Meldingen
Alles wissen

Whisky recept 2


Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dit whisky recept ontvingen wij van ons lid Geert

voor een makkelijker recept gebruik ik:

2 kg moutextract
1 kg whisky gerst
1 kg roggevlokken
1 kg gerstvlokken
2 zakjes whiskygist
2 theelepels citroenzuur
1 dopje nutrilon
10kg suiker +water samen 50liter

De vlokken en de gerst doe ik in hopzakken en laat dat in de warme brouwwijn zakken, als ik het gestookt heb gebruik ik de restwijn weer maak het weer aan met water en suiker en gist en het wordt steeds beter na een maand of 2 al goed te drinken (uit eiken houten vaatje) collega van mij een kenner ga me er een 8 voor

Beantwoorden
7 reacties
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een tijd geleden dat ik het forum heb bezocht. Dit heeft alles te maken met mijn stookbezigheden. Vandaag heb ik deze zo goed als afgerond.

In het begin heb ik wat geexperimenteerd met een suggarwash en essences. Dan gestart met mijn whiskybereiding. Ik ben vertrokken met 25kg mout (half om half whiskymout van brouwland en  pilsmout). Ik heb vier batches gemaakt van 6.25kg mout in 20l water. Na filteren heb ik nog gespoeld met 5l water van 80°C. ik heb volgend maïschema gebruikt: 35' op 55°C, 60' op 65°C en 45' op 73°C. Daarna nog een rustfase van 15' bij 78°C.

Volgens brewersfriend zou ik uitgekomen zijn op een bier van 7.5%. Volgens mijn dichtheidsmetingen voor en na de gisting zou ik een rendement halen van 75% wat me doet uitkomen op 5.5%.

In totaal had ik dus 100l te destilleren. Na de eerste stook heb ik dit kunnen reduceren tot 20l van 30%. De tweede stook bracht 4l van 80% op. Net genoeg om te verdunnen tot 5l van 65%. Deze 5l zijn nu aan het rijpen in een eiken vaatje. Voor het proeven is het spijtig genoeg nog wel drie jaar en één dag wachten.

Volgend jaar ga ik hetzelfde doen maar dan met geturfde mout (20 ppm) te koop bij Vanderkooy). In afwachting daarvan moet ik nog 50kg appelen en peren zien te verwerken.

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nog een kleine correctie. Ik heb 8l spoelwater gebruikt. Hiervan zijn er 5l mee in de wort gegaan.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb de 30 ppm van Van der Kooij getest, heerlijk diepe rooksmaak.

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Op het whiskyforum heb ik gelezen dat whisky op een nieuw vat maximum 3 maand mag rijpen. Anders gaat het hout teveel overheersen. Gisteren dus het momènt-suprême. Het resultaat mag er zijn: mooi van kleur en qua smaak beter dan verwacht.

Ondertussen heb ik een Grainfather aangeschaft. In combinatie met de copperdome en koeler van de t500 zal dit me veel werk besparen bij de volgende batch met geturfde mout.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het maximum van drie maanden wat je aangeeft, voor welk formaat vat geldt dat?

Mijn 5 liter zit er nu een maand of drie in dus moet ik snel een tweede batch maken  wil ik het vat niet leeg laten staan.

Weet je toevallig ook wat het maximum is van een tweede rijping in het bewuste vat?

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb ook een vat van 5 liter. Vermits ik er in de komende periode niet zal in slagen om dit opnieuw te vullen ga ik het laten drogen.

Volgens het whiskyforum geldt de drie maand enkel voor nieuwe vaten. Bij hergebruik zou drie jaar geen probleem mogen zijn. Ik zou toch regelmatig eens proeven. Hoe kleiner het vat hoe sneller de whisky klaar is.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hij smaakt al bijzonder goed 🙂

Zal volgende week eens een nieuwe batch maken dan kan de 5 liter gebotteld worden als de gisting en de stookrondes voorbij zijn.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?