Meldingen
Alles wissen

Groningse Fladderak


Berichten: 4
Topic starter
(@burningcastle)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goedemiddag stokers,

Het is al weer enige tijd geleden dat ik mij heb voorgesteld op het forum ( https://www.stookforum.nl/reply/re-stel-je-even-voor-2286/ ). In de tussentijd heb ik aardig geëxperimenteerd, en gelukkig met veel successen. De afgelopen periode heb ik een aantal keer neutrale alcohol gestookt, waarbij de stook met Turbogist de hoogste opbrengst had. Ook heb ik appel-kaneel likeur, druivenlikeur uit druivenmarc, whiskey en meerdere gin recepten gestookt, de meeste worden ook gretig afgenomen door vrienden en familie.

Nu heb ik van mijn schoonvader het verzoek gekregen om eens het oud Groningse drankje Fladderak te maken. Er zijn een aantal recepten beschikbaar, waarvan 2 geschreven door Ad Coumou en een aantal op internet. De recepten van Ad bevatten alleen citroen, suiker en kaneel. Waar andere recepten citroen, suiker, kaneel, anijs, kardemom en kruidnagel bevatten, bijvoorbeeld het recept van Hooghoudt. En dan kan je nog de kruiden eerst macereren en opnieuw verstoken, of de kruiden samen met de citroenschillen in de alcohol.

Nu ben ik bezig om zelf tot een recept en werkwijze te komen en ik ben benieuwd of jullie het ook zo zouden doen.

Mijn ingrediënten en werkwijze per liter Fladderak(26%vol):

  • 750 ml neutrale alcohol van 40%
  • 3 gram kaneel
  • 3 gram anijs
  • 1,5 gram kruidnagel
  • 1 snufje kardemom
  • 200 gram suiker (in siroop)
  • 3 onbespoten citroenen (alleen de gele schil)

Als eerste wil ik alle kruiden voor een maand in de 40% neutrale alcohol laten macereren. Vervolgens wil ik deze alcohol verstoken en opnieuw terug brengen naar de 40%. Hierna wil ik aan 675 ml de schil van de citroenen toevoegen en het nogmaals een maand laten staan. Na deze maand wil ik de suiker toevoegen en het geheel terug brengen naar 26%. 

Ik hoor graag of jullie het ook zo zouden doen of dat jullie nog adviezen hebben.

Beantwoorden
4 reacties
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

je zou het maceraat ook 7-10 dagen kunnen laten trekken. Hierna het maceraat op 55 Gr een aantal uren au vin Marie kunnen zetten ..
Deel het maceraat in een 2/3 en een 1/3 deel .
Distilleer het 2/3 deel en wanneer dat is gedaan breng je het op zelfde sterkte al het 1/3 deel deel (wat je hebt gefilterd) en voeg ze dan samen .
Hierna een paar weken wegzetten

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@burningcastle)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de tip Robbert! 

Wat is de gedachte achter deze manier en wat doet dit precies met de smaken?

Tevens vroeg ik mij af of de kruiden moeten worden verwijderd uit het maceraat voor de au bain marie? Of moeten de kruiden achterblijven in het 1/3 deel?

Bedankt alvast. 🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De gedachte is dat het bij deze types dranken een van de oude gebruikelijke methode is .
het geeft vollere smaak en daarbij ook kleuring.
Het macereren op warmte doe je met de kruiden .
Na macereren deel je de drank .

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@burningcastle)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt ik ga het zeker zo proberen! 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?