Meldingen
Alles wissen

eau de vie van druivensap uit de super

Pagina 2 / 2

Berichten: 53
Topic starter
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste stookvrienden,

Gisteren mijn eerste ruwstook van druivensap uit de supermarkt uitgevoerd. Ik heb een klein keteltje van 5 liter, dus erg snel gaat het niet.
De smaak van de stookwijn is droog, doch zit er in de verte een klein zoetje in. Vervolgens heb ik een klein monster genomen en deze met de refractometer voor suiker bekeken. Tot mijn verbazing was mijn stookwijn nog maar tot 1.025 sg vergist; hetzelfde als vóór mijn vakantie ongeveer een maand geleden. Ik vermoed de gist de pijp aan Maarten heeft gegeven en vond dat ik de rest lekker zelf mocht gaan doen. Helaas heb ik vooraf geen sg meting gedaan (dom). Wellicht dat er gewoon te veel suiker in het sap zat (ik had namelijk ook nog drie liter Dixap toegevoegd). Maargoed.

Het 5 liter keteltje met 3,5 liter stookwijn gevuld en langzaam verhit. Tijdens de ruwstook verwarm ik mijn stookwijn zonder helm; gewoon flink vuur eronder. Als de massa ongeveer 80 graden celsius is zet ik de ketel op een voorverwarmd kookplaatje van 1000 wat op standje 5 (vol gas).

De eerste 5 cl gooi van mijn ruwstook gooi ik altijd weg; wat ik ook stook. Gewoon voor de zekerheid. Daarna vang ik alles op totdat de alcohol uit de ketel zakt tot 15% .vol. Daarna begint de stookwijn uit de ketel mee te komen. Ik vermoed dat dit komt door de restsuiker die nog in de stookwijn zit. Deze gaat bij hogere concentratie schuimen en komt het uiteindelijk door de tuit eruit. Niks aan te doen verder.

Mijn totale opbrengst per 3,5 liter stookwijn is ca. 0,8 l ruwstook van 41% .vol. Niet heel slecht, maar ook niet heel goed. Gewoon wel oké.

Dan de smaak. De smaak is erg goed! Ik ben een echte cognac-liefhebber en ik vermoed dat ik met simpel sap uit de supermarkt een degelijke West-Friese brandewijn kan maken. Aangezien ik mijn stooksel geen Cognac mag noemen, krijgt het de naam Schagnac (naar Schagen + Cognac).

Ik hoop dat ik tijdens de fijnstook genoeg druivensmaak in het distillaat houd. Dan ga ik het geheel mooi een tijdje op hout wegzetten. Ik heb zelf een eikenhouten vaatje van drie liter, maar daar zit nu whisky in. Het lijkt mij niet erg lekker om in mijn Schagnac een hint van whisky te hebben. Dan heb ik liever toetsen van rum, sherry of rode port. Ik heb in de schuur ook nog twee zakken houtsnippers van Jan liggen. Een zak is medium getoast, terwijl de ander dark toast is. Heeft iemand suggesties voor de hoeveelheid (in gram) houtsnippers, die ik moet toevoegen om straks 2,5 liter van 65% .vol Schagnac een jaar lang weg te zetten? Ik heb nu 25 gram hout op 3 liter maïswhisky staan. Ik moet zeggen dat het distillaat uit het vaatje vele male lekkerder ruikt dan het distillaat met houtsnippers.

Ergens rond volgende week ga ik de fijnstook doen. Tegen die tijd laat ik meer horen. Tot die tijd hoor ik graag suggesties over de hoeveelheid hout, die ik aan mijn distillaat kan toevoegen.

Fijne avond en veel groeten,

Tuinboon

 

Beantwoorden
5 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 133

Hey Tuinboom,

Ik vroeg me af of dit experiment uiteindelijk geslaagd was? Na de fijnstook dus.

Heb je intussen ook al eens het druivenconcentraat geprobeerd?

Ikzelf wil een basisalcohol maken voor het lemon-lime recept van Robbert en vroeg me af of ik het kan doen via het goedkopere druivensap van de jumbo of dat ik eerder zou gaan voor het druivenconcentraat.

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2829

@moonshiner79 ik zou gaan voor het druiven concentraat. Als je dan een batch maakt, heb je direct een voorraad voor je andere projecten zoals absinthe of een lekkere brandy.

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 133

@murmillo Ik geloof zeker dat er een merkbaar verschil zal zijn na destillatie maar zou het ook  echt te proeven zijn in de finale likeur? Want daar worden toch stevige smaakstoffen aan toegevoegd...

 

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@moonshiner79 sap vd super is vaak minder geschikt omdat het geen wijndruiven maar tafeldruiven zijn. Je mist wat body en mondgevoel hierdoor, naast elkaar gelegd zal uit sap vd super wat schraler aandoen. Heb de lemon en lime ook met brandy van concentraat, en merk wel dat het bijdraagt aan een ronde likeur uiteindelijk.

Let ook op conserveringsmiddelen, dat kan de gist moeilijk af. Met een goede gisting krijg je een mooie zachte brandy. Het valt te proberen, maar voor zekerheid zou ik kiezen voor concentraat

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 133

@pikketanus Ok, ik zal ze moeten vergelijken om het verschil zelf te ervaren.

Heb net 5L druivenconcentraat besteld. Deze ga ik vergisten met de CL23 en afstoken met de grainfather + copper dome. Die laatste heb ik ook net besteld. Moest je tips hebben hieromtrent, graag.

Ernaast ga ik 25L druivensap van de jumbo vergisten, ook met de CL23 van Mangrove Jack. Deze ga ik afstoken met een klassieke alambiek. 

Dus het komt erop neer dat ik een goed product met een iets "minderwaardige" alambiek zal verstoken, en een minder goed product met hoogwaardige alambiek.

Ik weet dat het beter zou zijn om beide door dezelfde alambiek te jagen maar het eerste projectje is van mezelf en het 2de is samen met vrienden.

Ben eens benieuwd.

Ps: tips zijn altijd welkom.

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Tuinboon,

Ik heb hier een pakje dark toast american eiken. Hier staat als dosering op: 5-30 gram per 10 liter gedurende 14 dagen tot 6 maanden.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tuinboon, mooi verslag. Schuim kun je tegengaan door een klein beetje slaolie of zonnebloem olie bij de stookwijn te doen. (Met dank aan Robbert zijn truukendoosch).
Als je pas stopt met stoken bij 15% heb je al een flinke naloop te pakken.
Probeer eens te stoken tot 30% en dan heb je iets minder opbrengst maar wel van een hogere kwaliteit en zit je waarschijnlijk op 45%-50% Abv.
Nogmaals leuk experiment!

Beantwoorden
Berichten: 53
Topic starter
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord Nimrax. Ik stook altijd alles twee keer, dus ik probeer uit mijn ruwstook zo veel mogelijk alcohol te krijgen. Bij de fijnstook maak ik mijn cuts. Bedoel jij dat ik bij de ruwstook al bij 30% moet stoppen?
Groeten, Tuinboon

Beantwoorden
Berichten: 53
Topic starter
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi ErikJan. Bedankt voor je antwoord.
Het verschil tussen 5 en 30 gram is natuurlijk best veel. Heb jij ervaring met de smaakzetting van beide? Dus met 5 gram of met 30 gram?
Groeten Tuinboon

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?