje zoetig en het brand goed in de strot

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zou zeggen stook eens een ronde met water en kijk of er nog zwarte stukjes zijn. Als ja dan is er iets in je ketel dat afgeeft en reinig je dan met azijn te stoken. Suikerwash zou ik niet echt snappen daar je suiker normaal vergist is en als je het overhevelt en er mocht nog in zijn zal dat niet verbranden zoals Catnip het zegt. Als je met alambiek stookt ook altijd rustig stoken dus vermogen regelen

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Stukjes in je distillaat is mogelijk. Bij whisky mash kan, als je niet filtert voor je de stook doet, deeltjes graan in de ketel komen. Als die op de bodem liggen kunn die aanbranden en en meekomen. Maar het gaat hier dan om hele fijne deeltjes die onder druk meegevoerd kunnen worden met de stoom. Dit proef je ook, het smaakt dan aangebrand en je distilaat is afgeschreven. Maar als je een suikermash hebt gestookt in een nieuwe keten is het wel een vreemd. Dan zou ik zeggen spoel die ketel ff flink door met warm water. Of stook een keer water zonder te koelen, dat ook stoom uit het eind van de worm komt.

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@b00nstrak)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik ga vanavond de andere helft van mijn mash stoken. eens kijken of de stukjes dan weg zijn. heb gister een klein stukje koffiefilter gebruikt om de stukjes er uit te filteren.

anders ga ik er water door heen destilleren en kijken of dat helpt. wat kan ik het best gebruiken om mn equipment te reinigen? ik las lauw water en geconcentreerd citroensap.

is dit voldoende of is aan te raden om nog iets anders te gebruiken?

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je een nieuwe ketel hebt van stookwinkel, met 'schoon' koper, dan zou een poetsdoek en warm water in principe voldoende moeten zijn. Keertje goed doorspoelen met warm water, en een keertje water distilleren zonder te koelen, stoom uit de koeler zou in wez voldoende moeten zijn

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?