Beste stookvrienden,
Gisteren mijn eerste ruwstook van druivensap uit de supermarkt uitgevoerd. Ik heb een klein keteltje van 5 liter, dus erg snel gaat het niet.
De smaak van de stookwijn is droog, doch zit er in de verte een klein zoetje in. Vervolgens heb ik een klein monster genomen en deze met de refractometer voor suiker bekeken. Tot mijn verbazing was mijn stookwijn nog maar tot 1.025 sg vergist; hetzelfde als vóór mijn vakantie ongeveer een maand geleden. Ik vermoed de gist de pijp aan Maarten heeft gegeven en vond dat ik de rest lekker zelf mocht gaan doen. Helaas heb ik vooraf geen sg meting gedaan (dom). Wellicht dat er gewoon te veel suiker in het sap zat (ik had namelijk ook nog drie liter Dixap toegevoegd). Maargoed.
Het 5 liter keteltje met 3,5 liter stookwijn gevuld en langzaam verhit. Tijdens de ruwstook verwarm ik mijn stookwijn zonder helm; gewoon flink vuur eronder. Als de massa ongeveer 80 graden celsius is zet ik de ketel op een voorverwarmd kookplaatje van 1000 wat op standje 5 (vol gas).
De eerste 5 cl gooi van mijn ruwstook gooi ik altijd weg; wat ik ook stook. Gewoon voor de zekerheid. Daarna vang ik alles op totdat de alcohol uit de ketel zakt tot 15% .vol. Daarna begint de stookwijn uit de ketel mee te komen. Ik vermoed dat dit komt door de restsuiker die nog in de stookwijn zit. Deze gaat bij hogere concentratie schuimen en komt het uiteindelijk door de tuit eruit. Niks aan te doen verder.
Mijn totale opbrengst per 3,5 liter stookwijn is ca. 0,8 l ruwstook van 41% .vol. Niet heel slecht, maar ook niet heel goed. Gewoon wel oké.
Dan de smaak. De smaak is erg goed! Ik ben een echte cognac-liefhebber en ik vermoed dat ik met simpel sap uit de supermarkt een degelijke West-Friese brandewijn kan maken. Aangezien ik mijn stooksel geen Cognac mag noemen, krijgt het de naam Schagnac (naar Schagen + Cognac).
Ik hoop dat ik tijdens de fijnstook genoeg druivensmaak in het distillaat houd. Dan ga ik het geheel mooi een tijdje op hout wegzetten. Ik heb zelf een eikenhouten vaatje van drie liter, maar daar zit nu whisky in. Het lijkt mij niet erg lekker om in mijn Schagnac een hint van whisky te hebben. Dan heb ik liever toetsen van rum, sherry of rode port. Ik heb in de schuur ook nog twee zakken houtsnippers van Jan liggen. Een zak is medium getoast, terwijl de ander dark toast is. Heeft iemand suggesties voor de hoeveelheid (in gram) houtsnippers, die ik moet toevoegen om straks 2,5 liter van 65% .vol Schagnac een jaar lang weg te zetten? Ik heb nu 25 gram hout op 3 liter maïswhisky staan. Ik moet zeggen dat het distillaat uit het vaatje vele male lekkerder ruikt dan het distillaat met houtsnippers.
Ergens rond volgende week ga ik de fijnstook doen. Tegen die tijd laat ik meer horen. Tot die tijd hoor ik graag suggesties over de hoeveelheid hout, die ik aan mijn distillaat kan toevoegen.
Fijne avond en veel groeten,
Tuinboon
Hoi Tuinboon,
Ik heb hier een pakje dark toast american eiken. Hier staat als dosering op: 5-30 gram per 10 liter gedurende 14 dagen tot 6 maanden.
Tuinboon, mooi verslag. Schuim kun je tegengaan door een klein beetje slaolie of zonnebloem olie bij de stookwijn te doen. (Met dank aan Robbert zijn truukendoosch).
Als je pas stopt met stoken bij 15% heb je al een flinke naloop te pakken.
Probeer eens te stoken tot 30% en dan heb je iets minder opbrengst maar wel van een hogere kwaliteit en zit je waarschijnlijk op 45%-50% Abv.
Nogmaals leuk experiment!
Bedankt voor je antwoord Nimrax. Ik stook altijd alles twee keer, dus ik probeer uit mijn ruwstook zo veel mogelijk alcohol te krijgen. Bij de fijnstook maak ik mijn cuts. Bedoel jij dat ik bij de ruwstook al bij 30% moet stoppen?
Groeten, Tuinboon
Hoi ErikJan. Bedankt voor je antwoord.
Het verschil tussen 5 en 30 gram is natuurlijk best veel. Heb jij ervaring met de smaakzetting van beide? Dus met 5 gram of met 30 gram?
Groeten Tuinboon