gewoon zoals het vroeger werd omschreven .
Dit recept uit 1936 trok mijn aandacht en het leek mij leuk om deze eens te gaan maken, alleen miste ik het meest belangrijke ingrediënt namelijk geduld. Ik heb er wel heel veel van geleerd en inmiddels een eigen 'recept' voor kersenlikeur.
Om de zeer rijpe kersen te plukken had ik dus geen geduld zodat ik gewoon rijpe kersen heb geplukt, een stenen mortier had ik ook al niet, dan maar de pitten er uit en de kersen fijnknijpen. De vruchtenpulp bijna 2 dagen laten staan en daarna het sap uitgeperst, de keuken schoongemaakt en de vloer gedweild. 😉 Daarna volgens recept water toegevoegd en laten opkoken en na het afkoelen de alcohol toegevoegd, geen amandeltinctuur want die had ik nog niet. Via Google een recept gevonden om amandeltinctuur te maken en na 5 weken kon ik dan uiteindelijk die amandeltinctuur toevoegen. Resultaat: 9 flessen a 70 cl. heerlijke kersenlikeur.
Volgend jaar nogmaals het recept uit 1936 uitproberen maar dan met geduld.
kersen verwerk tot kersen likeur is heel simpel .
Er zijn diverse oude recepten nog te vinden . Meestal doe ik het heel simpel om zoveel mogelijk smaak te krijgen .
Ik haal stelen eraf . ( Deze bevatten enorm veel looizuur dat geeft een bittere smaak dus verwijderen ) stamp ze tot pulp vul aan met water dat de kersen net onder water staan ,
Verwarm ze even en onder het roeren komen de meeste pitten wel te voorschijn drijven en verwijder ze zoveel mogelijk
Dan wat zeer belangrijk is bij kersen ! breng ph naar 3,5 met wat fosforzuur of zwavelzuur .
Laat ze dan vergisten .
Kersen geven nihil aan methyl dus minimale voorloop . En naloop komt wanneer je op ongeveer 50% nog maar krijgt dus moment van bitterheid dus dan scheiden.
Nooit doorstoken boven 94 graden !
Ik heb het nog simpeler gedaan, met dit warme weer ben ik een beetje lui. Ik heb bij de Xenos een apparaatje gekocht waar je de pit mee uit de kers druk(heel handig). Zoals ik wel vaker fruitdrankjes maak ben ik begonnen om een fles voor 1/5 te vullen met suiker. De suiker daarna in een pannetje met een klein beetje water en wat citroenzuur 20 min gekookt. Daarna de fles voor 1/5 gevuld met de pit loze kersen. De warme suiker over de kersen gegoten en dit 1 uur laten staan. Meestal vul ik de fles dan met sterke alcohol zodat ik op ongeveer 40% uit kom, maar dat had ik niet. Ik heb dus de pruimen snaps van 40% genomen. De fles zet ik nu voor een week of 6 weg. Daarna filteren en nog wat glycerine er bij.
Ik weet meestal laat je het fruit macereren in de alcohol maar dit werk ook heel goed. Ik maak zo veel fruit drankjes.
Welke verhoudingen worden er voor de amandel tinctuur aangehouden? Staat 50g toevoegen, maar hoeveel gram amandelen op hoeveel alcohol om de tinctuur te maken? 🤔 heb alcohol alsook bittere amandelen staan
daarnet 1,6 kg kersen op de markt gehaald. Deze met de hand fijngeknepen nadat ik de steeltjes weggegooid heb.
Zit alleen te denken over die koele plaats. Is de koelkast niet te koud? Koele plaats in kersenseizoen is volgens mij een kelder van +/- 13 celcius? Die heb ik niet.
Weet ook niet wat er nu moet gebeuren tijdens die "enige dagen" Moet het iets gisten of is het om het sap beter los te krijgen?
Enfin, heb het nu dus in een weckpot in de huiskamer staan, 20+ graden. Dus zal het over een paar uur maar in de koelkast zetten.
Zodra "enige dagen" voorbij zijn trek ik de sapcentrifuge maar van zolder en jaag ik het daar door heen.
Ik denk dat ik ook voor de dr oetker amandel dinges ga. (ik heb nog wel wat amaretto extract) maar de dr oetker is ook wat bitterder.
Als mijn inschatting klopt dat het recept met 5,5 kg voor 10 liter is kom ik net niet aan de 3 liter.
db
De pitten heb ik trouwens dus ook heel gelaten.
db
Drie kersenpitten worden man bijna fataal
Een 28-jarige man uit het Britse Blackpool is aan de dood ontsnapt nadat hij drie kersenpitten had opgegeten. De man wist niet dat die cyanide bevatten.
Ik had ergens al in mijn kop zitten dat pitten van dit soort vruchten cyanide konden bevatten maar met drie kapotte al kunnen gaan hemelen?
Blij dat ik ze nog heel heb 😉
db
Heeft het ook zin om kersen op 96% neutraal weg te zetten, en na een aantal weken dit te filteren , het resultaat te verdunnen om het dan opnieuw te stoken ? Blijft er smaak over ?
Zou deze stap extra smaak opleveren om deze stook vervolgens weer weg te zetten met kersen om er dan likeur van te maken ?
harry