Meldingen
Alles wissen

Beste recept basis stookwijn


Berichten: 8
Topic starter
(@henkveteraan)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Misschien al vaker gesteld
Maar wat is nu het beste recept voor een basis stookwijn.
Voor een neutrale alchohol dus?
Wil deze gebruiken na verdunning en filteren voor likeuren.
Vandaag mijn 1e ketel een 20 liter au be marie thuis ontvangen van stookwinkel en wil natuurlijk goed beginnen.
Wie helpt?

Beantwoorden
9 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad is deze vraag vaker gesteld en heb ik daar in meerdere topics over gesproken.
Dus je even inlezen.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@henkveteraan)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt
Ik heb de fout gemaakt om de turbogist er bij te doen terwijl het mengsel zeker boven de 30 graden was. Moet er nu nieuwe gist?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoeveel meer dan 30? Als het 35 is is het nog niet zo'n punt denk ik. Als het veel heter was dan dat zou ik er na het afkoelen een nieuwe zak gist in doen. de gist uit de 1e zak is dan waarschijnlijk dood.

Ben je het nu aan het maken? Anders kun je nog een paar uurtjes wachten om te kijken of het begint te pruttelen....

Beantwoorden
Berichten: 30
(@jvdbossc)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het eenvoudigste wat ik aanhou is 5 kilo suiker koken in water met halve citroen,  1/10 van 500 gram bruggeman broodgist.  Eventueel iets van voeding.  (blikje ananas, tomatenpuree, appeltje, appelsien etc..)  Temperatuur uiteraard is belangrijk,  Vat aanvullen tot 25 liter.  Broodgist haalt geen hoog alcoholpercentage zoals turbogist.  Let op door de grote hoeveelheid gist zal al na een half uur je waterslot droog spuiten..  Verder kamertemperatuur moet zeker 21C bedragen gedurende meer dan een week.  Hiermee is het bij mij altijd prima en goedkoop.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

En jvdbossc, hoeveel ltr. alcohol houdt je er aan over en met welk percentage?

Op de gewone manier kost een batch ook weinig en weet je zeker dat je het maximale er uit haalt.

Beantwoorden
Berichten: 30
(@jvdbossc)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben hier de eerste die Henk een concreet recept geeft..

Ik haal ongeveer 10%.  De gewone methode heeft meer rendement maar dat vertaald zich niet in de prijs/kwaliteit. We maken hier tenslotte stookwijn en geen wijn. De broodgist geeft wel meer schuim bij het begin, toegegeven hiermee moet je rekening houden.

Een zakje turbogist  kost mij bij de Belgische leverancier om en bij de 6 euro.  Verzendkosten komen daar nog bij, aangezien die te veraf zit.  Dus even kort door de bocht gerekend:

Dus de normale turbogist methode, daar is de prijs op zijn minst: 6 + 6 + 8x 0.80cent = +- 18 euro voor een vat beslag 25 liter aan 18%  (die ook niet altijd zo hoog komt)  (ik kan niet even langslopen bij een brouw winkel in de buurt)

Mijn methode geeft 3.60 / 10 = 0.36 cent aan gist + (0.80 x5)   = 4.36 euro.

Zelfs al vermenigvuldigen we die 4.36 x 2 om rekening te houden dat ik maar 10% haal en de andere methode 18%, wat niet  geheel klopt is het nog steeds de helft voordeliger.

Bovendien is die 18% ook enkel te halen mits voldoende temperatuur, opvolging etc...

U mag mij steeds laten weten hoe u dat goedkoper doet met de "normale" methode.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

I pakje Alcotec Turbogist 48 = Euro 2,75 (ik koop er 5 tegelijk, dan kun je de verzendkosten verdelen)

http://www.vinimare.nl/contents/nl/d491_turbo_gisten.html

 

8 kg suiker = 8 x Euro 0,65 = Euro 5,20

Klaren is niet nodig als je de stookwijn volledig laat uitgisten (minimaal 10 dagen)

1 pak Actieve kool (voor je hele leven) Euro 6,50

 

Veel plezier met stoken!!!

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alcotec 48 uur

Maak in 48 uur van 1 pak Alcotec-248 plus 6 kilo suiker 25 liter stookwijn met 14-15% alcohol.

Maak in 10 dagen van 8kg een stookwijn van >20%.

Gebruiksaanwijzing: Los de 6 kilo suiker al roerende op in 22 liter water van 40oC en doe dit samen met 1 zakje Alcotec-48 in het gistingsvat. Afdekken, maar geen waterslot plaatsen. Maak nooit meer dan 2 paketten (50 liter) tegelijk. Vergistingstemperatuur 20-30oC (optimaal bij een temperatuur van 25oC). Ook ideaal om aan vruchtenlpulp toe te voegen om een zo volledig mogelijke vergisting te krijgen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?