Meldingen
Alles wissen

Rum d'Agricole, Melasse of Panela


OptiCase
Berichten: 54
Topic starter
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

De lente is begonnen en het stoken begint weer te kriebelen. Om het seizoen van start te gaan wil ik een eerste Rum gaan maken. Zelf ben ik meer fan van de Rum uit de Agricole (landbouw) school. Officieel gebruiken ze in deze methode pure suikerrietsap / rietsuikersap.

Nu is pure suikerrietsap bijna niet te vinden dus dacht ik. Hoe ver komt de benadering om Panela te gebruiken? Dit op te lossen in water om zo toch een soort van pure suikerrietsap te hebben.

Iemand ervaring met deze methode? Ik wil het liefst wegblijven van de Melasse. 

NaturaPlaza verkoopt Panela per 5kg voor ongv 23 euri. 

Beantwoorden
10 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10617

@opticase panella kun je een heerlijke "rum" achtige drank mee maken . Het is ook niet onbekend.  In landen zuidelijke van mexico en  venusuela, colombia is het niet ongebruikelijk . Nadeel hier is de prijs.  Je kunt het het best meenemen uit frankrijk . Carrefour is het betaalbaar . 

Je hebt ook weinig verder nodig . Panella  , rauwe schil van ananas, water onbespoten bananen schil , en zuur  Zorg dat  Het  vanzelf gaat gisten.  Binnen 5 tot 8 dagen is het uitgegist .

2 overhalen op potstill . Rijpen op blank eiken . Het heeft tijd nodig.  De eerste weken laten staan dan is het niet lekker ( tenzij smaak onderhevig is aan de dorst )

Vrij simpele drank. 

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@robbert Dank voor je antwoord Robbert.

Kun jij iets vanuit jou ervaring zeggen of Rum gemaakt van Panela verschilt in smaak van Suikerrietmelasse of suikerrietsap?

Mijn vraag komt omdat je in jou antwoord "Rum" achtige drank benoemd. Daaruit maak ik op dat het Rum benaderd maar niet haalt..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10617

@opticase  het is lastig om dat juist te beantwoorden.  Dat komt omdat er in de producten  grote verschillen zitten maar voornamelijk in hoe geproduceerd. 

Je hebt melasses die zeer donker zijn " vuiler" dan de licht bruine.  Zo ook met rietsuikersap donker of licht.  En ook met panela.  Melasse voor verwerking in veevoeder heeft hogere brix dan voor voedings industrie.   

Als je echt terug gaat naar authentieke rum Een echte goede zware  rum wordt gemaakt van de restanten van de rietsuiker productie. M.a.w. de rietstengels worden ondaan van suikers door persen en koken.  Maar in de de rauwe vezelresten achtergebleven suikers is nog een vrij substantieel deel  . Dit wordt in bekkens en water aan gisten gebracht en daarna verwerkt.

Dus des te "vuiler" basis product is des te meer smaak. .

Panella is een vrij vuile rietsuiker dus afhankelijk van hoe verwerkt kun je een gemiddelde - lightbody rum verkrijgen .  Panella kan gemaakt zijn uit melasse dus zou melasse meer body kunnen krijgen. Maar panella kan ook bij fabrikanten een soort ingedikte melasse zijn wat het dan gelijk steld aan . 

Rietsuikersap is gekookt en meer gezuiverd dus zal minder smaak geven.  

Voordeel van panela is zoals is eerder al zei het vergist makkelijker uit zich zelf  na verdunning en is daarin stuurbaar. En hogere kans op volledige vergisting 

Maar in verpakking kan het beter bewaard dan melasse  . 

Bij hogere brix is er minder kans dat micro organismen gaan werken dan in lagere. Met andere woorden een melasse is veel meer vloeibaar en kans op dat er al in vat een ongecontroleerde fermentatie kan beginnen wat invloed heeft ook op smaak. 

Dus afhankelijk van kwaliteit product kan het variëren in uitkomst . Als de panela bijna zwart is krijg je een prima rum . 

( In ver verleden kocht ik baaltjes suikerriet  . Dat was ooit goedkoop. Erg Veel werk in verwerken maar omdat je alles gebruiken kon kreeg ik zware rum .  Omdat riet nu duur is en ik niet meer de zin en drive  heb in stoken begin ik er niet meer aan .  En ik krijg mijn voorraden toch al nooit meer op in dit leven )

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@robbert dank voor je heldere uitleg! Het zal even een afweging gaan worden tussen een veevoeder melasse, panela of toch een oerzoet (bio oersuiker waar de mineralen en vitamines nog meer in lijken te zitten)

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 161

@robbert Met volle aandacht volg ik dit stukje, kun je wat meer in detail vertellen hoe je rum van panella maakt zoals, hoeveel kg panella, rauwe schil van een complete ananas hoeveel bananen, en zuur welke zuurte graad aanhouden.

ik ga er vanuit dat je panella eerst oplost met water koken of net aan de kook?

Alvast bedankt voor je antwoord.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10617

@bazz de panella oplossen in water van 80 graden.  Aanzuren met appelzuur tot ph 4,2 - 4,5  .  Aantal kilo is afhankelijk hoe groot jou vat is   .  Gewoon de vloeistof op sg van 1080 -1090 . 

Op 20 Liter  een ananas schil compleet liefst over rijp. Voor de ( Je kan ook een complete ananas is stukken erin doen.)  En 2 finke bananen met schil. Dit is voor de iso-amylbutanoaat en benzylbutanoaat vorming  maar ook kun je hier mee een spontane gisting starten .

 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 161
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Panella gekocht vraag me alleen af de opmerking "buiten bereik kinderen houden" bestemd is voor of na het stoken 🤨

Ga beginnen met 5 kg panella en houdt wat Robbert aangaf aan ben erg benieuwd.

1744541309-20250413_124401.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 337

@bazz gaat u ook een spontane gisting laten ontstaan of gebruikt u toch gist ?  Het stinkt flink dus in huis gisten is niet fijn en buten is het te fris nog. 

Rob heeft een verwarmde kas waarin hele jaar altijd zomers warm is daar doet hij gisten . Spontane gisting bij een lage temperatuur duurt nogal even dat is ook niet goed voor smaak . 

 

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 161

@theresa Ik ga voor een spontane gisting, ik heb een gistingskast in mijn tuinhuisje moet zeggen dat ik normaliter wel gewoon gist gebruikt maar ik vind het weer een leuke uitdaging ben benieuwd naar de smaak, en of de gisting snel tot stand komt.

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 337

@bazz Als u een gistkast  gebruikt heeft u veel meer kans op lukken van natuurlijke gisting in stand te houden. Nu is het buiten wel weer om gist te beginnen . Naar nog te fris  . Ik gebruik mijn honing en bloezem nu voor starter . Gisten doe ik in onze centrifuge machine ruimte . 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?