Meldingen
Alles wissen

Basisrecept rum


Berichten: 386
Topic starter
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Momenteel staat het tweede rumexperiment te vergisten volgens het recept van stookwinkel en zie ik geen enkele activiteit meer. Gisteren een staal genomen en het SG gemeten wat uitkwam op 1020. Melasse is best wat tricky, dat weet ik en vandaar mijn vraag hoe weet je nou of alles uitgegist is. We zijn nu twee weken verder.

Hartelijk dank voor tips

Beantwoorden
16 reacties
1 Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6780

@odevie Weet je je start SG? Melasse geeft door zijn hoge viscositeit nooit een 1000 of 0,990 meting. Waarschijnlijk is het gewoon klaar om te verstoken 😉

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 154
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Als je een brandende lucifer boven de mash houd en de vlam blijft branden is de vergisting voorbij, een eind sg van 1020 is vaak voorkomende eind waarde bij rum

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1203
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemiddag even een vraagje.

Misschien al wel eens gevraagd maar ik kon het niet vinden.

Waarom moet er suiker toegevoegd worden aan de melasse terwijl deze al veel suiker bevat?

Groet, @ndré🥃😎

Beantwoorden
5 Reacties
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 154

@ndre de geleverde melasse van de stookwinkel levert per liter gemiddeld 700 gram vergistbare suikers, je kunt ervoor kiezen geen suikers toe te voegen als je dit meeneemt in je berekening. Als je alleen kant en klare rietsuiker gebruikt word wel de smaak iets 'scherper'.

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1203

@rummy-dummy 

dus als ik het goed begrijp kan ik het beste alleen melasse gebruiken voor het beste resultaat 

groet @ndré

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 154

@ndre ik gebruik een eigen combinatie want smaken verschillen. Het is voor jezelf ontdekken wat bij jou het beste past...succes

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2106

@ndre in het grote rum topic wordt dit een paar keer aan gehaald. Maar in het kort, de melasse die wij gebruiken is een rest product van het maken van suiker. Het is dan lang gekookt om de suiker er uit te krijgen, maar krijgt daar door een wat sterke "brand" smaak. Dat wordt door de blanke Bacardi drinkers niet altijd gewaardeerd (ik in mijn mojito ook niet zo). Je kan dan de melasse verdunnen met rietsuiker of zoals Bacardi doet het meermalen door een kolomketel halen. Goede rum wordt dan weer door de eerste koud persing van suikerriet gemaakt met een combinatie van suiker en vezels. 

Mijn 2 basis ingrediënten voor 27 liter rum stookwijn zijn 5 liter melasse en 2,5 kg rietsuiker. 

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1203

@rumo 

Dan ga ik dat voor de eerste keer ook aanhouden

5 liter melasse en 2,5 kilo rietsuiker

ik kan altijd veranderen

bedankt voor de tip👍

groet @ndré 🥃😎

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 630
(@rinus55)
Prominent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vanmorgen melasse gehaald bij stookwinkel, aardige en behulpzame man trouwens, en er staan nu 2 emmertjes van 15 liter te gisten, ga verschillende recepten doen en proberen.

Deze is 2liter melasse, 500 gram rietsuiker, kilo bananen die tot een papje waren gemaakt in kokend water. en 2 thee lepels citroenzuur

Beantwoorden
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2106

@rinus55 en wat heb je als gistvoeding gebruikt?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 630

@rumo niks, vergeten maar ze borrelen als een gek, misschien dat die bananen gekookt wat voeding geven, wel citroenzuur gebruikt met koken

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2106

@rinus55 je gaat toch wat verschillende recepten proberen, dan kan je de volgende keer gistvoeding toevoegen. Je kan DAP, marmite of zoiets gebruiken, ik gebruik voor de rum meestal mout.

Maar dat het bij jou gist is niet zo gek, want alleen melasse of een banaan gist ook al 😀 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 630

@rumo dat mout kook je toch?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2106

@rinus55, 1 uur op 67 graden.

Er is een heel groot topic over rum en daar staan dit soort dingen in, zoals de melasse wassen en gelijk de mout daarin verwarmen.

Beantwoorden
Berichten: 13
(@bort0)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ook ik heb gisteren 2 vaatjes nelasse gehaald. Gesellig gekletst en enn beetje gist en andere prut gescoord. Daar ga je met plezier even heen alleen  grootverpakking whisky smoek essence had ie niet op voorraad. Schijnbaar een hardloper

Beantwoorden
1 Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 630

@bort0 het is idd een gezellige vent, moest helaas nog meer doen anders was ik een uurtje gebleven

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?