Zo ging het dus vroeger .
Nu heb ik nog appels aan de boom hangen.. toch maar eens die spontage gisting doen want de kelder heb ik ook. Maar ...vergisten in een vat ? Dat wordt toch gewoon een kunststof kuip voor mij.
Groeten Catnip
Okay, I chickened out. Na een nacht en een dag van 'spontane vergisting' was er werkelijk niks veranderd. Had het tevergeefs eerst warm weggezet om het wat op te starten. Toch maar half zakje wijngist erover en binnen een minuut was het waterslot in beweging. Het staat nu te vergisten bij 12 graden. Llllaaangzzzaaamm..
Moet cider nog een malolactische gisting ondergaan of wordt ie daar te plat van?
Groeten Catnip
Catnip, ik ben maar een noob. Maar is 12 graden niet veel te laag? Ik gebruik wijngist van mangrove jack.
Nou Murmillo, dat dacht ik eerder ook. Maar heb zelfs wel eens druiven buiten gezet in de sneeuw in de hoop dat het ging klaren. Het geschommel met het gistvat maakte toen de "hoed" wat los en het ging gewoon lekker door met gisten. Het was toen 6 graden buiten. 12 graden zit nog in het temperatuursbereik van de braumarkt gist die ik gebruik. Wil geen reclame maken, maar deze gist is echt een taaie. Gebruik je de cider gist van MJ?
groeten Catnip
De tweede gisting die bij natuurlijke gisting ontstaat (mololactisch / melkzuur )
Maakt niet de smaak plat maar zachter en voller.
het spontane kouder gisten zorgt voor een langzamer gistings proces en een zeker aroma vorming .
Het laag pitchen omdat het iets langer duurt voor opgang komen snap ik .
( chicken out ? Ik denk dat het meer macht der gewoonte is . Men wil binnen paar uur of dagen tegenwoordig het liefste een waterslot zien spuiten.
Neem de tijd voor beste resultaat . Komt vanzelf goed )
Yes! Die gebruik ik, maar na jouw bericht en die van Robbert, zal ik mijn vragen stil houden. Succes catnip.
Veel gisten kunnen gerust tegen een lage temperatuur. 15°C geeft een andere smaak dan 25°C, en dat verschild dan van gist tot gist. Heb al eens vermeld, de Fermentis Safale US-05, die bij een test op 2°C (ja 2°C) na een langere tijd volledig uitvergiste. Smaak is dan wel een stuk anders, maar hé , elke temperatuur zijn smaak.
Guilty as charged. Met plat bedoel ik meer dat het misschien wat kleine koolzuurbelletjes achter laat en niet echt een sprankelende cider door hergisting op fles bijvoorbeeld. Of zou dat toch gewoon samen gaan? Ahhh keuzes.. als het mislukt hoef ik slechts een jaar te wachten.
groeten Catnip
Dank voor je bijdrage
Dat moet gewoon samengaan . Alleen goed opletten wanneer de koolzuur opgang komt . en Dan niet te lang wachten .
Yep. Goede tip. Heb wel wat flessen liggen die op spanning kunnen staan maar een PET fles vind ik toch wat veiliger. Die knalt echt niet zomaar. William en Murmillo ook bedankt voor de reacties. Die malolactische gisting komt er wel. Klontje suiker erbij?
groeten Catnip
Ik houd wel van traag en aroma. Ga mijn appel Wijn eens proberen te vergisten in de kelder. Leuk experiment.