Meldingen
Alles wissen

Eau-de-Vie van stoofperen?

Pagina 3 / 4

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik denk dat je daar niet veel smaak mee overbrengt,maar wat ik wel van ander mensen heb gehoord dat van peren heel lekker is,dus even afwachten,en geduld met stoken.stoken is net als een vrouw geduld,als je hem gestookt hebt zou ik hem verdunnen naar drinksterkte,en een paar weken laten liggen,de smaak en geur word dan sterker.sucses.gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rabarber heeft idd veel suiker nodig. Ik heb daar vorig jaar lekkere witte wijn mee gemaakt, licht zoet, maar dit jaar zat daar een bijsmaakje aan wat ik niet lekker vond. Dus het daarom maar door de ketel gehaald. Bijsmaakje was na 1 keer nog niet helemaal weg, 2e keer wel. De eerste helft van het hart heeft de typische vruchtensmaak die je bijvoorbeeld ook bij appel proeft, tikkie anders, want het is natuurljik geen appel. De andere helft (nog altijd >70%) is gewoon basisalcohol. Prima voor een kruidendrank.

Hetzelfde effect had ik ook met de peren. Bij de eerste helft van het hart kan je de peren er echt uit proeven, de 2e helft niet meer.

Een deel van de 2e helft heb ik daarom tot 40% verdund met sap van stoofperen. Je komt dan qua smaak redelijk in de buurt van de eerste helft. Het resultaat is, zelfs na filteren, wel licht troebel. Mijn voorkeur heeft dus die eerste helft.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Helaas maak ik altijd te kleine hoeveelheden waardoor het lang bewaren meestal niet lukt. Zojuist hoorde ik van een klant dat hij een flesje gestookt van appel en peer 3 jaar niet aangeraakt had en onlangs had geproefd, de smaak was subliem. Hij had hem laten proeven aan Bas Lubberhuizen van fruitstokers Lubberhuizen & Raaff die ook het Volkomen Stookboek hebben geschreven. ook hij vond hem geweldig. 

 

Toch maar eens wat wegleggen voor later!

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Moonshine is als beleggen, als je lang genoeg wacht, ben je …………..

Het hoekie om. 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik Heb hier een boom met Kleipeertjes dat zijn vrij harde stoofpeertjes. Wat ik zelf doe met deze en andere stoofperen is eerst ze een tijdje laten liggen narijpen in de kelder . Dus niet direct uit de boom verwerken . Als ze even liggen worden ze wat meliger . Hierbij breekt de looizuur grotendeels af waardoor ze minder bitter worden en het vergisten gaat makkelijker want aanwezig Looizuur remt ook nog het vergisten. Ik veeg ze even met een doek en spoel ze af hierna snij ik ze in parten en daarna kook ik ze even 30 a 45 min door samen met bruine basterd suiker en beetje vers sap van citroen . Dan doe ik met staaf mixer paar halen er doorheen . Hierna laat ik het natuurlijk / wild gisten of eventueel starten met wat bier of wijngist .( Ik gebruik eigenlijk nooit een melkzuren gist bij fruit.) het vergisten doe ik niet al te warm 18- 20 gr . T vergisten duurt wat langer maar er komt meer smaak vrij. (Soms ben ik nieuwsgierig en Kijk ik even met SG dobber wat SG is bij starten dat zou dat rond 1100 zitten . Of soms na dag of 2-3 kijk ik met SG dobber of het zinvol is om er nog wat suiker bij te voegen . Als dat zo is voeg ik nog wat bruine suiker toe . ) Wanneer ik ga stoken doe alle pulp in de ketel met een paar kruidnageltjes en kaneelstok erbij. Enkelt ook weleens vanille bonen erbij .
Ik stook langzaam op en hou een ruime voorloop. wanneer alcohol percentage rap zak en de uitstroom onder 60% komt of smaak scherp word stop ik . De rest uit de ketel gaat tussen de struiken .
(Ook lekker is na het stoken een paar amandelen en koriander zaden een paar dagen erin te laten trekken . )

Gewone peren doe ik bijna hetzelfde alleen geen of slechts weinig gewone suiker. En geen kruidnagel .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

?

Beantwoorden
Berichten: 3
(@swierestook)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Rob. Ik heb inmiddels ca 12 liter stoofpeertjes staan gisten volgens jouw recept. Wou eerst slecht starten met gisten. Smorgens bij het wakker worden me gerealiseerd dat ik vergeten was door een doek te halen. Toch begonnen en heeft goed geborreld. Dus de hele perenpap na de staafmixer.
Het gisten neemt af en ik denk van het weekend wel klaar.
Plan is om dan te laten klaren/bezinken en dan door de doek.
Ben nieuwsgierig.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb 2/3 van het perensap gestookt. Van de rest heb ik wijn gemaakt. Die heb ik afgelopen weekend gebotteld en is ook goed gelukt. Daarvoor moest ik wel de zuurgraad wat opkrikken naar zo'n 6-7 g/l. Dat heb ik gedaan met citroenzuur en wijnsteenzuur (ongeveer 50/50). Het is een mooie roze geworden. Precies de roze kleur van stoofpeertjes...

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Morgen ga ik trouwens een biertje brouwen. Is weer eens iets anders.

Beantwoorden
Berichten: 3
(@swierestook)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Rob bedankt voor je update. Mijn emmertje staat nog na te borrelen. Dan nog even klaren en zeven. Wordt waarschijnlijk volgend weekend voor ik kan stoken.
Robbert. Ik ga ook zeker proberen om een kaneelstokje mee te stoken.

Beantwoorden
Berichten: 3
(@swierestook)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Up date.
2 dagen geleden is het borrelen gestopt.
De emmer koud gezet en nu net het sap er uitgeheveld. De rest nog aan het filteren.

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn peren zijn nu aan het klaren.

Wat is de beste manier zonder toevoeging van klaringsmiddel en hoe lang mag het duren?

Ik heb het nu 5 dagen aan circa 2°C staan en het bovenste deel is helderder aan het worden dan het lagere deel maar het ziet er nog niet volledig helder uit. Zelf denk ik dat door de aanwezige alcohol (ca 6,5%) het niet zoveel uit maakt hoe lang het staat op 2°C maar wanneer moet ik ten laatste beginnen stoken?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gewoon laten staan tot het geklaard is, geduld is een schone zaak 😉

Zolang je het vat maar dicht laat dan kan er geen zuurstof bij. De temperatuur is prima en helpt enkel met het uitzakken.

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedoel je met zuurstof geen nieuwe zuurstof? Ik heb de stookwijn gescheiden van de neergeslagen gist (lees in een ander vat laten lopen) en ontgast (lees geroerd) en hij staat nu in een afgesloten vat.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oké op die manier. De vergisting is voorbij en de alcohol zal er ook wel voor zorgen dat je geen infecties meer oploopt. Je kunt beter eerst alles uit laten zakken en dan overhevelen, direct in je ketel, goed ontgassen en stoken. 

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?