Ik filter eigenlijk altijd mijn (graan-gebaseerde) mash vóór het strippen. Maar waarom eigenlijk?
Het is dun genoeg om niet aan te branden in de ketel en ik kan mij zo voorstellen dat de bostel ook best wat smaak meegeeft aan het destillaat.
Wat zijn jullie gedachten hierover?
Laat je de bostel mee vergisten?
Ik denk dat je gelijk hebt,maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit graan gestookt heb,maar als ik graan zou stoken en de kans was nihil dan zou het meestoken,of er moet iemand komen met een plousibel verklaring waarom niet.gr.?Chris.V.
Nee, want het filteren gaat veel beter na het maischen als die nog warm is. Maar eigenlijk zou ik ook niet weten waarom niet. Gist houdt vast wel van de bostel.
In bostel zit, als je goed gespoeld hebt, geen suiker(s) meer dus daar kan gist niets mee. In de kafjes kunnen uitgeloogde tannine of loogstoffen zitten en dit zorgt voor (ongewenste) smaakafwijkingen.
Wanneer je je gefilterde wort geheel uit laat gisten en alles goed laat bezinken en af hevelt dan heb je toch een heldere vloeistof die je direct kunt stoken?
Zeker.
Voor de gist zit er volgens mij allerlei lekkers in de bostel: vitaminen, mineralen, oppervlak, sporenelementen.
En dan rijst nog steeds de vraag: waarom filteren? Er zit iig véél geur aan de bostel, en die mag best een beetje in het destillaat terechtkomen.
Wanneer je de bostel spoelt wordt je rendement hoger en zodoende je alcoholpercentage. Gooi je je bostel bij de te vergisten wort dan houd je m.i. te veel gist in je mash en dat wil je niet mee stoken.