Misschien al vaker gesteld
Maar wat is nu het beste recept voor een basis stookwijn.
Voor een neutrale alchohol dus?
Wil deze gebruiken na verdunning en filteren voor likeuren.
Vandaag mijn 1e ketel een 20 liter au be marie thuis ontvangen van stookwinkel en wil natuurlijk goed beginnen.
Wie helpt?
Inderdaad is deze vraag vaker gesteld en heb ik daar in meerdere topics over gesproken.
Dus je even inlezen.
Bedankt
Ik heb de fout gemaakt om de turbogist er bij te doen terwijl het mengsel zeker boven de 30 graden was. Moet er nu nieuwe gist?
Hoeveel meer dan 30? Als het 35 is is het nog niet zo'n punt denk ik. Als het veel heter was dan dat zou ik er na het afkoelen een nieuwe zak gist in doen. de gist uit de 1e zak is dan waarschijnlijk dood.
Ben je het nu aan het maken? Anders kun je nog een paar uurtjes wachten om te kijken of het begint te pruttelen....
Het eenvoudigste wat ik aanhou is 5 kilo suiker koken in water met halve citroen, 1/10 van 500 gram bruggeman broodgist. Eventueel iets van voeding. (blikje ananas, tomatenpuree, appeltje, appelsien etc..) Temperatuur uiteraard is belangrijk, Vat aanvullen tot 25 liter. Broodgist haalt geen hoog alcoholpercentage zoals turbogist. Let op door de grote hoeveelheid gist zal al na een half uur je waterslot droog spuiten.. Verder kamertemperatuur moet zeker 21C bedragen gedurende meer dan een week. Hiermee is het bij mij altijd prima en goedkoop.
En jvdbossc, hoeveel ltr. alcohol houdt je er aan over en met welk percentage?
Op de gewone manier kost een batch ook weinig en weet je zeker dat je het maximale er uit haalt.
Ik ben hier de eerste die Henk een concreet recept geeft..
Ik haal ongeveer 10%. De gewone methode heeft meer rendement maar dat vertaald zich niet in de prijs/kwaliteit. We maken hier tenslotte stookwijn en geen wijn. De broodgist geeft wel meer schuim bij het begin, toegegeven hiermee moet je rekening houden.
Een zakje turbogist kost mij bij de Belgische leverancier om en bij de 6 euro. Verzendkosten komen daar nog bij, aangezien die te veraf zit. Dus even kort door de bocht gerekend:
Dus de normale turbogist methode, daar is de prijs op zijn minst: 6 + 6 + 8x 0.80cent = +- 18 euro voor een vat beslag 25 liter aan 18% (die ook niet altijd zo hoog komt) (ik kan niet even langslopen bij een brouw winkel in de buurt)
Mijn methode geeft 3.60 / 10 = 0.36 cent aan gist + (0.80 x5) = 4.36 euro.
Zelfs al vermenigvuldigen we die 4.36 x 2 om rekening te houden dat ik maar 10% haal en de andere methode 18%, wat niet geheel klopt is het nog steeds de helft voordeliger.
Bovendien is die 18% ook enkel te halen mits voldoende temperatuur, opvolging etc...
U mag mij steeds laten weten hoe u dat goedkoper doet met de "normale" methode.
I pakje Alcotec Turbogist 48 = Euro 2,75 (ik koop er 5 tegelijk, dan kun je de verzendkosten verdelen)
http://www.vinimare.nl/contents/nl/d491_turbo_gisten.html
8 kg suiker = 8 x Euro 0,65 = Euro 5,20
Klaren is niet nodig als je de stookwijn volledig laat uitgisten (minimaal 10 dagen)
1 pak Actieve kool (voor je hele leven) Euro 6,50
Veel plezier met stoken!!!
Alcotec 48 uur
Maak in 48 uur van 1 pak Alcotec-248 plus 6 kilo suiker 25 liter stookwijn met 14-15% alcohol.
Maak in 10 dagen van 8kg een stookwijn van >20%.
Gebruiksaanwijzing: Los de 6 kilo suiker al roerende op in 22 liter water van 40oC en doe dit samen met 1 zakje Alcotec-48 in het gistingsvat. Afdekken, maar geen waterslot plaatsen. Maak nooit meer dan 2 paketten (50 liter) tegelijk. Vergistingstemperatuur 20-30oC (optimaal bij een temperatuur van 25oC). Ook ideaal om aan vruchtenlpulp toe te voegen om een zo volledig mogelijke vergisting te krijgen