stokerke, natuurlijk kun je je absinthe aansuikeren, waardoor die voor jou lekkerder is, immers gooi jij er net zoveel suiker bij totdat de absinthe aan JOUW SMAAK voldoet.
Maar daar gaat het bij het ritueel nu juist om, dat suikerklontje en het gedistilleerde water zorgen ervoor dat:
- je door de olie in de absinthe de kleur wit wordt.
- het drankje wordt iets minder bitter
Volgens mij zaten er vroeger in de absintheplant stoffen die psychoses veroorzaakten.
Tegenwoordig zijn deze stoffen in deze plant niet meer aanwezig en kun je met een gerust hart deze drank zelf stoken.
Dat stofje (Thujon) zit nog wel in het plantje maar tegenwoordig in veel mindere mate in de commerciele Absinten. Als je het zelf maakt kun je natuurlijk net zoveel Alsem gebruiken als je wilt. Ik heb wel eens gehoord dat de ouderwetse absint die zo lang verboden is geweest ook veel bitterder was dan de absint die vandaag de dag te koop is. Dat zal dus zeker te maken hebben met het verminderde gebruik van de Alsem plant. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit echte Absint gedronken heb, laat staan de ouderwetse.
Absinthe is een van de oudste kruiden en werd al in de Romeinse tijd gebruikt.
Soldaten deden het in hun schoenen om de moeheid in de voeten te verdrijven.
Men noemt het ook wel wiegekruid en geloofde dat het allerlei kwade geesten en kobolden op een afstand hielden.
Overigens zit er in Vermouth ook absinthe
Yep Betweter de drank kleurt mooi naar groenig wit maar dat (ritueel) of het origineel gebruik van dat suiker klontje op de lepel doe ik niet ,daarmee heb ik de absinthe zo aangesuikert natuurlijk niet te veel he want hij smaakt nog altijd wat bitter 🙂
Gtoetjes
stokerke, wist je dat in Vermouth ook absinthe zit.
“De groene kleur is eigenlijk een bijverschijnsel. Hoe onze kleuring precies wordt uitgevoerd is ons geheim…”
Piet, zou je een tipje van de sluier willen oplichten? Of wordt absint uit zichzelf groen als je jouw instructies volgt?
Piet gaat niet meer reageren Matt, hij heeft de club verlaten ? maar er is vast wel iemand anders die hier meer vanaf weet.
Ah ok. Jammer. Nou ja, iemand anders dan 🙂
Absinthe recepten van voor de absinthe wet
zij er makkelijk te vinden .
De franse en Zwitserse absinthe zijn er in geel en groen .
De kleuring komt al over tijdens de distillate volgens de oude methode.
Maceraten benaderen absinthe maar absinthe hoort gedistilleerd te zijn .
Wanneer een "absinthe" kleurloos is zal hij ook moeilijk wit uitslaan bij toevoegen van water door gebrek aan etherische oliën .
Absinthe is van origine hoog alcohol percentage groen of geelachtig/ groen van kleur .
wanneer je verdunt met water hoort de drank wanneer deze onder 55% komt al biginnen blind te slaan . ( wit worden )
De kleur is eventueel simpel ook te krijgen door aan een blanke " absinthe "
Chlorofyl toe te voegen .
dit kan door in het distillaat brandnetel en / of spinazieblad te laten trekken voor enige uren dan krijg je de absinthe kleur .
Absinthe , chartreuse en benedictine Zijn niet moeilijk te maken . alleen iets bewerkelijk .
Dank Robbert! Ik ga ermee aan de slag 🙂
ik heb ergens hier op de site een oud recept gezet van absint .
Bij het distilleren zal je zien dat na enige tijd de drank met kleurtje uit de koeler komt . ga dan de uitstroom in de gate houden en let op scheiding . Zodra de alcohol met wat kleur ook troebel word is het tijd om te stoppen .
Ik maak al geruime tijd mijn eigen absint.
@Robbert: in andere topics geef je voor 99% goeie info, maar hierboven vertel je toch onzin.
- Wanneer je absint destilleert is ie altijd(!) kleurloos
- Je kan de absint kleurloos laten, dan heb je een 'blanche'. Je kan hem ook groen kleuren, dan heb je een 'verte'. Traditioneel bestond absint uit de kleurloze en de groene versie. Uit commercieel oogpunt is men de laatste jaren absint gaan maken in iedere kleur.
- De kleuring komt niet(!) over tijdens distillatie, zoals hierboven vermeld is je distillaat kleurloos.
- Kleurloze absint kleurt evengoed wit (de 'louche') als de gekleurde.
- Vergeet spinazie en brandnetel. De typische groene kleur krijg je door aan je destillaat (munt), citroenmelisse, hyssop en romeinse alsem toe te voegen en enkele dagen te laten trekken. De alcohol trekt de chlorofyl uit de kruiden en kleurt 't groen. Absint altijd op donkerkleurige flessen bewaren, want onder invloed van UV licht zal de chlorofyl bruin worden. Tip: als je in de winkel groene absint ziet staan in kleurloze flessen, dan betekent dat de alcohol kunstmatig is gekleurd.
Hier vind je een aantal traditionele absint recepten :
Ik heb het oude pontarlier recept . zal ik posten later.